Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Sdílnost členů ČNB k možnému posílení koruny

Rozbřesk - Sdílnost členů ČNB k možnému posílení koruny

28.08.2014 10:30
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Ačkoliv jde o hypotetickou věc, která se odehraje třeba až za dva roky, tak již dnes mají členové bankovní rady ČNB potřebu sdělovat veřejnosti a podnikům, jak to vidí s možným posílením koruny, až nebude současný režim intervencí (proti CZK) potřeba. O víkendu tak v televizi činil viceguvernér ČNB Tomšík, předevčírem v rozhovoru pro server ihned.cz jeho kolega Kamil Janáček.

Tomu, koho by to zajímalo, připomeňme, že v podstatě oba centrální bankéři se shodli na tom, že koruna po zrušení intervenčního režimu v roce 2016 (či eventuálně později) neposílí, respektive pokud se nějaké skokové zpevnění mělo odehrát, tak mu ČNB svými intervencemi zabrání. Zatímco Vladimír Tomšík již dnes tuší, že v roce 2016 nebude z fundamentálního hlediska pro posílení koruny velký důvod, tak Kamil Janáček již tento týden nastavil svoje toleranční pásmo po budoucí zpevnění české měny. Posílení do 70 haléřů proti euru by podle Janáčka bylo OK, při zpevnění kurzu o korunu padesát by již hlasoval pro použití intervencí proti české měně.

Těžko říct, co bude za dva roky a zdali Janáčkovy mantinely pro posílení budou relevantní, když ani teď přesně netušíme, co vše stojí za posílením koruny v tomto týdnu. Kromě toho je otázkou, zdali výše popsanou “poexitovou” intervenční strategii bude mít v bankovní radě ČNB kdo navrhovat a eventuálně hájit. V roce 2016 totiž končí současný mandát nejen guvernérovi ČNB M. Singerovi, ale také samotnému Kamilu Janáčkovi.

Forex

Euro včera vůči dolaru mírně posilovalo poté, co se objevily komentáře z ECB, které lehce krotily očekávání trhů ohledně dalšího uvolňování měnové politiky. V regionu se pod mírným tlakem ocitl zlotý, kterému se nemusí líbit sázky na snižování sazeb ze strany NBP, které trhy očekávají během podzimu. Polské trhy (zejména ty dluhopisové) neznervóznil ani předvolební dar Tuskovy vlády v podobě jednorázové vyšší valorizace penzí, ke kterému dojde v příštím roce. Koruna s forintem včera opět mírně posilovaly a pár EUR/CZK se dostal na třítýdenní maxima vůči euru.

Dnes bude pro trhy zřejmě nejzajímavější událostí zveřejnění srpnových měr inflace v Německu (předběžný odhad; trh očekává stagnaci na 0,8 %) a ve Španělsku. Ty mohou napovědět dost o zítřejším odhadu za celou eurozónu a tedy i o budoucí politice ECB. Zpřesněné odhady amerického HDP za druhé čtvrtletí ani týdenní čísla z trhu práce by výraznější vzrušení přinést neměla.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.

 


Čtěte více:

Rozbřesk - Akcie i dluhopisy nadšeny z projevu Draghiho
26.08.2014 10:15
Rozpuštění francouzské vlády a významný propad německého indexu Ifo po...
Rozbřesk - S&P 500 na historických maximech, rýsuje se dot.com bublina?
27.08.2014 9:10
Těsně, ale přece včera uzavřel hlavní americký akciový index S&P500 na...

Váš názor
  • Svůj názor přednesl také budoucí guvernér ČNB Mižigár Dementr
    28.08.2014 14:50

    Výňatek z rozhovoru: v roce 2020 bude goruna pozilovat. Vydym to ze se dotlacy z 1250 kc/€ na pozytyvny kuzrz 1200 gorun za €. Vsichni, gdo si vytrely z gorunou doted prdel budu lytovat.
    oradapoisson
    • tato poznámka má stejnou hodnotu jako článek nahoře
      28.08.2014 14:55

      :-)
      oradapoisson
  •  
    28.08.2014 10:52

    Díval jsem se na Moravce a potěšilo mě uznání jak si soudruh bankéř veřejně klepal na rameno. Moravec jako vždy, když tam má někoho, kdo je v dané oblasti ať už odborník, nebo pseudoodborník, vrtěl servilně ocasem, až mě bylo trapně. Já už se na tu nalejvárnu či vymývárnu nedívám, ale náhodou se stalo. Říkal jsem si jak by s. bankéř blekotal, kdyby měl proti sobě někoho fundovaného. Moravec, evidentně nestačil, ale pro ovčany asi dobrý.
    Homo
    •  
      28.08.2014 12:47

      OVM jsou přístupné na webu, tak není problém si to prohlédnout znovu, tak jsem to prolétl a netuším, v čem má být ta servilnost? Že mu neskákal do řeči? No a k tomu klepání na rameno: Tomšík tam uvedl, že bez intervencí by bylo patrně ještě hůř ..
      Giuseppe_akcie
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m