Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Muž, který si vyndal oko z důlku a porazil Wall Street

Muž, který si vyndal oko z důlku a porazil Wall Street

23.09.2014 12:57
Autor: Anonymní Investor, ???

Jsem milovník příběhů, poslední léta jsem jich přečetl opravdu hodně, tady je jeden z těch nejzajímavějších. Nechme vyprávět přímo hlavního aktéra.

Jmenuji se Michael Burry. Když mi byly dva roky, onemocněl jsem vzácným typem rakoviny. Naštěstí bylo možné nádor odstranit, bohužel i s mým levým okem. Mé skleněné oko bylo důvodem, proč setkávání s lidmi většinou nekončilo dobře. Odjakživa jsem nesnášel dívat se druhým očí, přestože mě k tomu rodiče nabádali, takže jsem to nedělal a lidi si to vysvětlovali špatně. Jo a taky mi nikdy nešly lichotky, vždycky vyzněly jinak, než měly. Třeba „Na to jak jste veliká, vypadáte dobře.“ Nebo „Máte vážně hezký kostým, jako šitý doma.“

Když jsem byl malý, děti mě nazývaly šilhavcem, i když jsem nešilhal. Nejhorší bylo, když mě žádaly, abych si vyndal oko z důlku. Nakonec jsem jim většinou vyhověl, důlek se však zanítil a působil tak nechutně, že se ode mě odvraceli. Vždycky jsem byl zuřivě soutěživý a zároveň měl až fanatický smysl pro fair play. Kvůli němu jsem přestal sledovat i hrát basket, protože jsem si všiml, že hvězdám se pískají kroky mnohem méně než neznámým hráčům. S americkým fotbalem jsem zase skončil proto, že mi při tvrdých střetech vypadávalo skleněné oko.

Investování se musí člověk naučit sám od sebe

Fanatická férovost a upřímnost to je moje. Když jsem hledal přítelkyni přes internet, napsal jsem: „Jednooký student medicíny s podivnými společenskými návyky a s úvěrem 145 000 dolarů by se rád seznámil.“ Ano, vystudoval jsem medicínu, ale mým hlavní zájmem bylo odjakživa investování. V každé volné chvíli jsem si četl o trzích a po vzoru Warrena Buffeta se zařadil mezi hodnotové investory. Čím víc jsem ale o něm četl, tím méně jsem věřil, že je možné ho napodobit. Nakonec jsem si vše shrnul do téhle věty: „Pokud chcete být dobrými investory, musíte styl přizpůsobit tomu, co sami jste.“ Zkrátka a dobře investování se člověk musí naučit sám od sebe, svým vlastním osobitým způsobem.

Po ukončení lékařské fakulty jsem nastoupil do Stanfordské nemocnice. I tak jsem si udělal čas, abych se svým způsobem stal finančním expertem. Věřím, že existují výjimeční lidé, mezi které se neskromně řadím, jejichž vášeň pro určitou činnost zastíní VŠECHNO ostatní. Na konci roku 1996 jsem si jedné noci mezi směnami založil diskusní vlákno na serveru techstocks.com. Pár lidí sice brblalo, že nějaký doktor nemůže přeci nic užitečného říct o investování, ale časem jsem začal jako Dr.Mike Burry diskusím dominovat. Jakmile mi ostatní neměli co nabídnout, vlákno jsem zrušil a založil si blog. Jelikož jsem pracoval na šestnáctihodinové směny, na blogování jsem měl čas jenom mezi půlnocí a třetí hodinou ranní. Tady jsem zveřejňoval své obchody a důvody, které mě k nim vedly. A lidé si mě našli, včetně manažerů významných wallstreetských fondů. Čím výše jsem postupoval ve své lékařské kariéře, tím více mě vadily kontakty s lidmi. Nepomohl ani přesun na patologii.

Jednoho dne jsem se prostě rozhodl skončit v nemocnici a nastoupit dráhu finančního manažera. Založil jsem si firmu Scion Capital podle mé oblíbené knihy z dětství The Scions of Shannara. Trochu mě překvapilo, že mě brzy dostihl telefonát z velkého newyorského investičního fondu Gotham Capital. Mimochodem fond založil guru hodnotového investování Joel Greenblatt. Řekli mi, že na základě mých nápadů od jisté doby vydělávají peníze, a že by chtěli investovat do mého fondu. Sám Greenblatt mi řekl: „Čekal jsem, až konečně opustíte medicínu.“ No a pak mi nabídli milion dolarů za čtvrtinu mého hedgového fondu. Krátce poté mi v olali z pojišťovny White Mountains a nabídli mi 600 000 dolarů za pár procent fondu a 10 milionů na investice. Prý jsem byl jediný člověk, kterého si našli na internetu a pak mu svěřili peníze.

Jak zobchodovat realitní bublinu

Za první rok fungování (2001) Scion vydělal 55 % (S&P+12 %), v roce 2002 16% (S&P -22 %), v roce 2003 50 % (S&P +29 %). Koncem prvního roku jsem spravoval 600 milionů dolarů a odmítal další peníze. Vždy hraji fair play, proto jsem Scion vybudoval tak, aby byl dobrý pro investování a ne zas tak skvělý pro můj byznys. Kdybych chtěl, spravoval jsem tou dobou mnoho miliard dolarů. Ale získávání kapitálu je pro mě něco jako soutěž v popularitě a inteligentní investování je pravým opakem. Svým investorům jsem vždy účtoval jenom skutečné náklady, které byly mnohem méně než 1 %, průměrný hedge fond si přitom bere 2% a žije vlastně hlavně z hroma dění aktiv, nikoliv z výnosů.

Vyvrcholením mých aktivit byl ale pravý opak hodnotového investování, a to přestože z hloubi srdce nejsem shorterem. Prostě jsem narazil na realitní bublinu a chtěl ji zobchodovat. Problém byl hlavně v tom, že jsem neměl k dispozici přímý instrument, kterým bych to mohl udělat. Tak jsem si ho vytvořil a stál u zrodu trhu CDS (credit default swap/swapy úvěrového selhání) na subprime hypoteční zastavní listy (HZL). Z mého pohledu jsem ale neuzavíral sázku proti jednomu dluhopisu, ale sázku proti systému, který podle mě musel zkrachovat, protože na jeho konci stáli mexičtí sběrači jahod a jamajské uklízečky s příjmem okolo 15 000 USD/rok, kterým banky půjčovaly na domy v hodnotě vysoko přesahující půl milionu dolarů. První obchod jsem uzavřel s Deutsche Bank (27,5 EUR, -1,74 %) v květnu 2005 za 60 milionů dolarů, další obchod s Goldman Sachs (185,29 USD, -0,49 %) brzy následoval. Koncem července 2005 již Scion vlastnil CDS na 750 milionů v subprime HZL.

V listopadu se mi ozvali z Deutsche Bank i Goldman Sach, že by chtěli část CDS odkoupit. Nic jsem jim samozřejmě neprodal. O pár dnů později jsem otevřel Wall Street Journal a v něm nalezl článek, jak nová vlna hypoték s pohyblivou sazbou selhává během prvních devíti měsíců roku v míře, jakou dějiny nepamatují. Americká nižší střední vrstva byla vyždímaná. No a dál už to v pdostatě znáte … Když to prasklo, nastal čas počítat zisky. Pozici v CDS jsem uzavřel v dubnu 2008. Sám jsem vydělal 100 milionů dolarů a mí investoři 700 milionů. Scion Capital si připsal od listopadu 2000 do června 2008 výnos přesně 489,34 % (S&P za stejnÉ období něco přes 2 %).

V létě 2008 jsem fond zavřel a začal jsem se věnovat jenom svým investicím. Ostatně volných peněz mám teď celkem dost.


Váš názor
  • Burry
    30.09.2014 12:39

    Ještě bych dodal, že v jednom z rozhovorů okolo roku 2011 Michael Burry, uvedl, že velkou část svých prostředků investoval do zemědělských pozemků s dobrou dostupností vody-na čemž zřejmě asi taky významně profitoval (http://www.nass.usda.gov/Charts_and_Maps/Land_Values_and_Cash_Rents/crop_value_hist_chart.asp ). Že Burry je "náhoďák" je nepravděpodobné viz. část jeho investičního deníků http://csinvesting.org/wp-content/uploads/2013/07/Michael-Burry-Case-Studies.pdf . Kolují zprávy, že znovu obnoví Scion Capital...
    Kvin
    • Re: Burry
      09.10.2014 15:42

      warren buffet nevydělal z 1 mio 67 mld. ale posbíral vklady asi od dvou milionů investorů a to patří jim.. Buffetovi patří kontrolní podíl ve firmě která ty vklady spravuje, to jenom pro pořádek... jinak obecně a můžu to doložit, že úspěšné příběhy z wall streetu slouží především k nalákání obyčených lidí kterří uvěří že můžu zbohatnout... Zatím se to nikomu v praze nepodařilo aby zbohatl na burze v newyorku nebo tobě ano,,,?? že nejsi tedy osobně přítomen na wall streetu... Neznám jediného čecha který by udělal z vkladu milion korun investováním v americe něco víc než milion a to mi nepřipadá jako výhra hanspaulka Přidat názor 9.10.2014 15:35 je to stejné jako když lidi cinkali na václaváku , že se budou mít jako kapitalisti co viděli v amerických filmech.. Ano stovce čechů se to podařilo a co ten zbytek ... všechno na úver, bydlení na hypoteků.... jen pro pobavení víte, že dle nového občanského zákoníků peníze z pojistky když vám vyhoří byt nebo ho vykradou a poničí, tak inkasuje banka co vám poskytla hypotéku... je to přímo §§§ 1353 a 1354 NOZ
      hanspaulka
    • Re: Burry
      09.10.2014 15:06

      jste kokoti blbý ergo office plankton
      gozer
    • Re: Burry
      09.10.2014 15:06

      je to celé ptákovina... odkdy může lékař s jedním okem dělat v nemocnici.... je to blbost, zeptejte se jakéhokoliv lékaře.. a už vubec ne na patologii... když máte jedno oko nevidíte dobře tři rozměry po pár letech... takže kravina jako prase.... můj známej lékař se tomu směje, že na to někdo může skočit.. je to normánlní P.R článek z wall streetu... nic víc
      hanspaulka
      •  
        09.10.2014 15:16

        Jojo, a že Warren Buffett udělal z 1 mil. USD za 60 let 67 mld. USD je taky PR z Wall Street...celé je to ptákovina, můj známí, co obchoduje už půl roku na burze říkal, že je to kravina, že něco takového není možné, protože on investoval do akcií NWR a prodělal za půl roku přes 90 %, takže na burze není možné vydělávat natož takové násobky. :))
        Nyk Lísn
        •  
          09.10.2014 15:30

          warren buffet nevydělal z 1 mio 67 mld. ale posbíral vklady asi od dvou milionů investorů a to patří jim.. Buffetovi patří kontrolní podíl ve firmě která ty vklady spravuje, to jenom pro pořádek... jinak obecně a můžu to doložit, že úspěšné příběhy z wall streetu slouží především k nalákání obyčených lidí kterří uvěří že můžu zbohatnout... Zatím se to nikomu v praze nepodařilo aby zbohatl na burze v newyorku nebo tobě ano,,,?? že nejsi tedy osobně přítomen na wall streetu... Neznám jediného čecha který by udělal z vkladu milion korun investováním v americe něco víc než milion a to mi nepřipadá jako výhra
          hanspaulka
          •  
            09.10.2014 15:35

            je to stejné jako když lidi cinkali na václaváku , že se budou mít jako kapitalisti co viděli v amerických filmech.. Ano stovce čechů se to podařilo a co ten zbytek ... všechno na úver, bydlení na hypoteků.... jen pro pobavení víte, že dle nového občanského zákoníků peníze z pojistky když vám vyhoří byt nebo ho vykradou a poničí, tak inkasuje banka co vám poskytla hypotéku... je to přímo §§§ 1353 a 1354 NOZ
            hanspaulka
      •  
        09.10.2014 15:16

        a co nějakou pohádku o úspěšném bezrukém chirurgovi....)))
        mike
        •  
          15.10.2014 10:39

          ale ten bezrukej tam prece neustale byl! ten rikal tomu slepemu kde ma zastourat mopem pri uklizeni spitalu :o)
          Azb
  • a navyse ma Aspergov syndrom:-)
    23.09.2014 16:30

    http://www.bloomberg.com/video/72756316-michael-burry-profiled-bloomberg-risk-takers.html
    kura2
  • zrádná náhodilost
    23.09.2014 14:28

    A co na to Nassim Taleb? Cca 90% odpadlíků musí vyvážit i nějací nadstandartní výherci, jinak bychom se tady nečetli. Ale každopádně má týpek palec hore. A druhý za to, že dokázal i po takovémto úspěchu zavřít fond a nehamížnit.
    ulostar airfly
  • Burry
    23.09.2014 13:23

    O tomhle cílevědomém chlapíkovi jsem viděl krátký video dokument na Bloombergu. Článek je v podstatě takový stručným shrnutím onoho videa. Klobouk dolů no, co víc na to říct.
    Nyk Lísn
Aktuální komentáře
26.04.2024
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  

Související komentáře
    Nejčtenější zprávy dne
    Nejčtenější zprávy týdne
    Nejdiskutovanější zprávy týdne
    Kalendář událostí
    ČasUdálost
    14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
    16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university