Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - letošní

Rozbřesk - letošní "okurka" není dle standardu, zažili jsme konflikty, makro data v USA umí překvapit a USD je na koni

28.07.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Letošní letní okurková sezóna není ani zdaleka z pohledu globálních trhů tak nudná jak se zdálo, že bude ještě na začátku prázdnin. O vzruch se postaraly především ozbrojené konflikty na různých částech světa, které sice sami o sobě globální ekonomiku rozhodit nemohou, avšak negativní regionální dopady budou mít. Tento týden by však nad geopolitickými záležitostmi měly mít navrch klíčová makroekonomická data a eventuálně centrální banky.

Především ve Spojených státech budou reportována makro data, jež hrají první ligu - a to konkrétně měsíční statistiky z trhu práce za červenec, index podnikatelské nálady ISM a neposlední řadě i výsledek amerického HDP za druhý kvartál. Očekáváme přitom, že celkové vyznění výše uvedených dat by mělo být (pro americkou ekonomiku) jednoznačně příznivé. To může být důležitý vzkaz pro americkou centrální banku, která shodou okolností zasedá toto úterý a středu, takže bude moci čerstvá data okamžitě posoudit (s výjimkou pátečních payrolls, která však může zastoupit jejich předskokan ADP report). Bezprostřední reakci od převážně holubičího Fedu v podobě přísnější měnové politiky přitom rozhodně nečekejme, nicméně vedení Fedu nezbude nic jiného než uznat, že ekonomika se vyvíjí lépe a tento pozitivnější pohled na věc sám o sobě může vést ke zpřísnění politiky prostřednictvím růstu krátkých (tržních) dolarových úroků.

Pokud se naplní výše uvedený scénář, tak se může snadno zopakovat již dobře známá tržní situace z nedávné doby, kdy silný dolar (hnaný vyššími úrokovými sazbami) zahnal do defenzivy řadu měn z tzv. emerging markets. Taková situace může být přitom ještě více nepříjemná například pro ruský rubl, který má již dnes dost jiných starostí a tak ani nepřekvapilo, že minulý pátek musela ruská centrální banka zvýšit o 50 bazických bodů.

Region
Středoevropské měny zakončily minulý týden bez výraznějších výkyvů a to i přesto, že geopolitické napětí, které tradičně regionu nesvědčí, přetrvává.

Co se týká tohoto týdne, zajímavější regionální data jsou na programu až v jeho druhé půli. Ve čtvrtek bude zasedat ČNB, která by podle našeho názoru mohla posunout exit ze stávajícího kurzového režimu na pozdější dobu. V pátek trhy budou nepochybně sledovat PMI. V centru pozornosti se nepochybě objeví i Amerika. Příznivější vývoj americké ekonomiky by se středoevropským měnám moc líbit neměl. Ani napětí na Ukrajině k pozitivnímu sentimentu na trhu určitě nepřidá.

Eurodolar
Dolar momentálně vítězí na všech frontách, neboť mu hrají do karet prakticky všechny faktory - jak ty geopolitické, tak data. Dodejme, že v případě dat přitom euru rozhodně nepomohl slabší výsledek německého indexu podnikatelské nálady Ifo zveřejněný minulý pátek.

Tento týden bude z pohledu událostí a dat opravdu hektický, takže geopolitika může jít trochu stranou, ale vcelku je jasné, že euru příliš pomáhat nebude. Dolar naopak může těžit z přísunu dobrých čísel z americké ekonomiky (ISM, HDP, payrolls), která zřejmě jen těžko budou negovat holubičí Fed (výstupy ze zasedání ve středu).

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m