Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
BRIC neexistuje. Vyhrávají demokracie, prohrává středověk a stíny

BRIC neexistuje. Vyhrávají demokracie, prohrává středověk a stíny

30.07.2014 18:00

„Brick“ je anglicky cihla a z fonetického hlediska tak koncept zemí BRIC často vyvolával představu něčeho těžkého, k zemi padajícího. Po řadu let byla tato asociace velkým omylem. Ta doba ale skončila a pocit těžké cihly, která padá, či alespoň má problémy s tím, se zvednout, už není tak nemístný.

V prvním grafu je letošní vývoj akciových indexů v jednotlivých zemích BRIC, tedy Brazílii, Indii, Číně a Rusku. Hlavním závěrem je zde to, že koncept BRIC už ztratil smysl (měl-li ho někdy nad úroveň vyšší než „sales&marketing“). Raketou letošního roku je Indie, kterou pohání vpřed zejména s výsledky voleb spojený optimismus. Zle si v posledních měsících nevede ani Brazílie. Čína se dokázala vyšplhat na černou nulu, zatímco Rusko je v těžkých ztrátách. Rozpětí návratnosti k 22.7. je tedy od 22,5 % u Indie k mínus 12,9 % v Rusku (v USD!). Ekonomicky nebyly BRIC jednolitou skupinou nikdy, měly ale několik společných jmenovatelů (hlavně vysoký očekávaný růst ekonomiky) a tak jsme si na úrovni akciových trhů zjednodušovali život. Toto zjednodušení už je nemístné, takže ač se bude o BRIC dále hovořit, berme to s rezervou.

11

Obvykle zde varuji před tím, abychom při hodnocení vývoje na akciových trzích sledovali pouze pohyb cen. Je totiž velký rozdíl, zda ceny rostou kvůli tomu, že rostou zisky firem, nebo kvůli tomu, že se mění valuace (poměr cen a zisků firem). Jinak řečeno, je rozdíl, zda nám rostou vrabci v hrsti, či zda se nám zdají být větší holubi na střeše (i když ani u nich nemusí jít o nic nepatřičného). Jak se tedy vyvíjí valuace zemí BRIC?

Pohled na druhý graf ukazuje, že zdaleka nejvyšší je nyní valuace - PE v Indii. Letošní rally zde byla také tažena růstem valuací, které se dostávají blíže předkrizových i pokrizových maxim (které ale byly dost rozkolísané). Mohli bychom špekulovat nad tím, zda dává smysl, aby se indické akcie obchodovaly za násobky podobné těm americkým (u indexu S&P). Na takovou úvahu bychom ale museli porovnávat celkovou požadovanou návratnost (bezrizikové výnosy, rizikové prémie), očekávaný růst a v neposlední řadě výplatní poměr (poměr zisků a dividend na daném trhu). Jde o netriviální cvičení a zde se ho vzdejme. Mnohem větší smysl má pohled na daný trh a jeho valuaci v čase.

Relativně k předkrizovým maximům je na tom z hlediska valuací podobně jako Indie i Brazílie. Možná nebude náhoda, že jediné dvě demokracie mezi BRIC dovedly zabránit tomu, aby se po krizi jejich valuace postupně propadly až takový jsem optimista). U Číny i Ruska totiž vidíme, že si o předkrizových úrovních mohou nechat jen zdát. Vědomi si problematičnosti onoho geografického porovnávání přitom můžeme říci, že před krizí tu byla Čína a Indie s vysokými valuacemi na straně jedné, na druhé straně se o prvenství v neasijské skupině přetahovaly Rusko a Brazílie. Rusko se nyní ale obchoduje za PE kolem 5, což je symbolické jako známka toho, jak si celkově vede. Všimněme si také, že Rusko i Čína nejsou svými valuacemi zase daleko od pesimistického krizového dna.

V jednom z minulých článků jsem tvrdil, že trhy jsou možná velmi optimistické, ale nepropadli euforickému šílenství dopovanému likviditou od centrálních bank tak, jak je to nejednou vykreslováno. Důkazem je vývoj cen komodit – když není alespoň trochu realistický povzbudivý scénář dalšího vývoje, investoři se i v současné situaci drží zpátky. Seznam těchto všeobecnou bublinu popírajících aktiv si můžeme dnes rozšířit na Rusko i Čínu. S tím, že s komoditami úzce souvisí – Rusko na nabídkové a Čína na poptávkové straně.

Čína se snaží dokázat, že lze podle potřeby měnit ekonomický systém bez toho, aby byl změněn systém společensko-politický. Vše se do značné míry protíná v jejím stínovém bankovním systému. V „Představuje stínový bankovní systém v Číně stejné globální riziko jako USA v roce 2008?“ jsme se mohli dočíst, že podle šéfa čínské regulace tento systém nepředstavuje velkou hrozbu a vše je v podstatě pod kontrolou. Argumentem má být například to, že klienty stínových bank jsou bývalí klienti bank běžných, takže jsou důvěryhodní. Nechci být hnidopich, ale proč se tedy ti klienti vlastně přesouvají od běžných bank ke stínovým? Není to namísto uklidnění vlastně nechtěné poukázání na vážný problém?

O Brazílii nedávno Pimco psalo, že pesimismus vůči této zemi už je přehnaný a že na trh je třeba vstoupit předtím, než tak začne činit většina. Grafy ale neukazují, že by trh akciový podléhal nějakému velkému pesimismu, spíš bych řekl, že nepropadl velkému optimismu, jako se to stalo u Indie. Ale celkovou logiku Pimca to nemění a nebyl bych překvapen tím, kdyby si v delším období z naší cihlové čtyřky vedla nejlépe právě Brazílie. Čistě podle valuací by to mělo být Rusko, ale to se světu snaží tvrdohlavě dokázat, že „středověk neskončil, středověk trvá“.

Pozn.: Jiří Soustružník je aktivní investor a témata, o nichž píše, mohou souviset s jeho investicemi. Jeho sloupky nejsou poskytovány jako investiční doporučení. Autor je externím spolupracovníkem Patrie, jeho názory se nemusí vždy shodovat s názorem společnosti.

 


Čtěte více:

Čína nedokáže to, co Jižní Korea
16.07.2014 16:05
Nad dalším vývojem v Číně se v jedné ze svých posledních analýz zamýšl...
Rusko zakazuje dovoz polského ovoce, začínají obchodní války?
30.07.2014 13:40
Rusko od 1. srpna zakazuje dovoz některých druhů ovoce a zeleniny z P...

Váš názor
  • Středověk ?
    30.07.2014 21:47

    O jakém středověku je přesně řeč pane Soustružníku ? Pokud se podívat na první graf pořádně, uvidíte tam jasný "majdanovský otisk". Rusko oproti zbytku zemí BRIC výrazně pokleslo v důsledku fašistického puče na Ukrajině, organizovaného a podporovaného z EU, zejména Německem a hlavně z USA. To, že má Čína problémy s bankovním sektorem, není přece nic šokujícího. Součástí EU jsou také země, které se plácají v těžkých průserech. A mrkněte třeba na akciové trhy v Japonsku, jestli se chovají podobně jak trhy v USA. Nechovají, a přitom oba patří mezi ekonomicky vyspělé (rozvinuté) země s tzv. demokracií v zádech. Takže v EU a Japonsku také trvá středověk ?
    Peté13
    • Re: Středověk ?
      30.07.2014 22:10

      si myslím, že jde o článek na objednávku nebo spíše převzatý z nějakého USA rádoby odborného článku. Jde jen o přání, aby to tak bylo. Jakoby se pořád zapomínalo na 17 bilonů USD dluhu které vygenerovala ta "moderní pružná ekonomika č.1 USA".
      •  
        31.07.2014 8:14

        No máte naprostou pravdu, tento tendenční ideologický názor "odborníka" jde přesně v souladu se současnou tendencí presstitutů našich sdělovacích prostředků.
        vipi
        •  
          31.07.2014 8:52

          Vy si opravdu myslíte, že vůdcové autoritářských režimů povznesou ekonomiku na zájem jejich obyvatelstva, sobě nic nenahrabou a začne se produkovat, aby konkurovali světu? Ach vy naivkové. Vlády těchto zemí budou bohatnout a to je asi tak všechno... příklad naší "zázračné transformace" vám nestačí?
          Jesse
          •  
            31.07.2014 9:13

            po dlouhé době opět názor, že EU, USA a další "demokratické" země jsou de facto autoritářské režimy...
            vipi
Aktuální komentáře
25.04.2024
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.