Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
IPO Watch: Vivint Solar - král Slunce a další 7 titulů

IPO Watch: Vivint Solar - král Slunce a další 7 titulů

30.09.2014 15:55
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Další týden je před námi a znovu se těšíme na nováčky na trzích. Dnes si v našem výběru velmi krátce představíme 8 společností, u kterých by mělo smysl podívat se jim blíže na zoubek. Zejména pak upozorníme na akcie Yodlee a Vivint Solar.

Atento (ATTO) je společnost specializující se na outsourcing call-center nebo řízení vztahu se zákazníkem (CRM). Společnost má v plánu získat 300 milionů dolarů nabídkou 14,6 milionu akcií s očekávanou cenou při startu obchodování někde mezi 19 a 22 USD za jeden kus. Atento bylo založeno v roce 1999 ve španělském Madridu. Své pobočky odkud provozuje svůj byznys má ve 160 centrech, v 16 zemích světa a celkově zaměstnává 150 000 zaměstnanců. Za posledních dvanáct měsíců společnost celosvětově vykázala 2,3 mld. USD v tržbách. Zajímavostí pro české investory může být fakt, že služby provozuje společnost také v České republice kvůli její strategické poloze ve středu Evropy. V české pobočce zaměstnává společnost 791 lidí. Působí zde od roku 2012 hlavně pro telekomunikační a bankovní společnosti. Společnost bude upisovat akcie na NYSE a manažeři emise budou Morgan Stanley, Credit Suisse a Itau BBA.

Calithera Biosciences (CALA) je další v plejádě biotechnologických farmaceutických společností, která vyvíjí svůj lék na rakovinu. Společnost plánuje získat 84 milionů dolarů nabídkou šesti milionů kusů akcií společnosti. Cenovka by měla být někde mezi 13 a 15 dolary. Pokud by ocenění bylo někde uprostřed navrhovaného intervalu, znamenalo by to pro společnost ocenění na 236 mil. USD. Společnost byla založena v San Francisku v roce 2010 a vyvíjí nadějný preparát s označením CB-839. Společnost bude listovaná na trhu NASDAQ .

Dermira (DERM) je taktéž farmaceutická firma, ale jejím zaměřením jsou kožní problémy jako extrémní akné, svědivost kůže nebo lupénka. Společnost se snaží prosadit na trhu, který je jenom v USA ohodnocen na objem obchodů kolem 21 miliard dolarů ročně. Pro každou ze zmíněných kožních obtíží vyvíjí jeden specifický produkt. Společnost plánuje získat 80 milionů dolarů nabídkou 5,4 mil. kusů akcií, každou za cenu z intervalu 14 – 16 USD. Pokud by se cena pohybovala na úrovni 15 USD, pak by ohodnocení firmy bylo někde na úrovni 402 mil. USD. Společnost byla založena v roce 2010 v Redwood City, Kalifornii. Začne se někdy tento týden obchodovat na NASDAQu.

EyeGate Pharmaceuticals (EYEG) má za cíl svého vývoje přijít s léčbou očních zánětů, který postihuje celou řadu lidí ať už díky alergiím nebo jiným spouštěčům. Společnost má v plánu získat 25 milionu dolarů nabídkou 1,9 mil. USD za cenu v rozpětí 12 až 14 USD. Celková hodnota společnosti by tak byla ohodnocena na 101 mil. USD při dosažení zhruba střední ceny z výše uvedeného rozpětí. Jedná se o relativně mladší společnost založenou v roce 2004. Společnost se bude obchodovat na NASDAQu.

Vivint Solar (VSLR) je společnost provozující systémy solárních panelů instalovaných na rodinné domy. Společnost se v poslední době rozrůstá do různých částí USA, kde je slunečný svit nejvyšší. Posledním takovým státem je Arizona. V dalších osmi státech USA již operuje. Firma láká svoje zákazníka na úsporu energií a také na poslední dobou tolik důležité a módní eko chování nepoškozující životní prostředí. Firma si jde pro 350 milionů dolarů nabídkou 20,6 milionu kusů akcií s cenou za kus z intervalu 16 – 18 USD. Společnost funguje od roku 2011, ale už generuje první tržby. Za posledních dvanáct měsíců Vivint Solar získal v tržbách 14 milionů dolarů. Listovaná bude na burzu NYSE v New Yorku.

VWR (VWR) byl založen Madison Dearbron private equity fondem a zabývá se výrobou speciálních a běžných pomůcek pro práci v laboratořích. Společnost prostřednictvím svých dceřiných společností je přítomna ve více jak 30 zemích světa a pracuje pro ni více jak 8000 spolupracovníků. Firma chce získat 600 milionů dolarů nabídkou 25,5 mil. kusů akcií. Cena by se měla pohybovat v rozsahu 22 až 25 USD. Pokud by se podařilo společnosti dostat na střed daného rozpětí, znamenalo by to pro firmu defakto ocenění ve výši 3 miliard USD. VWR byl založen už v roce 1852 Johnem Taylorem, který se chtěl původně stát těžařem zlata, ale objevil mnohem profitabilnější odvětví a tím bylo dodávání pomůcek pro laboratoře a těžaře uhlí. VWR v posledním roce dosáhl prodejů v objemu 4,3 miliardy dolarů. Firma se začne obchodovat na trhu NASDAQ .

Wayfair (W) podniká v segmentu eCommerce a to přesněji v prodej domácího vybavení a nábytku. Společnost byla založena v roce 2002 a nyní dosahuje ročně na tržby přes 1 miliardu dolarů. Společnost si jde na burzu pro 292 mil. USD nabídkou 11 milionů kusů akcií při možné ceně v rozpětí 25 až 28 USD. Společnost se chystá na vstup na trh v New Yorku – NYSE.

Yodlee (YDLE) je vývojář SaaS platformy pro retailové banky resp. pro jejich klienty. V aplikaci mohou uživatelé trackovat své výdaje, lépe spořit, lépe plánovat. Forbes označil tuto aplikaci jako jednu z pěti nejlepších pro hlídání svého domácího rozpočtu. Na druhé straně banka bude mít možnost sledovat chování uživatelů v aplikaci i co se týče prováděných transakcí tak, aby byla schopna poskytnout svým klientům ten správný produkt, když ho budou skutečně potřebovat. Společnost si chce dojít pro 75 milionů nabídkou 6,3 milionu akcií za cenu někde mezi 11 a 13 dolary. Společnost byla založena v Redwood City v Kalifornii v roce 1999 a v posledních dvanácti měsících vygenerovala tržby v objemu 79 milionů dolarů. Akcie bude obchodována na trhu NASDAQ .

Zdroj: webové stránky jednotlivých společností, Renaissance Capital


Čtěte více:

Roche má nové kladivo na zabijáckou rakovinu prsu
29.09.2014 15:35
Nový typ preparátu švýcarské společnosti Roche (ROG.VX) ukázal bezprec...
Výsledky úpisu NWR: Akcionáři přehnaným zájmem nesršeli, dostane se i na věřitele (+ komentář)
30.09.2014 10:04
Klíčové hlasování o budoucnosti těžařské společnosti NWR z konce srpna...
Měníme strategii. Budeme propouštět a škrtat, říká ředitel ČEZ Beneš
30.09.2014 11:52
Jak vypadá restrukturalizace v podání ČEZ? Kde konkrétně čekat úsporné...
Na Ukrajině se opět střílí, rubl prudce oslabuje
30.09.2014 14:10
Bezpečnostní situace na Ukrajině se zhoršuje, za posledních 24 hodin b...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů