Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Daňovou Kobru doplní nový auditorský oddíl

Daňovou Kobru doplní nový auditorský oddíl

27.08.2014 13:28
Autor: IHNED.cz

Daňová Kobra si posvítí i na hospodaření státu. V této skupině vznikne speciální auditorský oddíl, který se zaměří na kontrolu veřejných výdajů. Cílem je mimo jiné najít způsob, jak státní pokladně ušetřit.

Skupina proti daňovým únikům Kobra v půlce srpna zabránila podvodu s palivy za 650 milionů korun. Podobné výkony ministerstvo financí očekává i od další speciální skupiny, která při něm teď vzniká. Tentokrát bude sestavená z auditorů. Na rozdíl od Kobry, která hlídá příjmy státu, se zaměří na veřejné výdaje – tedy například na zakázky či státní dotace.

"Auditoři budou postupovat podle jednotných pravidel, díky čemuž zvládneme odhalit velké věci se stejným počtem lidí," tvrdí první náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht.

Auditoři na jednu hromadu

Ministerský odbor kontroly pod sebe převede auditory, kteří už pracují pod Generálním finančním ředitelstvím. Od října začne s prvními šestaosmdesáti, příští rok se přidá dalších 202. "Sedět budou dál na finanční správě. Rozdíl je v tom, že teď dělá dvě stě lidí dvě stě drobností. Jeden kontroluje odbahnění rybníka, druhý cyklostezky, třetí třeba dotace na mléko do školek. A z toho nevznikají data, která se dají porovnávat," vysvětluje Wagenknecht.

Dnes podle něj existuje plno dílčích dat, ale z kontrol, které nepostupovaly podle stejných pravidel a necílily na jeden problém. "Odhalovala se tak dílčí pochybení, ale ne systémové problémy. Dokážeme přijít na miliardy namísto milionů," doplňuje s tím, že jde o další opatření, jak najít úspory v hospodaření státu.

Příkladem cíleného auditu může být regionální operační program Severozápad. Kontroloři prověřili čtyři desítky zakázek a zjistili, že v rámci losovačky se třikrát dostala k soutěži stejná firma. Přitom statistika něco takového prakticky vylučuje. Díky tomu se přišlo na to, že pravidla hodnocení projektů umožňovala manipulovat výběr.

Stejně tak dostane nový oddíl auditorů za úkol, aby třeba prověřil oblast IT zakázek nebo dotací pro vědu a výzkum. Ne vždy musí být výsledkem odhalení úmyslného obcházení zákona – dají se tak třeba odstranit i chyby, kterých se některé úřady nebo kraje opakovaně dopouštějí.

Kalouskova kritika

Exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) považuje nový auditorský tým pod ministerským vedením za špatný nápad. "Je to stejné, jako kdyby ministerstvo financí, které dělá daňovou legislativu a metodiku, chtělo daně také na místě vybírat. De facto chtějí přenést velkou část kompetence finančních úřadů přímo na sebe. Skutečný důvod je podle mě jediný – posílení mocenských ambicí," říká. Podle něj má ministerstvo financí nastavit pravidla a kontrolovat, jestli se v praxi používají, ale samotný audit by mělo nechat na finanční správě.

Nové vedení ministerstva argumentuje tím, že finanční správa má především hlídat výběr daní, tedy příjmy státu, ne jeho výdaje. Ministerský dohled už funguje u hospodaření s unijními penězi – Česko k tomu přiměla Evropská komise kvůli problémům při rozdělování eurodotací. Novinka přinese do působnosti resortu i domácí peníze. "Což ostatně doporučila Světová banka v roce 2011. Předpokládáme, že komise a banka nedoporučují nesmysly," uvádí náměstek.

Zdroj: Hospodářské noviny, Kateřina Surmanová
iHNed

IHNED.cz dále doporučuje

Lovci daní půjdou i po taxikářích. Stát kvůli nim přichází až o stovky milionů korun

Přísněji na "zatajovače" daní. Trestné je i nevydání dokladů, rozhodl Ústavní soud


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:33Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data