Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pohádka Tisíce a jedné noci - Alibaba odstartovala útok na pozici největšího IPO historie...

Pohádka Tisíce a jedné noci - Alibaba odstartovala útok na pozici největšího IPO historie...

08.09.2014 11:06
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Je to tady. Největší a nejočekávanější IPO letošního roku klepe na dveře. Právě dnes čínský internetový obchodník Alibaba zahájí svou „road show“, v jejímž rámci hodlá uspořádat na stovku setkání s cílem přivábit potenciální investory. Očekává od nich jediné - zapojení do možná největšího IPO historie.

Největší ecommerce světa v pátek oznámila, že očekává upisovací cenu v rozmezí 60 – 66 USD za každou z nabízených 368 122 000 akcií (320,1 mil. v rámci úpisu + 48 mil. navíc pro upisovatele). Více než polovina nabízených akcií půjde z kapes klíčových akcionářů společnosti, kterými jsou zakladatelé Jack Ma a Joe Tsai společně s americkou společností Yahoo. Při dosažení ceny na horní hranici avizovaného pásma by pak Alibaba skrze vstup na burzu získala kapitál v celkové hodnotě 24,3 mld. USD. To by z IPO udělalo nejen vůbec největší událost svého druhu v historii amerických finančních trhů, ale také největší veřejný úpis na světě. Dosavadní primát drží Agricultural Bank of China, která v roce 2010 vstupem na čínský trh získala 22,1 mld. USD.

Při ceně 66 USD by se tržní hodnota Alibaba měla pohybovat okolo 160 mld. USD. To je výrazně níž, než valuace, kterou společnosti odhadem 200 mld. USD přisoudil konsensus Bloomberg. I proto někteří analytici počítají s překročením hodnoty stanovaného cenového pásma. Konečnou cenu se dozvíme 18. září, kdy bude dokončen upisovací proces. Od následujícího dne pak akcie budou volně obchodovatelné na americké burze NYSE a to pod symbolem „BABA“.

Finanční výsledky Alibaba

Čínský online obchodník v posledních letech registruje skutečný „boom“ svého podnikání. Roční počet aktivních klientů k 30. červnu 2014 dosáhl 279 mil., což představuje 109%-ní růst oproti stejnému období z roku 2012. Nárůst klientské báze následně dopomáhá tvorbě vyšších úrovní tržeb. Klíčovými zdroji jsou totiž online marketingové služby, provize z uskutečněných transakcí či poplatky spojené se službami. Celkové tržby tak ve fiskálním roce 2014 meziročně stouply o 52,1 % na 8,46 mld. USD, což ze společnosti dělá velice atraktivní růstovou entitu. Nicméně Alibaba si zájem nezasloužila pouze rychlým prospektem růstu tržeb. Daleko atraktivnější je její schopnost generované tržby přeměnit v reálný zisk. Na provozní úrovni Alibaba v FY14 realizovala EBITDA marži 58 %. Vynikající číslo dokresluje také skutečnost, že ukazatel meziročně stoupl o 10 %!, když se projevila vyšší provozní efektivita. O stěží uvěřitelných 170,6 % poté meziročně stoupl čistý zisk (3,772 mld. USD).

Alibaba také pružně reaguje na modernější trend v online nákupech, když čím dál větší procento služeb realizuje skrze mobilní zařizení. Větší zapojení mobilního segmentu pak společnost dokáže stále efektivněji monetizovat a zvyšovat tak své tržby (potažmo marže). Pokračování pozitivního trendu poté nahrává rostoucí reálná čínská spotřeba. Ta v roce 2013 dosáhla dle údajů Euromonitor International 35,8 % HDP, což je stále daleko nižší hodnota, než které vykazují vyspělá světové hospodářství. I proto by měl existovat dostatečný prostor pro růst spotřeby domácností.

Zároveň se dá v budoucnu počítat s vyšší mírou internetové a mobilní penetrace společnosti. V současné chvíli totiž podle dat CNNIC dosahuje počet čínských internetových uživatelů zhruba 618 mil., z čehož 49 % využívá internet k online nákupům. Alibaba se domnívá, že tento podíl postupem času naroste a zvýší se tak operační záběr a zdroj tržeb pro společnost. Jinými slovy tedy odhaduje, že rostoucí spotřeba ve společnosti bude uspokojena skrze online nákupy, z čehož by právě na burzu mířící společnost výrazně profitovala.

Přes nadějný prospekt přetrvávají významná rizika. Patří mezi ně postupný nárůst konkurence a možný pokles monetizace mobilních služeb. Pro společnost pak výzvou zůstává také schopnost ukočírovat prudký nárůst svého podnikání a udržet tak svá vynikající hospodářská čísla.

Zdroje: CNBC, WSJ, SEC

Komerční sdělení: V případě zájmu o detailnější informace týkající se obchodování akcií Alibaba, kontaktujte zaměstnance Patria Direct, a to na emailu cc@patria-direct.cz nebo telefonním čísle +420 221 424 142.


Čtěte více:

Souboj newyorských burz o listování (nejen) Alibaba, aneb když je ve hře prestiž
27.06.2014 13:23
Očekávaný „IPO hit“ letošního léta už zná své klíčové protagonisty. Za...

Váš názor
  • Ali a Baba :-))
    08.09.2014 14:33

    .........."postupem času naroste a zvýší se tak operační záběr a zdroj tržeb pro společnost. Jinými slovy tedy odhaduje, že rostoucí spotřeba ve společnosti bude uspokojena skrze online nákupy".............spotřebitelé v China konglomeracích v tzv. ekonomických zónách jsou jistě již zahrnuti v oněch 49%. Jack Ma pravděpodobně míří na nemalou skupinu potencionálních zákazníků, kteří žijí ve vnitrozemí a mají do nejbližších supermarketů stovky kilometrů. Pochopitelně i Ti v konglomeracích, kteří se dusí při nákupech citi traffic smogem dají v budoucnu přednost jeho BABA. V tomto případě, se můj zorný úhel zaměří i na mobilní operátory a přepravní a poštovní společnosti s kterými je jistě Jack Ma již v úzkém informačním propojení.
    AMN
    • Re: Ali a Baba :-))
      08.09.2014 15:26

      čekal jsem , že zrovna ty se k tomu vyjádříš . Což je pozitivní . Takže to skoro vypadá, že se máme zbavit dolarů a přejít na juany ? Přiznám se , že jsem hodně na vážkách . Chtěl jsem nakoupit US na podzim, ale mám obavy. Smím dostat radu od tebe ?
      Jezdec.
      •  
        08.09.2014 16:11

        Ty jsi můj bystry pozorovatel :-))). Myslim, ze na investici do Washingtonů bylo nevhodnejsi jaro a zacatek leta / v tomto roce/ vzhledem k finišu QE. A co se tyká CNY - Ty se určite doziješ/ dočkaš ,stejne jako já, že tato měna bude pro Tve rustove Ptf stejne důlezita jako USD Euro.
        AMN
        •  
          12.09.2014 15:32

          Takže nedoporučuješ nákup US ? Podzimní rychlovky nebudou ? Ještě mě zajímalo konopí. Podle toho co jsem viděl , bych to čekal tak za rok až 2 .
          Jezdec.
        • Jezdec
          09.09.2014 10:43

          USD již jsi měl nakoupit na jaře ... ted´ pozdě honit bycha ...
          tl555
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.