Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme zranitelnější než před pádem Lehman Brothers

Jsme zranitelnější než před pádem Lehman Brothers

18.07.2014 17:55
Autor: Redakce, Patria.cz

„Zdá se, že trhy počítají pouze s úzkým spektrem scénářů. Jsou přesvědčeny, že monetární podmínky budou uvolněné po velmi dlouhou dobu. Možná, že na to spoléhají více, než by s ohledem na chování centrálních bank bylo vhodné,“ uvedl pro The Telegraph šéf Banky pro mezinárodní vypořádání Jaime Caruana. Podle jeho názoru je nyní finanční systém v mnoha směrech zranitelnější než před kolapsem Lehman Brothers. Například míra zadlužení vyspělých ekonomik se od té doby zvýšila o 20 procentních bodů na 275 % HDP. Úrokové spready ale klesly na velmi nízké úrovně a firmy se zadlužují, aby kupovaly vlastní akcie. Podle BIS je přitom 40 % syndikovaných úvěrů nízké kvality. Tento poměr je tak vyšší než v roce 2007.

Znepokojující na současném cyklu je i to, že Čína, Brazílie, Turecko a další rozvíjející se země procházejí vlastním úvěrovým boomem. Ten je částečně důsledkem kvantitativního uvolňování na západě. Míra zadlužení těchto zemí vzrostla také o 20 procentních bodů a nyní se pohybuje na 175 % HDP. Reálné sazby u půjček na 5 let se přitom pohybují kolem 1 %, což je extrémně nízko, a při takové úrovni by mohlo dojít k prudkému obratu. Caruana k tomu říká: „Jestliže jsme byli vysokým dluhem znepokojeni v roce 2007, dnes nemůžeme být klidnější. Je možné, že dluh je nyní lépe rozložen, protože některé vysoce zadlužené země prošly oddlužením. Jako příklad lze uvést soukromý sektor v USA a ve Španělsku, či lépe kapitalizované banky. Citlivost na úrokové sazby je ale v současnosti větší.“ Nebezpečí zvyšuje i to, že asijské ekonomiky už dnes nemohou fungovat coby záchranný prvek - jako po pádu Lehman Brothers. Dnes naopak spíše riziko zvyšují.

BIS ve své výroční zprávě před dvěma týdny varovala, že akciové trhy propadly „euforii“. Caruana odmítá spekulovat o tom, kdy bublina praskne, ale připomíná Keynese, který říkal: „Trhy zůstanou iracionální déle, než vy budete solventní.“ Zástupci BIS v neoficiálních rozhovorech také pochybují o tom, že se Číně podaří vyhnout se tvrdému přistání. Obávají se toho, že extrémní růst dluhů, který v posledních pěti letech v této zemi proběhl, povede k finančnímu dni zúčtování. Čínské rezervy ve výši 4 bilionů dolarů jsou podle BIS Maginotovou linií. Zároveň však poukazuje na to, že Spojené státy ve 20. letech i Japonsko v 80. letech byly velkými mezinárodními věřiteli a obě tyto země si následně prošly krizí. „Znovu a znovu byly ve vyspělých i rozvíjejících se zemích zdánlivě silné rozvahy jen maskou pro skrytá rizika. Ta se projevila ve chvíli, kdy se boom změnil v propad,“ říká zpráva BIS.

Za přehnané považuje Caruana varování před globální deflací. Na západě je takový vývoj podle jeho názoru velmi nepravděpodobný a my bychom neměli přeceňovat historické případy deflace. Velká deprese je v tomto ohledu výjimkou a ne pravidlem. Jeho názoroví protivníci s tím pravděpodobně nebudou souhlasit, protože země jako Španělsko, Řecko, Portugalsko či Irsko si během posledních šesti let depresí prošly také. MMF se domnívá, že nejlepším způsobem, jak nyní snížit vysoké dluhy, by bylo několik let vyšší inflace. Takový vývoj by se podobal Spojeným státům ve 40. a 50. letech. Caruana ale podobné návrhy naprosto odmítá.

Zdroj: The Telegraph


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data