Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reakce trhů na eurovolby a nového ukrajinského prezidenta

Reakce trhů na eurovolby a nového ukrajinského prezidenta

26.05.2014 13:19
Autor: Michal Putna, Patria Online

Volby do Evropského parlamentu a prezidentské volby na Ukrajině byly nejdůležitějšími událostmi uplynulého víkendu. Podívejme se ve stručnosti na reakci akciových trhů na zveřejněné výsledky. Zejména reakce ukrajinských akcií na jméno nového prezidenta je velmi positivní. Ukrajinský index UX posiluje o 5 procent

ČR

Voliči v České republice nejevili velký zájem o volby a tak se volební účast zastavila na úrovni 18,2 %. To je historicky nejnižší volební účast ve volbách v České republice do EP. Vítězem eurovoleb se stalo hnutí ANO se ziskem 16,13 % hlasů. Druhá se umístila TOP 09 s výsledkem 15,95 %. Třetí skončila ČSSD (14,17 %), následována KSČM (10,98 %), KDU-ČSL (9,95 %), ODS (7,67 %) a SSO (5,24 %). Vzhledem k tomu, že výsledky voleb do Evropského parlamentu byly více méně očekávány, tak ani jejich vliv na index PX není výrazný. Aktuálně se český blue chip index obchoduje se ziskem 0,48 %. 

px

Německo

Volby do Evropského parlamentu v Německu vyhrála vládní CDU kancléřky Angely Merklové se ziskem 35,4 % hlasů (společně s bavorskou CSU). Navzdory vítězství získala CDU/CSU nejméně hlasů v historii konání evropských voleb. Druzí skončili sociální demokraté se ziskem 27,2 %. Z Německa také pochází první europoslance – pirát, který bude prosazovat zájmy svých voličů. Německo je současně jednou z mála (velkých) evropských zemí, kde ve volbách zvítězily proevropské strany (na rozdíl např. od Francie, nebo Velké Británie). Reakce akciových titulů na výsledky víkendových voleb do Evropského parlamentu jsou v Německu positivní. Zvítězila vládní strana, která tak potvrdila své postavení na politické scéně. Německý blue chip index DAX aktuálně připisuje 0,94 %. 

dax
 
Francie

Drtivé vítězství krajní pravice vedené Marine Le Pen zaskočilo voliče nejen ve Francii. Euroskeptická, xenofobní a (krajně) pravicová Národní fronta ovládla francouzské volby do Evropského parlamentu se ziskem 26 % a nechala za sebou konservativní UMP (20,6 %) a Socialisty s 13,8 %. Hlavní index francouzské burzy CAC 40 zpevňuje o 0,38 %. 

cac
 
Velká Británie

Eurovolbám v Británii kraloval známý euroskeptik Nigel Farage, který dokázal narušit tradiční bipartistické uspořádání v zemi. Se ziskem 27,5 % hlasů jeho strana UKIP porazila jak Labour party ( 25 %), tak Konzervativce (24 %). Farage hned po volbách prohlásil, že jeho sen se stal realitou a strana UKIP je třetí politickou silou v zemi. Vzhledem k tomu, že akciové trhy jsou dnes z důvodu svátku (Spring Bank Holiday) uzavřeny se dozvíme reakci finančních trhů na výsledky eurovoleb až při zítřejší obchodní seanci.

Ukrajina

Nedělní volby na Ukrajině vyhrál podnikatel a miliardář Petro Porošekno a naplnil tak očekávání analytiků, kteří ho před prezidentskou volbou pasovali do role jasného favorita. Porošenko získal (dle stále předběžných údajů) zhruba 55 % hlasů a byl tak zvolen v prvním kole volby. Na druhém místě skončila bývalá ukrajinská premiérka Tymošenková. Porošenko se již prohlásil za vítěze voleb a slíbil uklidnění situace na východě Ukrajiny. Nový ukrajinský prezident je (nejen trhy) vnímán jako muž konsensu, který dokáže urovnat napjaté vztahy s Ruskem a současně ubránit územní celistvost Ukrajiny. Jeho zvolením a prohlášením ruského prezidenta Putina z minulého týdne, že bude respektovat vítěze ukrajinských voleb, došlo k uklidnění geopolitického napětí v regionu a oba hlavní akciové indexy – ukrajinský UX a ruský MICEX (+ 1,12 %) připisují kladné body. Zejména na vývoji ukrajinského indexu UX za poslední 3 dny je vidět rostoucí optimismus pramenící z vyhlídky na urovnání současné politické krize. UX index roste o téměř 5 procent po vyhlášení Petra Porošenka novým ukrajinským prezidentem.

ux

Zdroj: Bloomberg, ČTK


Čtěte více:

ČR: Volby do Evropského parlamentu provázel nezájem voličů - volební účast 18,2 %
26.05.2014 8:24
O víkendu proběhly volby do Evropského parlamentu. Voliči v České re...
Ukrajina rozhodla: Prezidentem se má stát
26.05.2014 8:58
Miliardář Petro Porošenko, který část svého jmění (i přezdívku) získal...
Pražská burza si připisuje 0,34 %, posiluje ČEZ, Erste, KB, WIG
26.05.2014 10:01
Pražská burza nový týden zahajuje mírným růstem, když index PX připisu...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data