Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - řecký běs znovu děsí Evropu

Rozbřesk - řecký běs znovu děsí Evropu

17.10.2014 9:10
Autor: Finanční trhy ČSOB, ČSOB

Dlouhé měsíce se mělo za to, že eurozóně se podařilo zcela zapudit noční můry v podobě státních bankrotů některých členských zemí či dokonce jejich úplného odchodu z měnové unie. Tento týden nám názorně ukázal, že nic není zapomenuto a noční běs v podobě předlužených jižních zemí se investorům zjeví v tu nejméně vhodnou chvíli.

Hlavním reprezentantem těchto nočních běsů eurozóny je Řecko a jeho vládní dluh. Důkazem budiž prudký nárůst rizikových prémií u jeho dluhu v posledních několika dnech, který nemá ve světě obdoby. Tak například výnos pětiletého řeckého vládního včera vystřelil na úroveň 7,44 %, což jen pro zajímavost znamená, že investor (čti hazardér), který na počátku týdne držel takovýto vládní cenný papír, ztratil v eurech 10 %. A abychom měli představu, jak obrovská je v tuto chvíli riziková marže, tak si uvědomme, že (roční) výnos splatnosti německého vládního dluhopisu je dnes 0,15 %, v případě českého je to pak 0,24 %.

Jinak řečeno, zatímco ještě minulý týden investoři alespoň flirtovali s myšlenkou, že Řecko své dluhy splatí, tak viděno pohledem dnešních marží mu to totálně nevěří. Co se najednou změnilo? Tu menší část vysvětlení lze pochopitelně najít v tuto chvíli v Řecku, resp. na jeho politické scéně. Řecká vláda totiž zřejmě chtěla udělat na voliče dojem a před časem začala komunikovat myšlenku, že by Řecko příští rok opustilo úvěrový program MMF a EU a začalo se financovat jen z trhu. Jeho odpověď v podobě prudkého nárůstu rizikové prémie říká, že to možné není. A možné to nebude mimo jiné proto (a to je hlavní část vysvětlení strachu z řeckého dluhu), že trh se v posledních týdnech utvrdil v tom, že v eurozóně nebude v příštích deseti letech inflace (resp. na periferii bude deflace). Za těchto okolností by se pak musel stát opravdový hospodářský zázrak, aby strukturálně velmi problematické Řecko splatilo svůj dluh ve výši 175 % HDP.

Forex
Polský zlotý včera na frontě s eurem opět mírně ztrácel a dostal se již poměrně výrazně nad hranici EUR/PLN 4,20. Čísla z polského trhu práce - mzdy a zaměstnanost za září - přitom nedopadla vůbec špatně, což je dobrá zpráva z hlediska struktury hospodářského růstu. Ten se i ve zbytku letošního roku bude moci patrně opřít o solidní spotřebu domácností. Forint s korunou naopak včera nepatrně posilovaly.

Polsko by mělo zůstat v centru pozornosti i dnes. Hlavním tahákem bude zářijová průmyslová produkce. Dodejme, že doposud zveřejněná čísla a například i hlasování centrálních bankéřů na zářijovém zasedání (pro snížení sazeb o 25 bps byly pouze velké holubice) podporují spíše scénář sázející na menší (25 bps) snížení sazeb na listopadovém zasedání NBP. Banka se však bude patrně rozhodovat zejména s ohledem na negativní rizika přicházející z vnějšího prostředí, která v poslední době zřetelně narostla.

Upozornění:

Tento článek vytvořila společnost Československá obchodní banka, a.s., Patria Online a.s. nenese odpovědnost za jeho obsah.

Informace obsažené v tomto dokumentu poskytuje Československá obchodní banka, a. s. (dále jen „ČSOB“) v dobré víře a na základě pramenů, které považuje za správné, důvěryhodné a odpovídající skutečnosti. Přesto ani ČSOB ani žádný z jejích zaměstnanců či zmocněnců nepřebírá žádnou právní odpovědnost ani záruku vůči klientovi za jakoukoliv informaci, která je obsažena v tomto dokumentu, a zároveň ČSOB nečiní žádné prohlášení ohledně přesnosti a úplnosti těchto informací. ČSOB také nepřebírá jakoukoliv odpovědnost za případnou ztrátu nebo škodu, kterou může klient utrpět. ČSOB jako aktivní účastník obchodování na finančních trzích upozorňuje adresáty tohoto dokumentu, že obchoduje s investičními nástroji, ke kterým se vztahují informace obsažené v tomto dokumentu. Bez předchozího souhlasu ČSOB nelze tento dokument ani jeho části kopírovat nebo dále šířit. Tento dokument má pouze informační charakter a jeho text není právně závazný, nepředstavuje nabídku podle § 1732 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „občanský zákoník“), ani veřejnou nabídku podle § 1780 občanského zákoníku.

Podmínky užívání www stránek Patria Online a Investiční disclaimer.


Čtěte více:

Investoři vyprášili kožich Netflixu, včera - 26 % v after hours
16.10.2014 10:50
Internetový poskytovatel video obsahu Netflix Inc. včera po uzavření h...
Inferno na trzích pokračuje - padají akcie, periferní dluhopisy i komodity
16.10.2014 12:59
Po včerejší likvidaci hodnoty a klidnějším úvodu dnešní seance se mohl...
USA: Týdenní počet žádostí o dávky v nezaměstnanosti nejnižší od dubna 2000
16.10.2014 14:57
Týdenní čísla o žádostech o dávky v nezaměstnanosti ukazují, že novýc...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů