Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Energetický vrchol do roku 2040 nečekejme

Energetický vrchol do roku 2040 nečekejme

14.07.2014 18:02

Ohledně demografického vývoje někdy trpíme určitou schizofrenií. Na jedné straně tu jsou obavy z toho, že Země není schopna uživit neustále rostoucí světovou populaci. Namísto „uživit“ přitom můžeme použít spíše „zajistit námi automaticky předpokládaný/požadovaný životní standard“. Na straně druhé stojí hlavně obavy z toho, jak stárnutí populace v některých zemích vyvolává tlak na celý dosud zaběhnutý ekonomicky – sociální systém. Tedy včetně systému zdravotní péče, či systému penzijního.

Jak ukazuje první z následujících dvou grafů, světová populace by každopádně měla do roku 2040 dál růst bez nějakého většího poklesu tempa růstu. Příspěvek zemí OECD je jen marginální, mnoho nepřidá ani Čína. Růst zajišťuje Indie, „Key growth“ – Brazílie, Indonésie, Saudská Arábie, Irán, Jižní Afrika, Nigérie, Thajsko, Egypt. Mexiko a Turecko. Nejvíce ale přispívá „zbytek světa“.

Druhý graf s předpokládaným vývojem světového produktu ukazuje obrázek v mnohém odlišný. Je zde také růst, ale už explozivní. A podíly na tomto hrubém produktu hrubě neodpovídají podílům na světové populaci a to ani v roce 2040. Jinak řečeno, i v tomto roce bude svět poměrně jasně rozdělen na bohatou a (relativně) chudou část. Zatímco první graf by mohl podněcovat někdy až sebemrskačské, či xenofobní úvahy o úpadku západu, druhý hovoří jinou řečí. Samozřejmě, že západ už nebude dominovat tak, jako na přelomu tisíciletí. O úpadku ale lze hovořit jen těžko. Spíše bych hovořil o posunu od velkého extrému k větší rovnováze.

Do druhého grafu jsem pro zpestření vložil sofistikovanou statistickou metodou „od oka“ trend předkrizového produktu. Takto upravený graf nám vypráví obsáhlý příběh ekonomického pokrizového oživení/neoživení, stimulace/nestimulace, produkčních mezer, nepřekvapivé absence hypersupermegainflace, atd. Můžeme tvrdit, že trend z několika předkrizových let je moc optimistický, protože ho nastavovaly i bubliny na nemovitostech. To je ale chyba - bavíme se totiž o tom, že zdroje byly špatně využity a ne o tom, že zdroje (lidé, kapitál, technologie) nebyly. To, že jsem nechal lidi ve firmě namísto rozumné práce kopat na zahradě díry a zase je zahazovat, nic nemění na výši jejich potenciálu k rozumné práci. Pokud něco potenciál poškodilo, není to jeho někdy „mylné“ využití před krizí, ale jeho dlouhodobé nevyužití po krizi.

A ještě jedna taková zajímavost: V roce 2014 je produkt OECD někde kolem 35 trilionů USD roku 2005. V roce 2040 by se podle projekcí měl pohybovat kolem 60 trilionů USD. Naše příjmy a spotřeba se tedy téměř zdvojnásobí. Musím říci, že pro mě je to záhada. Jsme šikulové a pravděpodobně skutečně najdeme způsob jak to technicky zvládnout. A možná dokonce i bez toho, abychom při tom neotrávili planetu natolik, že bychom si naším dvojnásobným produktem mohli nanejvýše mazat hruď. Respektive bychom ho generovali pro to, abychom se mohli z jeho důsledků léčit. Hovořím o záhadě na poptávkové straně věci. Není mi totiž jasné, jak zvýšíme naší spotřebu na dvojnásobek bez toho, aby se z nás nestali totální oniomaniaci.

graf1 

Předchozí dva grafy jsou jejich tvůrci Exxonu nástrojem k odhadu vývoje poptávky po energiích. Ten je zobrazen v posledním grafu. Jednoduše řečeno: Roste to, ale pomaleji a pomaleji. I když na konci je takové zvednutí dané vývojem v Indii a zbytku světa včetně oněch „Key Growth“. Každopádně vidíme, že země OECD, jichž jsme hrdou součástí, se na poptávce po energiích podílí méně a méně. A všimněme si, že cca od roku 2030 to platí i o tradičním podezřelém z neustále rostoucího hladu po energiích, tedy Číně.

graf2

Scénář, který nám nastínil Exxon, se asi dá považovat za jakýsi střední proud. Zlomy, či kontrariánské myšlenky v něm nenajdeme. Podle něho světová populace stále znatelně poroste trendem přibližujícím se lineárnímu. Ekonomická aktivita bude znatelně živější, budou se ztrácet rozdíly mezi západem a zbytkem světa, což je dobře. Spotřeba energií bude naopak růst utlumenějším tempem, i když vrcholu by ani do roku 2040 neměla dosáhnout.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university