Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
QE – konec impozantního experimentu, který změnil svět centrálního bankovnictví

QE – konec impozantního experimentu, který změnil svět centrálního bankovnictví

29.10.2014 14:35
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Finanční krize v roce 2008 tvrdě zasáhla americký finanční systém. Kompletní ztráta důvěry, propad akciových trhů a celkové napětí v hospodářství přimělo vrcholné ekonomické špičky hledat nové, nekonvenční nástroje k řešení dalekosáhlých problémů. S jedním takovým v září 2008 přispěchala také americké centrální banka Fed. Byl jím program známý jako QE (quantitative easing), jehož hlavními úkoly bylo v počátcích krize obnovení fungování finančních trhů, a také oživení ztuhlého hospodářství za pomoci většího objemu peněžní nabídky.

QE de facto reprezentuje proces “tvorby peněz” za pomocí široké škály nástrojů, mezi které patří především nákupy aktiv. Fedem spuštěný program tedy představoval zvýšení poptávky po aktivech (vládní dluhopisy, MBS), které inverzně zapůsobilo na pokles úrokových sazeb na dlouhém konci výnosové křivky (krátký konec ovlivnil Fed sražením klíčové sazby na historická minima). Výsledkem nižších sazeb pak byl faktický pokles nákladů kapitálu pro podnikatelskou sféru. Snahou Fedu tak bylo přimět firmy, aby díky snadnějšímu přístupu k levným penězům realizovaly investiční projekty a rozhýbaly tak ztuhlou ekonomiku, potažmo podpořily oživení na trhu práce skrze tvorbu nových pracovních míst.

První fáze kvantitativního uvolňování známá jako QE1 proběhla od listopadu 2008 do stejného měsíce roku následujícího. V jejím rámci bylo Fedem nakoupeno 300 mld. USD vládních dluhopisů, 175 mld. USD dluhových nástrojů vládních institucí a MBS v hodnotě 1,25 bil. USD. O rok později pak započalo QE2 a v roce 2012 pak poslední fáze QE3, která se již brzy nachýlí svému konci.

3

V periodě mezi Q2 a Q3 však Fed neotálel a spustil tzv. “operaci Twist”. Jejím cílem byl pokračující tlak na snížení výnosů na dlouhém konci výnosové křivky (a také boj s deflačními tlaky) za pomoci nákupů dlouhodobých vládních dluhopisů, k jejichž financování bylo využito prodejů dluhopisů s kratší periodou maturace. Celkový rozsah operace Twist dosáhl 667 mld. USD.

Výsledkem QE a dalších nekonvenčních nástrojů tak byl mimo jiné prudký nárůst rozvahy Fedu o neuvěřitelných 3,5 bil. USD (pro představu takřka 25 % HDP USA).

Zazvonil zvonec...

Dnes večer Fed oznámí závěry svého dvoudenního jednání. Součástí s největší pravděpodobností bude také ukončení kvantitativního uvolňování. Objem měsíčních nákupů aktiv tak bude definitivně snížen na nulu a dokončí se tak proces snižování započatý v prosinci loňského roku. Skončí tak jeden z největších příběhů v historii centrálního bankovnictví, který má (měl) jak své fanoušky, tak také zaryté odpůrce.

Při zpětném ohlédnutí se zdá evidentním, že tlak Fedu na pokles úrokových sazeb bezesporu přispěl rozhýbání finančních trhů. Nízkoúročené dluhopisy ztratily část zájmu investorů, kteří se z bezpečí postupně přesouvali k rizikovějším aktivům. Pochopitelně je komplikované vyčíslit, jak velkou roli v celkovém oživení proces QE sehrál, přesto by bylo zaslepené tvrdit, že se na zlepšení podmínek na trzích nepodílel. Kromě uklidnění napjaté situace na trzích Fed svým úsilím v rámci QE (v kombinaci s rekordně nízkými sazbami) vyslal jasný signál, že je připraven jednat. Pro důvěru investorů a odhodlání subjektů na trzích pak právě závazek Fedu sehrál důležitou roli v ochotě navýšit své investiční aktivity a také spotřebu.

Kvantitativní uvolňování si pak pravděpodobně zaslouží pochvalu také za pomoc při oživení na trhu práce. Toho pak bylo dosaženo bez prudkého zvýšení tempa růstu cen v ekonomice, které kritici v prvopočátcích programu hlasitě označovali za jeden z klíčových faktorů “proti”.

Přesto se najde i série negativních prvků. Patří mezi ně distorze na trhu cen aktiv, která dle mnohých prudce vyhnala například ceny akcií, jejichž budoucí korekce vytvoří další sérii potíží. Kritiku zaslouží také skutečnost, že z QE de facto profitovala především vysoko-příjmová vrstva obyvatelstva, které právě růst cen aktiv výrazně zvýšil jejich bohatství. Výsledkem je tak nárůst příjmové nerovnosti ve společnosti. Vlnu nevole vzbudila také skutečnost, že QE zabránilo likvidaci některých soukromých i vládních institucí (a znemožnilo tak oddlužení sektorů), namísto aby potrestalo morální hazard klíčových hráčů, kteří se významně podíleli na rozpoutání finanční krize.

I kvůli výše zmíněným bodů neexistuje všeobecná shoda na přínos QE. Asi jen stěží však můžeme namítnout, že program spuštěný Fedem v září 2008 ekonomice v posledních šesti letech nepomohl. Stejně tak je ovšem předčasné hodnotit, zda jeho pomoc v budoucnu nebude znamenat další distorze. Ať tak či onak, "odpískání" QE představuje konec jednoho velkého amerického experimentu, který pravděpodobně navždy změnil svět centrálního bankovnictví. Štafetový kolík je tak nyní v rukou ECB (případně BoJ)...


Čtěte více:

Fed a nakloněné misky vah...
09.10.2014 11:18
Fed včera zveřejnil zápis ze svého zářijového zasedání. Jak je už dobr...
Dolar lehce koriguje včerejší ztráty a čeká na Fed - ten mu ale zřejmě nepomůže
29.10.2014 10:38
Dolaru včera uškodil pokles objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a jeh...

Váš názor
  • Experiment?
    29.10.2014 20:32

    Neřekl bych. To je operační mód, bez kterého by tento finanční systém dávno lehnul. Stačí se podívat na M1 třeba na stránkách CNB nebo ECB jak pěkně roste. Je to nástroj redistribuce bohatství.
    kipa
    • Re: Experiment?
      30.10.2014 17:21

      Souhlas a to plný. Hodnota peněz= důvěra. Pokud Fed dodal jakýmkoli způsobem likviditu a důvěru, tak ten systém zabránil šíření dalších škod. Ano - došlo k distorzi cen aktiv a někteří kteří měli pocit bohatství a posléze zmaru kolik stojí jejich domeček jsou dnes už zase v únosné psychické hladině... jak paradoxní, stále stejný domek a tolik emocí a různých ocenění za posledních 6 let.... Kdyby se nekonalo a lidi zjistili, že v bankách je jen 8% toho co si myslí že tam je, tak by byl run na vše a hladomor a krize krizí všude..... Jen si přečtěte jak opačná reakce tzn. restrikce prohloubily velkou depresi a ven z tohohle chomoutu byl co jiného než válka a "new deal" takže takové nové rozdání karet a aktiv - nasypání žetónků do hry aby vůbec mohla mašinka fungovat dále....Tak to je a bude a když se to zadře, tak se tam doleje tolik aby se to odedřelo..... jo a ten dum je furt stejnej....bez ohledu co si o tom ostatní myslí a jak ho cení...dobře že to neskončilo válečně....
      TOM
      • Tom
        30.10.2014 17:25

        Ono záleží na úhlu pohledu. Sice podpora zabránila větším problémům a krachům , ale bolestným důsledkem jsou nemocné neuzdravující trhy, které drží úroky kolem nuly a zásadní růst není v dohledu. Spíše naopak, stagnace atd..
        Velkamedvědice
    • Re: Experiment?
      29.10.2014 23:45

      Jestli bylo QE "dobré" či "špatné" těžko posuzovat, ale napovědět by nám mohlo to, jak by asi QE (ne)probíhalo, pokud by FED neměl vynucený monopol na "legal tender". Podle mne toto je ten správný myšlenkový test. Představme si, že nežijeme v etatistickém zřízení (demokratický socialismus), ale ve svobodné tržní společnosti, kde nikdo nemá zákonem garantované monopolistické výsady. Představme si, že svou měnu mohou vydávat skupiny velkých bank, že svou měnu může vydávat Visa či EcMc, neexistují žádná legální omezení používání zlata a stříbra a některé banky umožňují klientům mít účty a provádět transakce v miligramech zlata, bitcoin je zcela rovnoprávná měna, kdo chce, může uzavírat pracovní smlouvy, úvěrové smlouvy, prodávat své produkty, nabízet hypotéky v jakékoli měně, na které se s protistranou svobodně dohodnou. A v této situaci začne jeden z účastníků trhu, jeden z X emitentů měn, rapidním způsobem navyšovat její zásobu. Projde mu to? Jak bude reagovat trh? Jak budou reagovat jeho konkurenti (emitentni konkurenčních měn)? Nepoužijí to úspěšně v reklamní kampani na své vlastní měny? Budou lidé ochotni spořit v měně, která za 100 let ztratila 93% své kupní síly? Kdo ví, ale byla by to jediná legitimní situace, jediný správný test, zda FED koná dobře - to lze potvrdit či vyvrátit pouze ve svobodné soutěži.
      Ruprdt
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data