Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Čekání na Jackson Hole

Rozbřesk - Čekání na Jackson Hole

19.08.2014 10:00
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Tento týden opět začíná setkání nejvýznamnějších centrálních bankéřů uprostřed divokých hor národního parku Grand Teton v údolí Jackson Hole. Sem se jednou za rok sjíždí na pozvání Fedu centrální bankéři z celého světa, aby po boku ekonomů z akademické půdy i z byznysu kriticky zhodnotili svoji praxi a nové poznatky z posledního roku. Na světlo světa tak vyplouvají drzé a provokativní otázky, které zpravidla v běžném běhu roku zapadnou. Šéfové Fedu si v minulosti častokrát vybírali tuto půdu k ohlášení nástupu výraznějších změn v měnové politice. Zvlášť populární bylo toto sympózium u předchůdce Janet Yellenové Bena Bernankeho - ten v roce 2010 a 2012 právě v Jackson Hole předznamenal nové vlny kvantitativního uvolňování.

Dnes je situace trochu jiná. Ústřední otázkou pro americký Fed je, jak rychle po ukončení QE začne zvyšovat úrokové sazby. Na holubičí notu naladěná Janet Yellenová v posledních měsících spíše tlumila sázky na příliš agresivní obrat v měnové politice. Podobný nijak revoluční přístup lze očekávat i tento pátek v Jackson Hole. Pracovní trh (na který se zaměřují letošní příspěvky) je relativně oblíbené téma Janet Yellenové. Pravděpodobně si z letošního jinak velice pozitivního vývoje na americkém trhu práce opět vyzobne ty body, které jestřábům trochu kalí radost a holubicím dávají potřebnou argumentační munici. Jedná se především o nízkou míru participace - i když pokles participace se v roce 2014 zastavil, stále je podíl lidí aktivních na pracovním trhu zhruba o 3 procentní body nižší než před krizí. To v minulosti trochu urychlilo pokles nezaměstnanosti, aniž by musela vzniknout nová pracovní místa. Navíc nižší nezaměstnanost se zatím nijak neodráží v rychlejších tlacích na růst mezd. Pokud Janet Yellenová zůstane zakopána v těchto holubičích pozicích, nikoho výrazně nepřekvapí.

Zajímavé na letošním setkání budou také značně rozdílné podmínky v Evropě a v USA. Zatímco v letech po pádu Lehman Brothers a startu euro-krize centrální bankéři v zásadě uvažovali všichni jedním směrem, dnes je situace jiná. Americký Fed i Bank of England koketují s myšlenkou prvního utažení měnové politiky. Na druhé straně v eurozóně poslední slabá čísla vrací do hry další nástroje k uvolňování měnové politiky - například možnost přímého skupování ABS. I většina středoevropských centrálních bank včetně ČNB zůstává ve vleku ECB naladěna na expanzivní notu. První růst sazeb je v zásadě v nedohlednu.

Zprávy o tom, že Rusové s Ukrajinci spolu usedli za jednací stůl (i když žádné dohody dosaženo nebylo), přijaly trhy s jistou dávkou úlevy. Akciové trhy mířily vzhůru a po pěti dnech setrvalých poklesů se obrátily vzhůru i evropské výnosy - německému desetiletému výnosu se podařilo vyšplhat těsně nad 1 %.

Euro lehce oslabilo poté, co německá Bundesbanka varovala před slabším výkonem největší evropské ekonomiky v druhé polovině roku. Německá centrální banka počítala tento rok s růstem 1,9 %. Po slabém druhém kvartále a pravděpodobně nijak oslnivém kvartále třetím, ale tato čísla již nejsou příliš realistická (my čekáme 1,4 %). Němečtí centrální bankéři ale podobně jako my nečekají návrat recese, ale zůstávají u scénáře pomalejšího růstu.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Fed je „vinen“, ale jinak, než se většina domnívá
01.08.2014 16:30
Poslední kolo kvantitativního uvolňování prováděného Fedem (QE3) by mě...
Fed stále hledá odvahu, nastavení měnové politiky výrazně nemění
30.07.2014 20:53
Americká centrální banka dnes rozhodla o nastavení kurzu své měnové po...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university