Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nesmějte se ekonomům, nemohou za to

Nesmějte se ekonomům, nemohou za to

10.06.2014 10:06
Autor: Redakce, Patria.cz

Využívání jaderné fúze je vzdálené přibližně 30 let. A bude tomu tak vždy. Makroekonomie je na tom podobně. Když udeřila Velká deprese, ekonomové začali konečně brát vážně boomy a recese. Tedy záhadu, kdy zůstává neměnný počet továren, kanceláří i lidí, ale najednou se vyrábí méně. S problémem zápasili John Maynard Keynes, Friedrich Hayek i Irving Fisher a jejich práce z 30. let odstartovala dlouholetý výzkum toho, čemu dnes říkáme ekonomický cyklus. Nyní je tomu téměř sto let, co se jím zabývaly ty nejchytřejší hlavy, ale pokrok je minimální.

Robert Lucas, který je pravděpodobně nejvlivnějším ekonomem z doby po Keynesovi, v roce 2012 řekl: „Nejdříve jsem byl přesvědčen o tom, že všechny deprese mají monetární původ. Nyní se domnívám, že poválečné recese jsou v naprosté většině příkladem toho, jak důležité jsou reálné šoky. Stále jsem ale přesvědčen, že ve 30. letech a v roce 2008 hrál rozhodující roli šok finanční.“ Vývoj názorů Lucase v podstatě odpovídá tomu, jak se měnil celý akademický pohled. V 70. letech byli ekonomové většinou přesvědčeni o tom, že recesi vyvolávají utažené monetární podmínky. Pak se pozornost otočila k modelům, které pracovaly zejména s klesajícím množstvím nových technologií. Recese na počátku 80. let ale otočila pozornost zpět k monetární politice. Po roce 2008 se pak začalo pracovat na modelování finančních krizí. Konsenzus se tedy posouvá pokaždé, když se objeví něco nového.

Greg Mankiw z Harvardu hovoří o tom, že oblast, které se nejvíce věnoval, je právě ekonomický cyklus. Zároveň jde o oblast, kde nejčastěji čelí důležitým otázkám bez jasných odpovědí. A John Cochrane z University of Chicago zase napsal následující: „Proč stagnujeme? Nevím. Nemyslím si, že to vůbec někdo ví. Nic v tradiční makroekonomii nevysvětluje to, proč stagnujeme.“ Podobné tápání se týká i inflace. Tištění peněz by mělo vyvolávat inflaci. Kvantitativní uvolňování, o kterém jako o nástroji boje s deflací snil už Milton Friedman, ale nedokázalo inflaci zvednout z úrovně pod 2 %. Někteří ekonomové tak dokonce došli k závěru, že takové uvolnění a delší období nízkých sazeb ve skutečnosti inflaci tlumí.

Rozdělen je rovněž pohled na to, jak s recesemi bojovat. Dominantní větev ekonomie tvrdí, že boj s recesí je úkolem Fedu. Její část ale dodává, že pokud sazby klesnou k nule, monetární politika už toho mnoho nezmůže. Na její místo by pak měla nastoupit politika fiskální. Noví klasikové naopak tvrdí, že s recesí nelze dělat nic. Podle nich musíme prostě čekat, až pominou. Trochu to připomíná středověké doktory dohadující se o tom, zda pacientovi pustit žilou, či zda přiložit pijavice. Bez pochopení toho, co je příčinou problémů, jsou naše návody na řešení většinou střelbou naslepo.

Problém není v tom, že by makroekonomové nebyli dost chytří, nebo že by jejich pohled byl příliš zpolitizovaný. Problémem jsou data. Ekonomické cykly jsou dlouhé a ty, které se vzájemně podobají, jsou si velmi vzdálené. Je tedy těžké říci, jaká strategie byla skutečně efektivní, či zda by zlepšení přišlo i bez ní. Hlavní používané statistické metody jsou notoricky nespolehlivé a nepřinášejí jednoznačné závěry. Trochu pomáhá porovnání jednotlivých zemí, ale i zde narážíme na významná omezení. O cyklech toho moc nevíme proto, že nemáme nástroje, jak je spolehlivě analyzovat. Biologové se nacházeli v podobné situaci předtím, než byl k dispozici mikroskop. Neměli ten správný nástroj a ani neměli představu o tom, jak by měl vypadat. Pomohou nám obrovské online hry, které umožní studovat „laboratorní“ recese? Nebo pomůže simulace ekonomik? Můžeme také studovat města jako samostatné ekonomiky, či zkoušet jiné metody. Můžeme se vysmívat makroekonomii a tvrdit, že není vědou. Nyní tu jsou ale velké problémy, které lidstvo ještě řešit neumí.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university