Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nákaza rakouské ekonomie

Nákaza rakouské ekonomie

08.07.2014 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ve filmu „Star Trek II: Khanův hněv“ umístí geniální ničema cizopasníka do lidských mozků a následně lidi s jeho pomocí ovládá. Khan mohl být ekonom rakouské ekonomické školy. Pokud na její zastánce někdo narazil v diskusích na internetu, dobře ví, o čem mluvím. Jejich pohled na svět je jako nějaký červ, který ovlivňuje smýšlení řady ekonomů i širší veřejnosti. Možná i ty, drahý čtenáři, jsi jeho obětí. Pozná se to jednoduše. Pokud jsi nakažen, začneš věřit následujícímu:

Fed a jeho tištění peněz jsou obrovským vládním komplotem, který má za cíl pomoci velkým bankám. Ceny na trhu zboží rostou mnohem rychleji, než by se kdokoliv mohl domnívat. „Inflace“ ve skutečnosti znamená tištění peněz, na růstu cen nezáleží. Toto tištění peněz nemůže ekonomice nikdy prospět. A akademická ekonomie je také spiknutím, které má za cíl s použitím matematických nesmyslů krýt záda vládě a jejím pokusům o dotování velkých bank.

Většina podobných názorů je v přímém rozporu s tvrdými daty a pokud je někdo zastává, jde prakticky o přímý důkaz toho, že není v kontaktu s realitou. Roky 2011 a 2012 byly pro zastánce rakouské školy něco jako rozbřesk pro upíry. Bylo fascinující sedět a sledovat, jak se kroutí a sténají pod tlakem reality. Masivní tištění peněz centrální bankou nevyvolalo prudký růst cen, což rozdrtilo centrální pilíř jejich pohledu. Klíčový moment přišel ve chvíli, kdy David Henderson z Naval Postgraduate School porazil v sázce týkající se inflace předního zástupce „Rakušanů“ z Ludwig von Mises Institute Roberta Murphyho.

Jak se s tímto útěkem reality Rakušané vypořádali? Nejdříve se snažili realitu popírat: „Viděl jsi někdy ceny toho či onoho?“ To byla typická otázka implikující, že inflace je ve skutečnosti mnohem vyšší, než ukazují vládní statistiky. Zmiňovali například shadowstats.com, kde se tvrdí, že vládní výpočty vedou k velkým chybám. Realita ale nepovolila a nevládní organizace Billion Price Project uštědřila inflačním konspiračním teoriím tvrdou ránu. Vládní čísla jsou pravdivá a ceny skutečně nijak rychle nerostou. Dalším tahem Rakušanů byly pokusy o změnu definice reality. Začali tvrdit, že inflace neznamená růst cen, ale růst monetární báze. QE tedy sice nevyvolalo inflaci, ale to nevadí, protože samo o sobě je inflací. Tady byli v bezpečí, protože inflaci si může koneckonců každý zadefinovat podle libosti. Ale lidé už začali tušit, že tu něco nehraje.

Další rána přišla s propadem ceny zlata. Tento kov je přitom pro rakouskou školu jedním z hlavních pilířů. Podle ní představuje svobodu od vlády. A protože tato škola míchá politiku a ekonomii stejně, jako čínské firmy bez skrupulí míchají melanin a mléko, růst cen zlata pro ni znamená triumf dobra nad zlem. Ten měl ale spíše co dělat s nákupy centrálních bank, klesajícími sazbami a spekulací. Červ rakouské ekonomie se však zahlodává stále hlouběji a i já si tak občas vyslechnu, že jsem zkorumpovaný mluvčí velkých bank a vládních mocipánů. Mimochodem, pokud to nevíte, Milton Friedman byl velkým zastáncem tištění peněz jako nástroje boje s depresí a o rakouské škole se někdy vyjadřoval velmi kriticky. Byl přitom také velkým zastáncem svobodného trhu.

Autorem je ekonom Noah Smith.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Americká výsledková sezóna - firemní kalendář za 2Q
07.07.2014 14:13
Americká výsledková sezóna již klepe na dveře. Které společnosti překv...
Evropská výsledková sezóna - firemní kalendář za 2Q
07.07.2014 14:24
Evropská výsledková sezóna již klepe na dveře. Které společnosti překv...
Jedna převratná investiční myšlenka
07.07.2014 18:05
Investiční a podnikatelské úspěchy často závisejí na nějakém převratné...

Váš názor
  •  
    08.07.2014 12:33

    To vypada, ze sa Noah jedneho dna spatne zobudil.. K urazkam a ponizovaniu sa obvykle clovek uchyluje zo zufalstva. Bezohladu na to, ci ma chlapec pravdu alebo nie, ton tohto clanku sa skratka neda brat vazne..
    Eco
  • Selský rozum
    08.07.2014 10:53

    Část "Rakouské školy" (dále jen rš)skutečně podcenila mechanismy peněžního trhu. neměli bychom mechanicky tvrdit, že zlato je jednímz hlavních pilířů rš, ani s propadem jeho ceny přišla další rána. QE využilo hlad trhu po dolarech a transakční poptávku a na okamžik zahalilo problém veřejného dluhu. Cena zlata je hříčkou v rukou nevypočitetalného celosvětového trhu, kde hraje roli okamžitá situace v Indii stejně jako zájmy insiderů v Londýně. Takové finanční trhy už bohužel jsou. Selským (ani nemusí být rakouský) rozumem jistě snadno pochopíme, že není možné prostě pořídit bydlení a zaplatit za to polovinu. Stejně není možné donekonečna zvyšovat veřejný dluh nebo zneužívat transakční postavení, aniž by se to někdy někde projevilo. Jistě: většina voličů neobchoduje na burze a většina voličů má kladné saldo vztahu ke státnímu rozpočtu, takže je dopad tolik bolet nebude. Naprosto chápu, že autoři takových textů jsou oblíbení, protože establishmentu umožňují dále nerušeně vládnout a užívat si života. Co nechápu je, že jim z jejich pokrytectví není špatně není alespoň občas špatně.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.