Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vlna výprodejů pokračuje i v Asii ... ASX 200 slábne o více jak 1%

Vlna výprodejů pokračuje i v Asii ... ASX 200 slábne o více jak 1%

01.08.2014 8:40
Autor: Petr Žabža, Patria Online

Asijské burzy jsou v poslední obchodní den tohoto týdne povětšinou slabší na pozadí globální výprodejové vlny rizikových aktiv, která začala již včera během obchodní seance v Evropě a pokračovala ve Spojených státech. Větší pokles byl však zmírněn relativně pozitivními daty, přicházejícími z druhé největší ekonomiky světa – čínský oficiální PMI index dosáhl v červenci na lepších než očekávaných 51,7 bodů a překonal tak hodnotu 51, zaznamenanou v červnu. Konečná hodnota indexu HSBC PMI byla také na 51,7 bodech a dosahuje tak 18měsíčního maxima. Pozornost investorů se tak přesouvá na data z trhu práce, která dnes budou publikována ve Spojených státech. Ekonomové a analytici očekávají růst v segmentu průmyslu na 233,000 pracovních míst a pokles míry nezaměstnanosti na 6%.

Index Nikkei 225 tak v tomto okamžiku klesá o 0,51%, Hang Seng je -0,38% a australský ASX 200 je -1,42%. Shanghai Composite posiluje o 0,72% a korejský KOSPI je -0,21%. Akcie na Wall Street se včera ponořily do „červené“ a všechny tři hlavní indexy přišly o dvě procenta. Evropské burzy uzavřely na třítýdenním minimu s tím, jak investoři negativně hodnotili vývoj evropské ekonomiky, růst nákladů na pracovní sílu ve Spojených státech a hrozbu argentinského bankrotu.

Japonské akcie za sebou mají druhý den ztrát a vzdalují se tak čím dál tím více svému šestiměsíčnímu maximu, které zaznamenaly v nedávné době. Pozitivem, které míru poklesu lehce tlumí, jsou korporátní výsledky. Akcie Sony Corp. rostou o šest procent poté, co firma vykázala ve čtvrtek překvapivě silný čtvrtletní zisk a Panasonic posiluje o dvě procenta poté, co provozní zisky za období duben-červen překonaly odhady. Naproti tomu jsou jména jako Hitachi (-2,5%, navzdory výrazně lepšímu čistému zisku) a Toshiba (-1%, ačkoliv zisk na meziroční bázi roste o 57%).

Čínské akcie, obchodované na pevnině, rostou o necelé procento a korigují tak volatilitu z první poloviny dnešní seance. Centrem zájmu investorů jsou zejména ocelářské společnosti poté, co China Iron Ore and Steel Association potvrdila, že poptávka po oceli vzrostla v prvním pololetí o 0,4% v porovnání s předchozím rokem. Baoshan Steel roste o 3%, Wuhan Steel je o procento výše.

Australský ASX 200 je dnes obětí širšího vybírání zisků a oslabuje tak ze svých nedávných šestiletých maxim. Za měsíc červenec však tento index dosáhl v rámci letošního roku prozatím nejlepší výkonnosti. Na špici propadů jsou akcie bank a těžebních společností. Všechny čtyři hlavní bankovní domy propadly o více jak jedno procento, Fortescue Metals ztrácí 4%. Pokles ceny zlata o jedno procento nedělá dobře akciím Kingsgate Consolidated (-2%) či Endeavor Mining (-3%).


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
22:07Jan Čermák: Fed se bojí nezaměstnanosti a tak startuje padesátkou
22:01Fed nasadil Wall Street pořádného brouka do hlavy  
20:27Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
20:21Nová éra měnové politiky Fed začala. Zvolil agresívnější pokles sazeb tváří v tvář horšímu výhledu a hodlá v něm pokračovat
17:14Dluhopisy krátce před Fedem ztrácejí, zatímco Wall Street jen vyčkává  
16:38Pár úvah o férové hodnotě amerických akcií
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba