Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akciové trhy, M&A aktivita a jedna významná změna

Akciové trhy, M&A aktivita a jedna významná změna

11.07.2014 17:55

S napjatými valuacemi na vyspělých trzích je stále těžší najít nějaký další potenciální „katalyzátor“, který by trh podpořil. On se tedy jeden evidentní nabízí – je to růst zisků. Tedy zejména rostoucími tržbami tažený růst zisků. Nadcházející výsledková sezóna tak bude přece jen trochu více než jen obvyklým rituálním tanečkem v rytmu „lepší/horší než se čekalo“. A co když zisky nepotěší? Určitá náhrada se podle některých nabízí ve formě fůzí a akvizic. Mechanismus je obecně jednoduchý – fůzující a kupující firmy zvedají poptávku po akciích, vše je okořeněno tím, čemu říkáme „povídkové investování“. Tedy dlouhými oslavnými zpěvy na téma synergií, zvýšení efektivity, nových obzorů, strategických možností ... Stojí to za konkrétnější pohled.

První z grafů porovnává světový akciový index a vývoj globálních M&A (v poměru k světové tržní kapitalizaci). Povrchní pohled by říkal, že předchozí dva růsty akciového trhu byly doprovázeny i vlnou M&A, během toho posledního se ale globálně M&A aktivita drží hodně zpátky. Ale data je možno číst i tak, že během technologické bubliny byly M&A utržené ze řetězu, další cyklus už byl z jejich strany znatelně střízlivější a na tom posledním už odmítají participovat. Ono rozevření nůžek na konci grafu pak budeme podle naturelu hodnotit tak, že M&A se nakonec zvedne a pomůže celému trhu (býčí pohled). Nebo se vzpamatuje trh a bude korigovat tam, kde se nachází (střízlivější) M&A dealmakeři. Druhý graf ukazuje podobný pohled, ale už jen pro USA (pozor, barvy prohozeny). Zde sice nůžky nejsou tak rozevřeny, ale M&A také stále zaostávají.

obr 

Nejzajímavější je podle mne graf poslední. Ten ukazuje okamžitou (48 hodinovou) reakci trhu na oznámení plánované transakce. Jde o akcie společnosti kupující – tedy akcie většinou problematické. Zatímco u akcií společností kupovaných zpravidla vidíme růst, u kupujících je mnohem větší prostor pro problémy (přeplacení kupovaného subjektu). V grafu tak ne moc překvapivě vidíme, že do roku 2011 byla prvotní reakce trhu většinou negativní. Po tomto roce se ale reakční funkce investorů znatelně posouvá do optimismu. Standard Life Investment jako tvůrce grafu to vysvětluje tím, že dříve investoři kladli větší důraz na hodnotu (či její případné ničení). V posledních letech ale stále více hledají růst. A proto je potěší i M&A.

Mě podobná vysvětlení moc neuspokojují, ono i to rozdělování na růst vs. hodnota je dost pochybné. Ve skutečnosti totiž hovoříme pouze o tom, zda hodnotu dostaneme dříve, či větší hodnotu později („růst“). Když jsem na poslední graf hleděl poprvé, moc se mi vývoj v něm nastíněný nelíbil – nejde pouze další projev nemístného optimismu, tentokrát maskovaný pochybnými příběhy o růstech? Je ale možné, že dochází k něčemu jinému, pozitivnímu: M&A se posouvá směrem ke kvalitě, čímž nutně klesá počet transakcí bez ohledu na to, kam směřuje trh (první dva grafy). A vyšší kvalita sebou nese to, co by M&A měly skutečně přinášet – hodnotu pro kupované i kupující. Což by se přirozeným způsobem projevilo i v reakci investorů na ohlášení M&A (poslední graf). Uvidíme.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.


Čtěte více:

Malajsijské finanční ústavy jednají o vytvoření obří islámské banky
11.07.2014 7:12
Tři velké malajsijské finanční instituce jednají o sloučení. Spojením ...
Společnost bez aktiv, tržeb i zaměstnanců = měsíční zhodnocení akcie o 14000 %
11.07.2014 11:13
Pořádně bizarní příběh se v posledních týdnech odehrává na akciích int...
Směrují nás centrální banky k dalšímu kolapsu?
11.07.2014 11:08
Banka pro mezinárodní vypořádání BIS vyvolala minulý týden pozdvižení....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.05.2024
22:02Tisková konference předsedy Powella přinesla na trh volatilitu  
20:25Fed není spokojen se směřováním inflace k cíli. Nezměnil sazby, ubral z tempa redukce bilance a dolar po váhání ztrácí
17:21Dolar, euro a koruna v příštím roce. A svět s pestřejšími inflačními vzorci?
13:45Jakub Blaha k Amazonu (+2 %) po 1Q24: Tržby cloudové divize letos přesáhnou 100 miliard dolarů  
11:14Jakub Blaha: Tržby společnosti Starbucks klesly poprvé od roku 2020  
10:14Pro arte, investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s.: Výroční zpráva k 31. 12. 2023
8:51HSBC: Silná ekonomika bude akciím dál pomáhat, důležitý je příběh klesající inflace
30.04.2024
22:01První den zasedání FEDu zámořské trhy poklesly  
21:35SALUTEM FUND SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:25J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
21:05AMISTA investiční společnost, a.s.: FOCUS INVEST, investiční fond s proměnným zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva 2023
21:00AMISTA investiční společnost, a.s.: Maloja Investment SICAV a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
20:52AMISTA investiční společnost, a.s.: Outulný investiční fond s proměnným základním kapitálem, a. s - Výroční zpráva 2023
20:44J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
20:42AMISTA investiční společnost, a.s.: COMES invest, invest. fond s proměn. zákl. kapitálem, a.s. - Výroční zpráva za rok 2023
17:55Kdy se konečně dostaví napřimování výnosové křivky?
17:44Footshop a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:27Pale Fire Financing a.s.: Výroční zpráva za rok 2023
17:25Japonsko bojuje za silnější jen, ale trhy mu to nevěří  
17:13Akciové trhy zmítané výsledkovou sezónou  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Nově otevřená prac. místa
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba