Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zeman: ČNB možná úmyslně oslabila korunu, aby nepřišla o kompetence

Zeman: ČNB možná úmyslně oslabila korunu, aby nepřišla o kompetence

22.08.2014 8:11
Autor: ČTK

Česká národní banka (ČNB) možná loni úmyslně devalvovala českou korunu, aby oddálila vstup Česka do eurozóny a nepřišla tak o kompetence. Na tiskové konferenci po jednání s odbory to dnes naznačil prezident Miloš Zeman. Prezident tento krok centrální banky kritizuje dlouhodobě. Vyjádření banky ČTK zjišťuje. Její opatření dnes odmítl i předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula, který ho označil za fatální. Oproti původním tvrzením podle něj nepřispělo k vytvoření ani jednoho pracovního místa.

"Při vstupu do eurozóny by Česká národní banka ztratila velkou část svých kompetencí ve prospěch Evropské centrální banky," uvedl Zeman. "Aniž bych se vyznačoval hypertrofickou podezřívavostí, nemohu vyloučit možnost, že kroky, které podniká ČNB s devalvací české měny, mohou být motivovány i snahou prodloužit interval, dokdy Česká republika vstoupí do eurozóny a tím si zachovat kompetenci této instituce," podotkl. Je podle něj prý známo, že každá instituce usiluje o to, aby její kompetence byly co největší.

Podle prezidenta devalvace koruny centrální bankou "prakticky v dohledné době znemožnila" přijetí společné evropské měny v Česku, které hlava státu podporuje. Zeman se dnes při jednání s odbory shodl na tom, že pokud by Česko při současném kurzu koruny euro přijalo, prodělali by na tom jak zaměstnanci, tak důchodci.

"Když v listopadu loňského roku došlo k intervenci (ČNB), tak nám bylo slibováno, že intervence zajistí 30.000 pracovních příležitostí. Nevíme o žádné pracovní příležitosti, která vznikla z titulu zhoršení kurzu české koruny," přidal se k prezidentovi Středula. Podle něj mají Češi právo na jiný směnný kurz, než je téměř 28 korun za euro. "My prostě nechceme jít s holým pozadím do eurozóny," zdůraznil odborářský předák.

ČNB oslabila loni v listopadu korunu vůči euru zhruba o sedm procent, aby odvrátila hrozbu poklesu spotřebitelských cen. Za svůj krok čelila kritice. Bankovní rada koncem letošního července konstatovala, že neukončí režim devizových intervencí dříve než v roce 2016.

Současná vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) chce podle koaliční smlouvy dále připravovat Českou republiku na vstup do eurozóny. Podle květnového vyjádření ministra zahraniční Lubomíra Zaorálka by se tak mělo stát do pěti až šesti let. V nedávném průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se proti přijetí eura vyslovily zhruba tři čtvrtiny Čechů.



Váš názor
  • úpadek soudnosti
    27.03.2015 10:39

    Když už do sofistikované finanční metodiky strká svůj čenich odborář Středula, ombudsmanem je bývalá uklizečka, presidentem ČR ochlasta a neproduktivní papaláš z prognostňáku, šéf ČNB Klausův snaživý šprt a jeho kolegové rychlokvašky bez praktických zkušeností... to už chce silný žaludek, aby se před světem nesytěl. Co si musí o nás myslet šéfové korporací, kteří vydělávají miliardy díky naší blbosti :-((
    Jesse
  •  
    22.08.2014 11:00

    Devalvace koruny nebylo dobré řešení, nic nepřineslo. Ale pan prezident našel jedno pozitivum, a tím je minimálně odložení vstupu do eurozóny.
    pet28
    •  
      22.08.2014 12:16

      Ano, držte se koruny! A hlavně si v ní spořte na důchod a kupujte státní dluhopisy "pro lidi" v české měně. A to se přece vyplatí :-DDD
      sgt.Mike
    • tobě nic nepřineslo, ale mým zaměstnancům ano
      22.08.2014 11:06

      na nová pracovní místa to rozhodně není, ale alespoň teď nemusím propustit ten zbytek, těch pár lidí co zaměstnávám.
      oradapoisson
      • Re: tobě nic nepřineslo, ale mým zaměstnancům ano
        22.08.2014 11:13

        ... ale samozřejmě jako všechno na světě, i toto opatření něco stálo, a myslím že náklady převýšily přínosy.
        pet28
        • pet28
          27.03.2015 12:36

          To je to, co se ukáže časem a zatím se můžeme jen dohadovat. Švýcarsko pod palbou kritiky při stejném kroku nebylo..
          Velkamedvědice
  • Tak jako sbíráme houby a sušíme je na zimu
    22.08.2014 10:42

    tak tento nechtěný samolibec sbírá body již pro příští volby. To mu nelze zazlívat, protože on sám nejlépe ví, že jeho vylitý mozek už nikdo volit nebude po tom co nám za krátkou dobu předvedl. Proto si bere takové nástroje, aby jejich struny zahráli na správnou notu jeho voličů. Těch voličů, kteří jsou na tom se svojí inteligencí stejně jako on a i přes to ho dnes již nemusí. On v nich potřebuje probudit zlobu a nenávist - jeho nástroj moci. Proto kritizuje tu náměstky ministrů, tam centrální banku a snaží se podchytit nálady prosťáčků tím, že seje vítr. Bohužel si nevidí sám do své vlastní držky. Neboť on je tím, kdo začal s posilováním koruny a prohlásil tu větu o líných kaprech v rybníce. Díky němu přišli o práci statisíce lidí a zbankrotovalo tisíce exportních firem. Od té doby je ekonomika v prdeli. Centrální banka musí devalvovat korunu, protože tím především zlepšuje statistické výsledky naší ekonomiky, jinak už by nás v Bruselu poslali dávno do prdele. Pouze stupidní ekonomický analfabet by si mohl myslet, že ihned po devalvaci se vytvoří pracovní místa. Kdo by je v této zemi vytvořil? Jedině idiot. Protože každý kdo zaměstnává lidi ví, že je díky naší zasrané koruně nestabilní ekonomická situace. Dnes je kurz 28 Kč za € tak zaměstnám 100 lidí, vezmu si úvěr, koupím si stroje ale než rozjedu výrobu tak bude kurz 23Kč za € . Na to se Vám přátelé dnes každý z prdele vysere.
    oradapoisson
    • Re: Tak jako sbíráme houby a sušíme je na zimu
      27.03.2015 10:25

      Naprosto souhlasím !!!!!!! A ještě jedna malá poznámka. Náš pan prezident se bohužel sere do všeho, s tím asi nic nenaděláme.
      Žíža
    • Re: Tak jako sbíráme houby a sušíme je na zimu
      22.08.2014 12:10

      Mno, pro tu druhou polovinu ekonomicky činných producentů (importérů) je to problém naprosto identický, ale v obráceném gardu. Prosím, upozorňuji, že je u mne Zemák jen jako zdroj nevyčerpatelného humoru... Měl by zmizet ze scény z jiného důvodu, než za tohle prohlášení...
      Jesse
  •  
    22.08.2014 10:02

    kdyby se ti političtí dementi neflákali a měli něco v hlavě, tak už jsme mohli Euro mít 5 let a byla by ta diskuze bezpředmětná, jenže to by tam musel být někdo s IQ nad 60
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Klaun to řekl jasně
      22.08.2014 10:21

      Nekriminalizujme je, učili se bohatnout a nikdo z nich to dřív neuměl... Tak jak chceš, aby se starali o stát, když museli bohatnout?:-))
      Jesse
  •  
    22.08.2014 9:42

    Bohužel, se Zemanem nemohu, než souhlasit a dodávám: Nemohu vyloučit v Českém prostředí ani možnost, že tato devalvace pomohla určitým skupinám vydělat pár miliard a soudruzi se šábli.¨Jímá mě hrůze, že tento krok a jednání banky nebylo poprvé, proto tento národ je tam kde je.
    Homo
  •  
    22.08.2014 9:32

    Chapem, ze sa ludia eura boja, je to predsalen pomerne neznama a navyse i draha vec. Navyse tym platia v bruseli, v spanielsku a v grecku, takze to urcite nebude nic dobreho.. Na druhu stranu, Slovaci euro uzivaju uz nejaky ten rok a nevypada to, ze by boli vrcholne nespokojny.. Ostatne, je to len dalsi legal tender..
    Eco
    • Eco
      27.03.2015 12:38

      JJ. Slovensko ČR ekonomicky dohání.
      Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení