Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pozvánka na levné pivo – Carlsberg

Pozvánka na levné pivo – Carlsberg

09.09.2014 17:16

Zdá se mi, že nabídka levných piv v obchodech stále sílí a špatný tak nemusí být ani nápad podívat se na levné pivo akciové. I ve Financial Times nedávno poukazovali tam na to, jak moc klesly akcie Carlsbergu. Důvod je jednoduchý: Firma generuje asi třetinu svých zisků v Rusku, problémy jí tak přináší geopolitické tenze, ale i to, jak se vyvíjí ruský trh sám o sobě. Podle FT tam totiž panuje, řekněme, velká míra vládního aktivismu a trh je problematický i bez tragické zahraniční politiky země. „Expanze na ruský trh by sama o sobě dávala smysl, protože jde o trh velký. Příliš velká ale byla sázka, kterou Carlsberg touto expanzí učinil“, domnívají se kolegové s britské finanční tlače.

Jak ukazuje graf, ještě na podzim minulého roku si náš Dán vedl stejně jako jeho nizozemský protějšek Heineken. Jejich cesty se pak během letošního roku ještě načas spojily. CRB ale nakonec letos ztrácí téměř 10 %, zatímco HNK je silně v plusu:

1

Zdroj: FT

Jak levné toto dánské pivo je? Pohled na jeho samotnou cenu nám vlastně mnoho neřekne. Nevíme, jaký je v něm obsah alkoholu, jaký je extrakt původní mladiny, neznáme chuť, atd. Je to dobré pivo se zajímavou cenou, nebo špatné pivo, za které je i poloviční cena příliš vysoká? Bavíme se přirozeně o tom, co akcie CRB svým akcionářům přinese – kolik hotovosti jim vydělá. Něco nám v tomto ohledu mohou opět napovědět historické výsledky a zejména tok hotovosti.

Poslední čtvrtletní čísla v meziročním srovnání žádný negativní šok nepředstavovala, provozní zisk se zvýšil na 3,5 miliard DK z 3,3 miliard DKK v QII minulého roku. Provozní CF kleslo z 2,9 na 2,8 miliard DK (v prvním čtvrtletí ale dosáhlo mínus 1,1 miliardy DKK). Poslední tři roky pak vidíme pozoruhodnou stabilitu čistého zisku, která se ale zejména kvůli pohybu pracovního kapitálu (pohledávky, zásoby, závazky zos) nepromítá do stability provozního CF. To bylo v minulém roce nejnižší za posledních 5 let (8,1 miliard DKK) – viz níže.

Pohled na investice - CapEx, ukazuje, že CRB nemá problémy s tím, aby jej pokryl provozním tokem hotovosti. Ale na druhou stranu vidíme, že nůžky mezi provozním CF a investicemi se neustále uzavírají – první položka trendově klesá, druhá roste. A to je jádro pudla. Pokud od provozního CF odečteme investice, máme představu o tom, kolik hotovosti může firma akcionářům asi tak generovat (pokud se budoucnost nebude výrazně lišit, firma není předlužená). V letech 2012 a 2011 firma na této úrovni generovala 4,5 – 4,8 miliardy DKK, loni to ale už bylo jen 2,5 miliardy DKK.

2

Zdroj: FT

CRB má betu kolem jedné, dánské desetileté vládní dluhopisy nabízí výnos ve výši závratných 1,2 %. Požadovaná návratnost u naší akcie tak bude necelých 7 %. Současná cena akcie pak implikuje, že CF pro akcionáře poroste dlouhodobě asi o 3,7 % ročně. Tedy v případě, že relevantním krátkodobým standardem je oněch 2,5 miliardy DKK. Pokud by se firma rychle vrátila ke standardu 4,5 miliard DKK, implikovaný růst by byl asi na 1,5 %. Jak tato čísla hodnotit? Na to už bychom potřebovali více času: Podaří se eliminovat ruský faktor asijským? Podaří se snížit investice tak, aby eliminovaly propad provozního CF? Atd. Ale pro hrubé porovnání: Například podle Global Beer Market Trends Report 2013 roste globální pivní trh asi o 2 % ročně. Nejsilnější by přitom měl být růst právě v Asii, kde firmy nyní generuje velkou část 50 % zisků.

Na základě uvedeného bych neřekl, že CRB je vyloženě levný. Implikované růsty se na druhou stranu nemusí zdát přehnaně vysoko. Do skládačky ale doplňme, že firma neplatí dividendu a poměr jejího čistého dluhu k EBITDA dosahuje asi 2,7, což není nijak nízké číslo. Z pozvání na levné pivo se tak nakonec stává maximálně pozvání na restrukturalizační sázku, expanzi v Asii, či sázku na rychlý obrat v Rusku. To už bych si ale spíše vsadil na to, že stejně, jako v Polsku na vlně solidarity roste spotřeba jablek, začnou Dánové pít jako Dán a svůj pivovar tím zachrání.




Čtěte více:

Šéfka MMF: Eurozóna potřebuje reformy, Německo má více investovat
08.09.2014 11:50
Německo by mělo zvýšit investice, aby tak pomohlo povzbudit slábnoucí ...
Schwab: Tišit mezinárodní konflikty je dnes těžší, nastupuje „nový izolacionismus“
08.09.2014 18:00
Klaus Schwab je výkonným ředitelem Světového ekonomického fóra. Ve věk...
J. Kovalovský: Jako jediný forexový broker již brzy nabídneme integrovaný
09.09.2014 12:30
Jan Kovalovský před šesti lety nastoupil do Patria Direct jako makléř...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university