Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Rozšíří ministři zahraničí sankce proti Rusku?

Rozbřesk - Rozšíří ministři zahraničí sankce proti Rusku?

22.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Před dnešní schůzkou ministrů zahraničních věcí roste tlak na další rozšíření sankcí vůči Rusku. Ten nastartovaly jednak Spojené státy posledním rozšířením sankcí, jednak sestřelení malajsijského dopravního letadla nad územím ovládaným pro-ruskými separatisty. Ruské akcie včera proto odepsaly další 2,7 % a jsou nejníže od května tohoto roku.

Co tedy čekat od dnešního jednání v Bruselu? I když víc a víc hlasů v EU stále volá po tvrdších sankcích, dnešní setkání pravděpodobně nebude v pravém slova smyslu průlomové. Ministři zahraničí mohou sami rozšířit sankce pouze v tzv. fázi 2 - ty se týkají individuálních osob a podniků. Teoreticky by tak mohli rozšířit stávající sankce na okruh firem a jedinců spadajících do tvrdého jádra kolem prezidenta Putina. Přechod k fázi 3, ve které by byly sankce uvaleny na celé sektory (banky, zbrojní firmy), by musela schválit nejprve Evropská rada. USA tak se svým posledním balíkem sankcí, který je na pomezí fáze 2 a 3, tak dál zůstanou o krok napřed. Rozšíření sankcí se podle Financial Times v tuto chvíli v rámci EU diplomaticky nejvíce snaží Velká Británie a země střední a východní Evropy. Přechod do fáze 3 má ale nadále také řadu odpůrců, především ve Francii a v Itálii.

Ať už bude dnešní rozhodnutí ministrů jakékoliv, samotné sankce přijaté USA a vidina výraznější izolace je pro ruskou ekonomiku velice nepříjemná. Pravděpodobně opět zrychlí odliv kapitálu ze země, který se po masivním úprku na počátku roku v posledních měsících trochu stabilizoval. Současně se bezesporu výrazně zhorší přístup ruských firem k zahraničnímu financování. To vše stlačí dolů již tak slabé investice. Současně slabý rubl pravděpodobně negativně dopadne na spotřebitelskou poptávku a na inflaci, která v okolí 8 % atakuje tříletá maxima.

Region
Česká koruna včera oslabila a po měsíci se krátce dostala až na 27,50 EUR/CZK. Nicméně i nadále volatilita koruny zůstává velice nízká a v nejbližší době to tak zřejmě ještě zůstane. Na ostatních trzích v regionu zavládl včera klid. Jak polský zlotý, tak maďarský forint zůstaly v poměrně úzkém pásmu okolo stávajících hodnot.

Dnes bude z regionálních událostí nejzajímavější zasedání maďarské centrální banky. Vzhledem k tomu, že maďarská inflace se již dva měsíce po sobě dostala do záporu, v souladu s trhem očekáváme, že MNB znovu přistoupí ke snižování sazeb o 10 bazických bodů na nové historické minimum 2,2 %. A to i přesto, že se forint vůči euru v současnosti pohybuje na poměrně slabých hodnotách, okolo 309,5 EUR/HUF a pod dalším tlakem se ocitá nejen kvůli ukrajinské krizi, ale také kvůli plánované nucené konverzi cizoměnových půjček.

Eurodolar
Obchodování na eurodolarovém trhu začalo tento týden poklidně, když je celkem zřejmé, že euro v okamžiku současných peripetií na Ukrajině a konfliktu v Gaze nebude schopno výrazněji bodovat.

Mezi dnešními daty může trh oslovit americká míra inflace za červen, ale spíše se bude vyčkávat na důležitější data v podobě indexů podnikatelských nálad v západoevropském průmyslu, které budou zveřejněny ve čtvrtek.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 



Čtěte více:

Záchranáři již našli 251 obětí sestřeleného letadla
21.07.2014 9:35
Záchranáři našli do nedělního večera na místě pádu letadla malajsijský...
Sestřelený Boeing může vyvolat obchodní války, které země EU jsou nejvíce ohroženy?
21.07.2014 11:11
Na Ukrajině pokračuje vyšetřování katastrofy letu malajsijských aeroli...
Pokračující výsledková sezóna, PMI v Eurozóně, další sankce proti Rusku... týdenní výhled
21.07.2014 13:15
V tomto týdnu bude pro trhy klíčové pokračování firemní výsledkové sez...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled
6:27Komerční banka, a.s.: Hlavní akcionáři KB k 31.3.2024
6:21EUC a.s.: Výroční zpráva EUC, a.s. za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m