Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minimální mzda vede ke ztrátě pracovních míst. Anebo také ne?

Minimální mzda vede ke ztrátě pracovních míst. Anebo také ne?

08.07.2014 16:42
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Mainstreamová ekonomie tvrdí, že zvýšení minimální mzdy vede k rušení míst nízkopříjmových pracovníků. Úvaha je jednoduchá, vyšší minimální mzda přiměje zaměstnavatele zrušit pracovní místo, neboť se přidaná hodnota pracovníka nevyrovná státem uměle navýšené odměně. Nedávná studie provedená institucí Center for Economic and Policy Research (CEPR) si dala za cíl argument „zvýšení minimální mzdy=ztráta pracovních míst“ vyvrátit.

Studie srovnávala vývoj průměrné zaměstnanosti jednotlivých amerických států za prvních pět měsíců letošního a loňského roku. Odhalila pak, že z padesátky amerických států, jich ty (celkem 13), které k prvnímu lednu 2014 zvýšily minimální mzdu, vykazují vyšší míru růstu zaměstnanosti. Šťastná třináctka navíc reportovala průměrný růst mezd o 0,99 % ve srovnání s 0,68 % zbytku země.

Samotná CEPR přiznala, že analýza je daleko od vědecky pevné analýzy, ze které by bylo možné vyvozovat závěry. Dokonce uvedla, že nejspíš ani neexistuje přímá vazba mezi růstem minimální mzdy a průměrným růstem mezd v ekonomice. Přesto alespoň částečný signál vysílá, když se nebojí vystoupit proti obvyklým teoretickým závěrům mainstreamové ekonomie.

Je pravda, že růst minimální mzdy zvyšuje podnikatelské náklady, že motivuje k práci na černo a že může v extrémních případech vést k propouštění. Na druhou stranu zvyšuje motivaci pracovníků neparticipovat pouze na sociálních dávkách poskytovaných státem, ale zapojit se do pracovního procesu, čímž se na trh vrací vyšší konkurence, která může dopomoci kvalifikačnímu růstu uchazečů o práci. Stejně tak se růst mzdy může projevit vyšší výkonností pracovníků (spojenou s touhou odvděčit se za vyšší plat), které překonají jeho náklady práce.

Jako už tradičně najdeme jen stěží správnou odpověď na otázku „Skutečně vyšší minimální mzda vede k poklesu zaměstnanosti?“ A nejspíš to ani není naším úkolem. Celá úvaha nad závěry (neprofesionální) studie CEPR by měla vést pouze k uvědomění, že ne všechny „ekonomické pravdy“ vždy pravdami jsou. Možná pak proces zvyšování mzdy odsoudíme pomaleji, či jej dokonce přehodnotíme. Ve výsledku pak možná podobným přístupem přispějeme k vytvoření vrcholné ekonomické teorie bez jakýchkoliv vad. Taková totiž světu v tuto chvíli dozajista chybí…

Zdroje: cnbc


Váš názor
  •  
    09.07.2014 11:13

    zvýšení min. mzdy je jen o zvýšení příjmů z daní a o případné vylepšení bonity člověka (jak každý ví, banka vám nepůjčí když berete minimum, když se to minimum o něco zvedne, pak se zvýší bonita) Proti zvýšení minima však stejnou pákou zafunguje snížení mzdy v hotovosti. Lidi reálně berou minimum a skoro stejné množství lidí pak má k tomu hotovostní, tedy nezdaněný příplatek.
    studentxxx
  •  
    08.07.2014 19:57

    Pokud někdo veri, ze zvyseni minimalni mzdy vede ke zvyseni nezamestnanosti, je to trouba, který nechape logiku. Proc by někdo propoustel člověka, kterého předtím nepotreboval? Pokud ho potřebuje, tak si ho necha a pokud ho nepotrebuje, tak ho nepotreboval a propustil uz drive. Neverim, ze jsou zamestnavatele, co nechaji sve zamestnance se skrabat na zadku. A pokud uz existuji zamestnavatele, kteří prezivaji jen protože plati lidem, třeba u nas 8500, tak ti at redeji zkrachujou.
    Ondra
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m