Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mládek: Stav na Ukrajině je argumentem pro dostavbu jaderných elektráren

Mládek: Stav na Ukrajině je argumentem pro dostavbu jaderných elektráren

16.09.2014 12:12
Autor: ČTK

Situace na Ukrajině je argument pro dostavbu jaderných elektráren v Temelíně a Dukovanech. Na konferenci společnosti Business Forum o dodávkách plynu do Evropy to řekl ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj je možné zajistit si jaderné palivo až na tři roky. Ministr také opět upozornil na možnou plynovou krizi na Balkáně.

"Pokud máte palivo a energetické inženýry, jste energeticky soběstační," uvedl Mládek. Krizi na Ukrajině vidí jako něco, co dělí společnost na dva tábory. Ty se podle něj víceméně shodnou, že anexe Krymu nebyla legitimní. Jedni ale vidí Rusko jako nepřítele a jsou pro sankce, zatímco druhá skupina vnímá situaci jako určitou "geopolitickou přetahovanou".

Mládek také znovu upozornil na možnou krizi, která hrozí hlavně na Balkáně v případě, že přestane proudit plyn přes Ukrajinu. Země jako například Bulharsko, Bosna a Hercegovina nebo Moldávie jsou podle něj plynem zásobovány pouze z Ukrajiny a navíc nemají dostatečné zásobníky. "Riziko humanitární katastrofy umrzlých lidí je celkem reálné," uvedl Mládek. Podle něj by Evropská unie měla začít situaci řešit nyní a nečekat na leden.

Jaderná elektrárna Temelín odebírá od července 2011 palivo od ruské společnosti TVEL, která patří do koncernu Rosatom. Dříve byl dodavatelem americký Westinghouse. Ruské palivo využívá každý šestý reaktor na světě, kromě Temelína i Dukovany. Všech devět českých reaktorů, šest komerčních, dva výzkumné a jeden univerzitní, pracuje na ruské palivo.

Česká republika dováží z Ruska přibližně 75 procent své spotřeby plynu. Ze stoprocentní závislosti na dodávkách plynu z Ruska se Česko vymanilo v roce 1997 díky smlouvě s Norskem. Ruský plyn proudí do ČR především přes Ukrajinu a Slovensko. ČR je ale napojena na alternativní trasy, kterými dokáže plyn získat - plynovodem Gazela, který napojuje ČR na zemní plyn z ruských zdrojů dopravovaný do Evropy plynovodem Nord Stream po dně Baltského moře a plynovodem Opal přes Německo nebo plynovodem Jamal přes Bělorusko a Polsko.





Čtěte více:

Pimco: Ukrajina sníží produkt eurozóny až o 1 %, krize nejvíce postihne východní Evropu
10.09.2014 6:30
Krize na Ukrajině ovlivní Evropu čtyřmi hlavními kanály: Přímým obchod...
Polsko obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu
12.09.2014 10:58
Polsko dnes obnovilo zpětné dodávky ruského plynu na Ukrajinu, které b...

Váš názor
  • Co ten politik otravuje
    16.09.2014 21:40

    Ať si to ČEZ postaví, načrtne byznys plán, návratnost, úvěry a může tendrovat...
    Pibik
    • Re: Co ten politik otravuje
      18.09.2014 11:59

      sejmi je tam na kurzech, sejmi je všechny, Rusáky zasraný.
      ☺lolek☺
  •  
    16.09.2014 16:48

    Mam sice atomove elektrarne (z nejakeho zahadneho dovodu) radsej nez plynove, tu vsak citim nepodarenu lobby s postrannym umyslom. Nie vzdy je nutne drzat sa pravidla "ucel svati prostriedky". Navyse atomova elektraren zavisla na palivu z Ruska je rovnaky problem, ako plynova elektraren zavysla na palivu z Ruska.
    Eco
    •  
      16.09.2014 17:54

      V čem je problém? V ČR jsou zásoby uranu stále dostačující. Stát, který není schopen vlastní produkce, je odkázán k zániku, v lepším případě k plebejství, nebo otroctví. Mládek je z tohoto úhlu pohledu naprostý idiot.
      Jesse
      • Konecne stavet a ne jen cekat
        17.09.2014 9:02

        Ty si Jes megahovado, Mladek mysli nejlepe spravne, atomova energie je nejcistci, i kdyby se EU nenavazela do Ruska, tak by bylo nejlepsi stavet atomove eleketrarny (uhelne omezit), nyni je to jen dalsi duvod pro umlceni odpurcu stavet, uranu mame na tri roky z ruska, pokud by nechteli dodavat, muzeme odebirat kdykoli ten americky.
        Katka
        • Re: Konecne stavet a ne jen cekat
          18.09.2014 21:35

          Možná jsem megahovado, ale ty jsi vzorek ideálního vylízance z produkce socialistické intenacionály, protože jsi schopna chápat jen existenci uslintaného Mládka, to je ale asi tak všechno. Vše podstatné a důležité z provenience jaderného spalování jde už na míle kolem tebe, tudíž vylízané slepici se nedá ani nastínit, o jak širokou problematiku se jedná... Halt tobě stačí našprtat několik floskulí a výkřiků představitelů soc.dem a hned máš jasno. Takové oni potřebují, s tebou moc práce před dalšími volbami mít nebudou... Soudím podle toho, že jsem psal úplně o něčem jiném a z čeho i průměrný žák 5.B na základce pochopí, že jadernou energii neodsuzuji. Příště se nauč nějaké nové heslo, ten jekot je už obehraný :-)
          Jesse
        •  
          18.09.2014 11:51

          jsi docela drzá, takhle tady nadávat diskutujícím.
          ☺lolek☺
        • Megahovado Kaťák
          18.09.2014 11:46

          Ty si buzna, že se podepisuješ ženským jménem? Respektuji Tvou svobodnou vůli a přizpůsobím se Tvému oslovení., žádný problém. Milé megahovado, je čistější než křišťál?Co tak jaderný odpad zakopávat na zahradě Tvých dětí? Poločas rozpadu je kapku delší než fotbalový poločas. Až do nečekané přírodní katastrofy jim za to může stát platit, pak už nebude komu Kaťáku.
          Velkamedvědice
          • VYGUMOVANY MEDVEDEDICI alias NAPROSTÝMU DEMENTOVI
            18.09.2014 18:14

            Hele, jestli hledas buznu k sobe tak to si bez za Jesickem, jsi naprosty degent, odstehuj se do Ostarvy a chcipni tam v tom uhelnym loji, uranovy odpad si dam klidne na svoji parcelu, proste se zakope a hotovo, to si nevedel, ze je to tak jednoduche ? Ale ty jses naprosto vygumovany temi vyplesklymi vesnicany, co ho jako nechtej, ze by se asi rozsvitili jak zarovky, no aspon vidis, jakymi bludy tady trpis. Na ozareni uranem nechcipnes, daleko daleko pravdepodobneji chcipnes na rakovinu plic apod. zpusobenou znecistenym vzduchem spalovanim uhli. Kapišto ty demente ?
            Katka
            • bolševické multihovado
              18.09.2014 19:00

              Milá buzno. Evidentně jsem trefil hřebík na hlavičku
              Velkamedvědice
              • VYPATLANA SMRADLAVA MEDEDKOVICE
                18.09.2014 20:22

                Bud jses jeste pubertak, co leze za maminkou se vyspinkat a pro pochvalu, nebo jses naprosta nula asi jen se zakladnim vzdelanim, neco jako smeska s ciganem, nebo vesnicky buran. Myslim, ze kombinace pubertalni buran bude trefa do reality a vysvetleni tveho zakrneleho mozecku a vnimani sveta jen jako cesta z domu do kadibudky a zpet. Ctenim novin v kadibudce ale rozum nepoberes, tak se na to pekne vyser, a nezapomen se jimi aspon utrit, at u toho zvatlani tak nesmrdis.
                Katka
                • Re: VYPATLANA SMRADLAVA MEDEDKOVICE
                  18.09.2014 20:24

                  :-)) Vm, do tohodle už se nezapojim, kalka je pro mě dno, kde se dá ještě dělat si prdel. Tohle hovno je hluboko pod ní.
                  sean
                  • Sean
                    18.09.2014 20:38

                    o)) Žádný problém. Takto bolševici trefení do hlavičky reagují.Co bys chtěl od megahovada.
                    Velkamedvědice
          • Re: Megahovado Kaťák
            18.09.2014 11:50

            je to ultrahovado, nicméně, já hlasuji pro atomovku. S odpadem nemám problém, je to pěkná surovina.
            ☺lolek☺
            • RH
              18.09.2014 11:54

              Což o to, produkt je fakt ekologicky čistý a u nás zatím nenahraditelný, ale otázka zpracování odpadu, je více než relevalentní a výroba není zase tak levná..
              Velkamedvědice
  • Parazitující pako
    16.09.2014 12:38

    si stále nemohu zvyknout, že něco takové dřepí ve vládě, Rusák si vyrazí do boje a tohle nemehlo, by vyměnilo plyn s jakous takous možností alternativy na 100% závislost na jad.palivu, sidělá prču nebo to myslí vážně
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: Parazitující pako
      16.09.2014 13:52

      A copak mi tady vyrábíme elektriku z plynu nebo z ropy? Pokud vím, tak plynové eletrárny stojí napříč Evropou. Navíc cena energií stále klesá a je jí dostatek. To je zase tlačenka ČEZu, aby si Beneš a spol mohli ze stavby vzít svůj desátek. A idiot Mládek jistě taky natáhne ruku.
      qwer
      •  
        18.09.2014 11:53

        Mládek alias Velká Kapsa.
        ☺lolek☺
      •  
        16.09.2014 16:52

        Ale záminka je to dobrá. Na tu lidi slyší... Je to vždycky tak - lidi se poostraší a pak už to jde samo. Strach !! To je nejlepší obchodní artikl.
        Jesse
        •  
          17.09.2014 9:04

          Jes, no ty musis byt PERMANENTNE POSRANY !
          Katka
        •  
          16.09.2014 17:05

          ano jak rikas,usa te postrasili ruskou invazi a ty se ted bojis proto nenavidis putina,vyvolat v lidech jako jsi ty strach a o to jim slo
          velkaamdvedice
          • kokůtku
            16.09.2014 17:51

            máš to zase obráceně. Ty se to nikdy nenaučíš chápat...
            Jesse
            • Re: kokůtku
              16.09.2014 17:54

              proc kokutku? zase sis nevzal prasek?jestli neco nechapu ,tak jsi tu proto ,abys mi to objasnil,rad se necham poucit,takze mas prostor
              velkaamdvedice
              •  
                16.09.2014 17:55

                Protože nejsem vystrašený z USA. Naopak jsem militantní zastánce americké politiky. Z čeho soudíš, že mám strach, když jsem dobrovolně na straně strašáků, bambulko?:-)))
                Jesse
                •  
                  16.09.2014 18:42

                  nejsi vystraseny z amiku ale bojis se rusu
                  velkaamdvedice
                •  
                  16.09.2014 17:58

                  ja jsem nepsal ze se bojis amiku!premyslej nez neco napises
                  velkaamdvedice
                  •  
                    16.09.2014 18:15

                    16.9.2014 17:05 ano jak rikas,usa te postrasili ruskou invazi a ty se ted bojis proto nenavidis putina,vyvolat v lidech jako jsi ty strach a o to jim slo cetv
                    Jesse
                    •  
                      16.09.2014 18:25

                      zprava byla na reakci strach,bat se,tak si to preber znovu
                      velkaamdvedice
                  • cetv
                    16.09.2014 18:04

                    Fajn. Zapomeň na nenáviděnou ameriku. Je snad proto náčelník Kgb, který mimochodem za potlesmu rusů vyjebal skrze medvěďeva menší parchant? Zeptej se těch mrtvých novinářů, či vězněných lidí z opozice. Nemluvě o faktu, že z patriarchou obchoduje i s bohem. Ty máš vzory..
                    Velkamedvědice
                    • Re: cetv
                      18.09.2014 11:27

                      Zase ten posraný disent, dnes jsou novináři presstituti a provokatéři a řídí se pravidlem " koho chlieb ješ, toho pesničku spievaj" a to je jediné pravidlo ktoré by nemali uplatňovať. Štát sa neskladá len z lenivých krčmových povaľačov a skrachovaných neschopných umelcov. A veznená opozícia, to sú práve tí čo kradli acmajú za sebou hospodársku kriminalitu najhrubšieho zrna. A nazvali sa opozícia, aby zaviedli od podstaty takých naivných ako je velkamedvědice... Neviem či má naivita stupne ale u velkejmedvedice to je najvrchnejšia priečka...
                      jářku
Aktuální komentáře
26.04.2024
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university