Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jednání v Bruselu ve slepé uličce, konkrétní dohoda o plynu není

Jednání v Bruselu ve slepé uličce, konkrétní dohoda o plynu není

30.10.2014 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Kyjev a Moskva zatím neuzavřely dohodu o dodávkách ruského plynu na Ukrajinu, schůzka v Bruselu má pokračovat dnes večer. Z obou stran zaznívají hlasy, že dohoda je na dosah. Ruští vyjednávači chtějí, aby Evropská unie přišla se solidnějšími zárukami, že bude krýt Kyjevu zálohy za ruský plyn. Delegace Gazpromu se dokonce vrátila do Moskvy a do Bruselu prý znovu přiletí, až tyto záruky budou. Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes kvůli tomu telefonoval s německou kancléřkou a s americkým viceprezidentem.

Další kolo rozhovorů začalo ve středu odpoledne a trvalo do pozdních nočních hodin. Podle šéfa ruského monopolního vývozce plynu Gazprom Alexeje Millera budou jednání dnes pokračovat, pokud Ukrajina a EU budou mít solidní dohodu týkající se financování ruských dodávek pro Ukrajinu.

Mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov rozhlasové stanici Kommersant FM potvrdil, že delegace společnosti do Bruselu opět přiletí jen na základě informací o pokroku v jednáních mezi Evropskou komisí a Ukrajinou.

"Bude-li o čem jednat, vrátíme se. Evropská komise a Ukrajina musejí ještě vyřešit řadu otázek spojených s financováním. A bez toho pro nás pokračování třístranného dialogu nemá smysl," prohlásil.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak podle ruských médií prohlásil, že mu během jednání bylo řečeno, že Ukrajina jedná s EK a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o finančních prostředcích pro úhradu čtyř miliard krychlových metrů plynu. Ruský ministr ale prý žádné záruky neviděl.

"Všechno je to spojené s finančními otázkami, všechno souvisí se zárukami, které dá Evropská komise Ukrajině," sdělil Miller podle agentury Reuters. Tato ujednání budou podle něj obsažena v dvoustranném protokolu. Jestliže se ale nepodaří dosáhnout dohody o těchto otázkách, pak nebudou ani žádná další vyjednávání a k podpisu nedojde.

Evropská komise dnes uvedla, že její předseda José Barroso ve středu několikrát telefonicky hovořil s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem a že zdůraznil, že "dohoda je na dosah na základě návrhů předložených EK".

Shoda existuje

Předchozí dvě kola jednání k dohodě nevedla, přestože se očekával podpis smlouvy. Ukrajina zatím jen hledá finance nejen na nákup zimních dodávek z Ruska, ale i na krytí dluhu za staré kontrakty. Ten dosahuje částky 4,5 miliardy dolarů, z nichž 3,1 miliardy má Kyjev uhradit do konce roku. Moskva varovala, že plyn na Ukrajinu pošle v budoucnu jen v případě, že Kyjev dodávku předem zaplatí. Cena za zimní ruský plyn už byla dohodnuta ve výši 385 dolarů za tisíc krychlových metrů.

Novak v noci na dnešek poznamenal, že diskuze o dokumentech, které je potřeba připravit, byla dlouhá a celá záležitost ještě není zcela vyřešena. "Mohu ale říci, že jsme se shodli na klíčových údajích, které mají být základem pro tyto dokumenty. Bylo dosaženo dohody o ceně, jak jsme již řekli dříve, shodli jsme se i na splátkovém kalendáři, na platbě předem a na požadavku našich partnerů, který se týká určitého objemu plynu během listopadu a prosince," prohlásil ruský ministr.

Ukrajinský premiér Jaceňuk na dnešním zasedání vlády podle kyjevských médií prohlásil, že už dodaný plyn bude země Rusku splácet v ceně 268 dolarů za 1000 kubíků plynu. Taková byla zvýhodněná cena daná Moskvou bývalému proruskému prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, od níž ale po jeho únorovém svržení ustoupila. Kyjev ovšem na jejím zachování trvá, alespoň pro již dodanou surovinu.

Jaceňuk rovněž upřesnil, že Ukrajina z dlužné částky zaplatí okamžitě po podepsání třístranné dohody 1,45 miliardy dolarů a zbylých 1,65 miliardy do konce roku. Potvrdil, že by cena ruského plynu byla být v letním období 325 dolarů za 1000 kubíků a v zimě 385. Nicméně vzhledem k poklesu ceny ropy, která má podle kontraktu vliv na tvorbu ceny plynu, bude Ukrajina platit Rusku do konce roku 378 dolarů a v prvním čtvrtletí příštího roku 365 dolarů.

Premiér rovněž sdělil, že dnes mluvil telefonicky s německou kancléřskou Angelou Merkelovou a s americkým viceprezidentem Joem Bidenem ve snaze nalézt "finanční nástroje, které by umožnily... zaplatit naše energetické faktury".

Zdroj: ČTK, Reuters


Čtěte více:

Rusko a Čína dohodly dodávky zemního plynu v hodnotě 400 mld. USD
13.10.2014 14:26
Rusko a Čína dnes v Moskvě uzavřely smlouvu o dodávkách ruského zemníh...

Váš názor
  •  
    31.10.2014 9:37

    Dobrý , Anžela požádaná Bruselem a amík Biden se musí zamyslet, kde sehnat prachy na zaplacení plynu pro Ukrajinu . Což tak pohrozit Bruselu , že z EUzóny odejdeme . Třeba by plyn zaplatili i nám . A potom ,že ty sankce vůči Rusům nezabíraj . Fakt nevím , proč to tak ošklivě oplácí a dokonce chtějí plyn dodávanej Kijevu zaplatit . Klidně si z Bruselu odletí . Asi netuší , že se tam vždy jedná pružně. Klidně tam mohli ty 3 měsíce , než se najde řešení, počkat . Vždyť v Bruselu je blaze , tam se furt někdo ,nebo něco griluje .
    Karel
    •  
      31.10.2014 9:43

      Včerejší jednání mezi Ukrajinou a Ruskem o dodávkách plynu bylo úspěšné, strany se dohodly na ceně 385 USD/1000 m3. (Bloomberg)
      qwer
    •  
      31.10.2014 9:42

      Kdybys uměl číst, tak zjistíš, že dohoda už je hotová ;-) Mě by spíš zajímalo, jak se dodává plyn do Doněcka a kdo a jak ho platí.
      qwer
      •  
        31.10.2014 10:32

        Ahoj Lumpe , jsem z chudý rodiny a když jsme se učili číst a psát, hodně jsem chyběl . Kdybys uměl číst , tak bys vytušil , že se plyn dodává "na sekyru" zaplatí ho asi EU s pomocí amíků . EUropa už nemá kam sáhnout a rotačky na Ojrra už nestíhaj. Dohoda je možná na spadnutí , ale smlouva zatím není. Proto ruský klucí odletěli . Tak to vidím já .
        karel
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.