Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Žatecký pivovar míří na ruský a kanadský trh

Žatecký pivovar míří na ruský a kanadský trh

16.07.2014 15:18
Autor: ČTK

Žatecký pivovar jedná o proniknutí na ruský a kanadský trh. Jde o první výsledky nedávného majetkového vstupu dánského pivovarnického gigantu Carlsberg do pivovaru. Podle záměru nového většinového vlastníka, který od britského majitele odkoupil 51 procent společnosti, by se pivovar také měl aktivně zapojit do cestovního ruchu, a to včetně provozování vlastní restaurace a ubytovacího zařízení. ČTK to dnes řekl obchodní ředitel Radek Vincík.

Na chodu vlastního pivovaru by se naopak nic zásadního měnit nemělo. "Podmínka zachování stávající výroby je přímo součástí kupní smlouvy," uvedl Vincík. Zachovány budou technologické postupy při výrobě piva včetně využití prvotřídních surovin, ječného sladu z místních zdrojů a žateckého chmele. Nový vlastník trval i na zachování managementu, který stojí v čele pivovaru od roku 2002, kdy jej ve zbědovaném stavu převzal od tehdejšího majitele.

Právě originalita žateckého piva je podle Vincíka jeho největší devizou. "Dánové ho berou jako naše rodinné stříbro, kvůli kterému pivovar kupovali," řekl. Díky využití klastických postupů trvá výroba jedné várky piva minimálně 55 dnů. Představuje to vyšší náklady, ale výsledkem je lepší kvalita, k čemuž je pivovar takové velikosti podle Vincíka předurčen. Proto také v Žatci nehodlají plnit pivo do PET lahví.

Žatecký pivovar, který zaměstnává 50 lidí, loni zvýšil výstav o 1,1 procenta na 34.453 hektolitrů piva, tržby vzrostly meziročně o 5,6 procenta na 54,2 milionu korun. "Určitý růst zaznamenáváme pravidelně každý rok," uvedl obchodní ředitel. Kapacita pivovaru je zhruba 60.000 hektolitrů ročně, její navýšení by si vyžádalo další investice. Nadpoloviční většinu produkce pivovaru (53 procent) představovalo loni sudové pivo, podíl lahvového činil 41 procent. Zbývajících šest procent tvořilo pivo v cisternách či pětilitrových soudcích.

Výroba by už letos mohla růst strměji právě díky zařazení pod Carlsberg, čtvrtého největšího producenta piva na světě. "Máme k dispozici jeho celosvětovou síť. V současné době probíhají jednání s distributory v Rusku a Kanadě," řekl Vincík. Loni šlo na export 14 procent celkové produkce, pivo ze Žatce se vyváží do 17 zemí čtyř kontinentů.

Žatecký pivovar vaří 11 druhů a značek piv. Jeho chloubou je bezlepkové pivo Celia vyráběné ve světlé i tmavé variantě. K výrobě se přitom používají stejné suroviny jako u normálního piva včetně ječného sladu obsahujícího lepek. "Ten se ale díky unikátní technologii vyvinuté pivovarským výzkumným ústavem z piva odstraňuje," uvedl obchodní ředitel.

O patentovaný výrobní postup v době jeho vzniku před čtyřmi lety podle něj žádný jiný český pivovar neprojevil zájem, takže Žatec teď má na jeho využívání exkluzivitu. "Výroba bezlepkového piva roste o stovky hektolitrů ročně," řekl Vincík.

Vedle výroby kvalitního piva z domácích surovin by se Žatecký pivovar rád etabloval v cestovním ruchu. To vyžaduje investice do obnovy budov a rozšíření prohlídek pivovarských provozů pro veřejnost. Úpravy by podle obchodního ředitele mohly začít ještě letos. "Máme zpracované i projekty na rekonstrukci přilehlých objektů včetně staré sladovny. Měla by tam vyrůst především restaurace, bez jejíž návštěvy není exkurze do pivovaru kompletní, a počítá se i se vznikem ubytovací kapacity," dodal Vincík.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
11:43Perly týdne: Snižovat váhu technologií? Síla americké ekonomiky a sazby. Japonský trh mimořádný?
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m