Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - zima se blíží a řešení ukrajinské krize v nedohlednu; polský zlotý pod tlakem po odchodu Tuska

Rozbřesk - zima se blíží a řešení ukrajinské krize v nedohlednu; polský zlotý pod tlakem po odchodu Tuska

01.09.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Návrat do školy alias sezóna back-to-school bývá možná potěšující zprávou pro obchody, avšak nemají z ní radost nejen děti ale i především jejich rodiče. Pro obchodníky na finančních trzích je to zároveň pokyn, aby zbystřili pozornost, neboť všichni důležití hráči jsou většinou zpátky z dovolených a je třeba se po prázdninách na ekonomické a finanční fundamenty cen aktiv podívat znovu. Bývá zároveň pravidlem, že díky “Svátku práce” v USA, který bývá na počátku září, je šok z návratu do škol pro všechny přece jenom mírněn.

Ne jinak tomu bude i letos, když severoamerické trhy dnes budou zavřeny, což ovšem lidem pohybujících se na finančních trzích ulehčí situaci opravdu jen dočasně. Zbytek týdne se totiž spíše zahustí, čímž jej učiní hektičtější. Řada důležitých událostí jakými budou například indexy podnikatelských nálad v USA, zasedání ECB a především srpnové statistiky z amerického trhu práce, tak bude vměstnána pouze do čtyř pracovních dnů.

Samozřejmě, že pozornost trhů nebudou poutat jen makroekonomické události. Situace na východní Ukrajině se nelepší, což s nastupujícím podzimem, resp. blížící se zimou není vůbec dobrá zpráva. Takovou je sice možná pro střední Evropu jmenování polského premiéra, jakožto budoucího prezidenta EU, avšak přiznejme si, že pokud by měl konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou dále eskalovat, tak Polák v čele EU bude jen slabou náplastí na negativní dopady, jež by to celému regionu přineslo.

Forex
Středoevropské měny ke konci týdne lehce posilovaly. Polský zlotý se během dne dostal pod tlak poté, co byl premiér Tusk zvolen novým prezidentem Evropské rady. Někteří hráči na trzích jsou zjevně trochu znepokojení z dalšího vývoje poté, co Tusk opustí domácí politickou scénu. Premiér Tusk by měl opustit svůj úřad v druhé polovině listopadu a do čtrnácti dní by měl jeho nástupce předstoupit před Sejm.

I když by volba měla proběhnout pravděpodobně bez větších problémů (nejčastěji zmiňovanou kandidátkou je Ewa Kopacz), odchod výrazného Tuska může vládnoucí Občanskou platformu ještě více oslabit. Ta již dnes ztrácí v průzkumech veřejného mínění za opozičním Právem a Spravedlností (volby jsou na programu na podzim 2015).

Dnes se pozornost soustředí na sérii podnikatelských nálad PMI - očekáváme další lehké zhoršení kopírující vývoj v Německu (Ifo, PMI).

Eurodolar
Další zisky amerického dolaru dovedly měnový pár až do blízkosti 1,31 EUR/USD. Hnacím motorem dolaru byla vedle rostoucího geopolitického napětí také série slušných čísel z americké ekonomiky. Pozornost přitáhl především další nárůst indexu podnikatelské nálady v okolí Chicaga a pozitivní revize spotřebitelské nálady.

Tento týden je plný důležitých událostí. Nejprve přitáhne pozornost ECB, která přes holubičí projev Draghiho v Jackson Hole pravděpodobně nic nového neoznámí a může dopřát otloukanému euru alespoň načas oddychový čas. Solidní výsledek amerických payrolls by ale měl hrát na konci týdne znovu do karet dolaru.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách
01.09.2014 8:24
ČRPražská burza v pátek dokázala přerušit třídenní pokles a snížila ta...
Asie vstupuje do nového měsíce silnější, zavřená Wall Street však snižuje likviditu...
01.09.2014 8:28
Asijské burzy v první obchodní den nového týdne a současně měsíce rost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m