Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
ECB zvažuje, že zahájí nákup firemních dluhopisů

ECB zvažuje, že zahájí nákup firemních dluhopisů

21.10.2014 13:13
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropská centrální banka (ECB) zvažuje, že zahájí nákupy podnikových dluhopisů na sekundárním trhu. Agentuře Reuters to dnes řekly zdroje obeznámené se situací. Banka by tak rozšířila program nákupů cenných papírů v soukromém sektoru, který je součástí její snahy o podporu hospodářského růstu a odvrácení hrozby deflace v eurozóně. ECB ale žádné rozhodnutí v tomto směru neučinila, řekl její mluvčí.

Podle zdrojů by rozhodnutí mohlo padnout na prosincovém zasedání ECB a banka by mohla nákupy podnikových dluhopisů zahájit v prvním čtvrtletí příštího roku. "Tlak je v tomto směru velmi vysoký," poznamenal jeden ze zdrojů.

Banka již v pondělí začala nakupovat takzvané zajištěné dluhopisy, tedy cenné papíry kryté realitními úvěry. Do konce roku hodlá spustit i nákupy cenných papírů tvořených balíky bankovních úvěrů (ABS). Existují však obavy, že tyto kroky nebudou k podpoře ekonomiky dostatečné. "Z pohledu mnoha členů Rady guvernérů ECB se obraz ekonomiky v poslední době obrací k horšímu," uvedl jeden ze zdrojů.

Eurozóna se loni vymanila ze své nejdelší hospodářské recese, která trvala rok a půl. V letošním druhém čtvrtletí se však hospodářský růst eurozóny zastavil, což vyvolalo obavy z návratu recese.

Meziroční míra inflace v eurozóně v září zpomalila na pětileté minimum 0,3 procenta, v pětici členských zemí se spotřebitelské ceny dokonce snížily. Deflace obvykle svádí spotřebitele k odkládání výdajů a podniky k odkládání investic kvůli očekávání nižších cen v budoucnosti. To podkopává hospodářský růst a zaměstnanost.

Inflace v eurozóně se nyní nachází hluboko pod dvouprocentní hranicí, kterou ECB stanovila jako strop cenové stability. Už 12 měsíců se navíc drží pod jedním procentem, tedy v oblasti, kterou šéf ECB Mario Draghi označuje za nebezpečnou zónu.

Zdroj: ČTK


Čtěte více:

Severská Swedbank zadupala očekávání do země
21.10.2014 10:59
Největší banka a poskytovatel úvěrů působící v baltském regionu dnes r...
Přišel čas na zkrácení pracovního týdne
21.10.2014 12:52
Rozdělovat čas na sedm dní není přirozené. Rok máme proto, že to je do...

Váš názor
  • P R A C H Y
    21.10.2014 16:55

    No tak to je paráda! Tak to hned v našem eseróčku připravíme dluhopis na 100mil EURo, ECB ho od nás obratem koupí a my si za to koupíme konkurenci, nějaké ty akcie Eplu a Fejzbůku a ještě nám zbyde na firemní Bentley. A pak že ECB neumí rozect tuhlenctu ekonomiku a zařídit tenhlecten blahobyt.... To bylo řečí, ale konečně se ukázalo, že pan Soustružník má pravdu, stačí jen pořádně tisknout a všichni můžeme bejt miliardáři.
    takyPODNIKATEL
    • Re: P R A C H Y
      22.10.2014 10:09

      Ok...jestli máš nějakou firemní historii, rozvahu firmy aspoň ve stovkách milionů EUR, aktiva k zajištění úvěru a seš pevnej v kopytech, až ti účetnictví prošmejděj auditoři, přihlaš se do fronty, třeba budeš pro ECB partner k jednání. Jo a připrav si podnikatelskej plán na příštích deset let. Třeba ho budeš potřebovat, až ti začnou klást nepříjemný otázky. Třeba jak ten úvěr chceš splatit z provozování kolotoče s labutěma na Matějský pouti - asi nebudou chtít slyšet, že Ti Kočka možná pučí, když se nebude dařit.
      marrtt
      •  
        22.10.2014 10:23

        Jinými slovy - peníze od ECB budou jen pro velmi dobré kamarády. A pro korporátní sponzory významných evropských politických stran. Malým a středním podnikatelům zbude jen držet hubu a krok, platit daně, financovat eurovaly.
        maley
        • pokud pominu...
          22.10.2014 13:34

          ...nestandardní jednání (asi je dost málo firem, který jsou schopný ovlivnit rozhodování ECB), je logický, že instituce na vrcholu pyramidy bude jednat jen s těmi nejvýznamnějšími hráči v druhým až třetím patře. Přízemí se pak opět logicky bude muset spolehnout na to, že bude mít pro koho zametat dvůr, vyvážet popelnice se zbytky luxusních večeří, komu čistit boty na schodech atd. Nevidím v tom nic špatnýho, každej má právo přetavit svou závist ve snahu přestěhovat se o patro výš. Málokomu se to povede, ale když nemáš motivaci (zaměň třeba za závist), nikam se nedostaneš.
          marrtt
          • Re: pokud pominu...
            22.10.2014 18:20

            ECB je vynucený monopol na emisi nekrytých peněz (tedy na padělání). Každý jiný, kdyby dělal to, co ČNB či ECB, by šel z fleku do basy. A na tomto jejich státní mocí zlegalizovaném kriminálním jednání profituje to vaše "horní patro". Takže myslím, že nejde o závist. Zlodějům a lupičům také jejich pochybně nabytý majetek nezávidím, jen legitimně požaduji trest a zajištění, aby již nadále nemohli škodit, krást, podvádět, padělat peníze, atd... http://www.mises.cz/literatura/penize-v-rukou-statu-38.aspx Až nebude existovat násilím vynucený monopol na jedinou legální měnu, až nastane smluvní svoboda i v měnové oblasti, pak ať si ECB a ČNB tisknou svoje papírky a ať si za ně nakupují, co chtějí - ale stejné právo musí mít kdokoli další a jen lidi a trh rozhodnou, jaké měně dají důvěru.
            M A L E Y
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.