Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

Souhrn pátečního vývoje na světových burzách

20.10.2014 9:03
Autor: Redakce, Patria.cz

ČR
Pražská burza si v závěru týdne oddechla od výprodejů, když po 5 poklesech v řadě v pátek index PX dokázal růst o velmi solidních 2,8 %.

Elektrárenská společnost ČEZ v pátek na velmi nadprůměrném objemu, který překročil 1 mil. kusů, připsala 1,3 % na 580 s denním minimem na 575,10 a maximem na 585,60 .

Hvězdy pátečního dne ale musíme hledat ve finančním sektoru. Nevídaný 5,4% růst na 484,40 předvedla Erste bank, která měla, kromě pozitivního sentimentu, k dobru i včerejší vyšší závěr ve Vídni. Komerční banka po ranním růstu obchodovala po většinu dne kolem 4630 , v závěrečné aukci ale jednoznačně dominovali kupci, kteří titul vytáhli výše o 3,2 % na 4695 . Za bankami příliš nezaostal ani VIG, který získal 2,3 % na 968,50 .

Defenzivní tituly obchodovaly smíšeně – O2, které po středečním propadu stále hledá stabilní úroveň, rostlo o 5,7 % na 274,80 , Pegas Nonwovens připsal 1 % na 625 a Philip Morris klesnul o 0,3 % na 9969 .

Mediální skupina CETV rostla o 1,5 % na 51,50 a Fortuna přidala 1,8 % na 116,50 . NWR v pátek obchodovalo beze změny na ceně 0,60 .

Evropa
Na začátku týdne pokračoval výprodej na evropských trzích, které se zmítaly v bouři vysoké volatility a zhoršujících se výhledu další budoucnosti a tím den po dni nabíraly skokové ztráty. Poslední den minulého týdne se však trhy probudily s odhodláním zastavit negativní vývoj a to se jim podařilo. Růst z první poloviny obchodování se ještě více rozšířil s příchodem výsledků z USA a také tamních makrodat.

Akcelerace růstu byla nejvíce patrná na německém DAXu, který ve čtvrtek otestoval hranici 8350 bodů a v pátek růstem o 3,12% se dokázal vyhoupnout na 8850 bodů. Na tomto výsledku se nejvíce podílely automobilky v čele s VW, jehož akcie rostly o 5,13 %. Dařilo se také bankám, které v čele s ING přidaly v průměru 3,6%, když akcie ING rostly o 5,46%, poté co UBS zvýšilo své doporučení pro akcie této nizozemské finanční skupiny.

Díky zastavení poklesu ropy se také do hry zapojily akcie z energetického sektoru, který si v rámci Stoxx 60 připsal růst o 3,9%. E.ON a RWE rostly o 3,5%, Total přidal 3,7 % a Royal Dutch Shell uzavřel silnější o 4,67 %. Celkově DAX uzavřel prakticky na úrovni, kde končil předminulý týden. Stoxx 600 pátečním růstem snížil týdenní ztrátu na přijatelnou hodnotu 1%.

USA
Poslední obchodní seance minulého týdne přinesla na Wall Street nákupní objednávky a ty se zejména zaměřily na společnosti, které reportovaly dobré výsledky, ale také na sektor oil & gas. Tento sektor byl díky poklesu cen ropy v posledních dnech pod velkým prodejním tlakem. Dobré výsledky společnosti Schlumberger a informace od společnosti, že klesající cena ropy nebude mít výrazný dopad na jejich aktivity vrátil investory k nákupům společností zajišťující těžbu a pronájem ropných ploch. Pohyb cen hliníku vytlačil zpět ceny společnosti Alcoa. Finanční instituce povzbudily výsledky Morgan Stanley. Výborné výsledky zaznamenaly společnosti General Electric a Honeywell. Pokles naopak zaznamenaly akcie společnosti Chiquita, která odmítla nabídku na převzetí ze strany Cutrale-Safra. Celkově index S&P přidal 1,28%, Dow Jones rostl o 1,63% a Nasdaq rostl nejméně, když jeho přírůstek činil 0,97%.

Asie
Asijské akcie vstupují do nového týdne na pozitivní notě a následují tak páteční příklad z Wall Street. Pozornost investorů je nasměrována na vývoj v Číně. V Číně dnes začíná plenární zasedání Komunistické strany Číny. Investory bude zejména zajímat, zda místní soudy dostanou větší autonomii na lokální administrativě.

Po pátečním závěru na více jak čtyřměsíčním minimu dnes index Nikkei 225 koriguje velkou většinu předchozích ztrát a končí den na nejvyšších hodnotách za poslední týden. Slabší jen pomáhá růstu exportně orientovaných firem. Sentimentu pomáhá také informace, že japonský státní penzijní fond – největší na světě – navýší alokaci do akcií a zvýší tento poměr na 25% aktiv fondu. Australský benchmark ASX 200 uzavřel na nejvyšší hodnotě od 1. října letošního roku a roste již tři seance v řadě.

Čínský Shanghai Composite dnes, stejně jako Nikkei 225, koriguje předchozí ztráty. Nálada investorů je však před úterním zveřejněním údajů o HDP velmi opatrná.


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m