Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
B. Soták: Světové akcie stojí tolik, kolik mají

B. Soták: Světové akcie stojí tolik, kolik mají

19.11.2014 12:50
Autor: Pavel Daniel

Podle Branislava Sotáka, analytika Patria Finance, není aktuální dění na akciových trzích odtrženo od reality. „Pokud přijmeme premisu, že rozhodujícím faktorem pro ocenění akcií je korporátním sektorem generovaný zisk, pak jsou nynější tržní ceny víceméně odrazem reality,“ řekl Soták v rozhovoru pro Patria Online.

Patria Online: Není aktuální dění na akciových trzích odtrženo od reality?

Ani ne. Ceny akcií obecně odrážejí očekávání ohledně budoucích korporátních zisků a ochotu investorů si za podíl na těchto ziscích zaplatit. Pokud tedy přijmeme premisu, že rozhodujícím faktorem pro ocenění akcií je korporátním sektorem generovaný zisk, pak jsou nynější tržní ceny víceméně odrazem reality. Pokud se podíváme např. na P/E poměr (poměr mezi tržní cenou akcie a čistým ziskem na akcii) v rámci indexu S&P 500 (což platí plus mínus i pro další poměrové ukazatele, nebo např. výstup našeho tržního DDM modelu), pak jsme nyní zhruba 5-10 % nad jeho dlouhodobým historickým průměrem napříč celou délkou hospodářského cyklu. Akcie jsou tudíž lehce nadhodnocené, prémie ovšem prozatím není nijak dramatická.

Patria Online: Platí to i pro evropské trhy?

V Evropě je situace obdobná, tady jsme ovšem ještě stále lehce pod úrovní dlouhodobého historického průměru, což je dáno „lokálními“ riziky. Nemluvě o stavu trhu s hlavní investiční alternativou k akciím, jíž je dluh. Mimo převládající nízké inflace pak na tento „alternativní“ trh přirozeně působí především nastavená monetární politika klíčových centrálních bank.

Patria Online: Má nyní na cenu akcií, kromě fundamentů, vliv i něco jiného?

Poněkud odlišným, a dlužno dodat méně fundamentálním a více sentimentálním faktorem, jenž ovlivňuje ceny na akciových trzích, je již zmíněná ochota investorů platit akciovou rizikovou prémii. Tuto ochotu lze také aproximovat násobkem budoucích zisků, který jsou nyní investoři ochotní platit, tedy např. již zmíněným P/E. Pokud se tedy nyní bavíme o světě, ve kterém hrozí konflikt Ukrajina/Rusko, recese v Evropě, zpomalující Čína atd., je možná nynější P/E poměr (v USA zhruba 10 % nad historickým průměrem) poněkud velkorysý. To, co s trhem na těchto úrovních udělá, byť jen malá eskalace napětí/nejistoty, jsme si mohli po delší době ověřit říjnovou korekcí, která mimochodem dostala poměrové ukazatele zhruba zpátky na úroveň dlouhodobých historických průměrů.

Patria Online: Co podle vás naznačují výsledky firem z poslední výsledkové sezóny do nejbližší budoucnosti?


Průměrný meziroční nárůst EPS v rámci indexu S&P 500 (váženo počtem akcií) dosáhl ve 3. čtvrtletí 2014 cca +9 %, což je necelé 4 ppt nad tržním konsenzem z úvodu výsledkové sezóny. Výsledková sezóna tak v souhrnu dopadla lehce nad očekávání. Medián překvapení na úrovni zisku se pohybuje mírně nad hladinou 2 %. Za povšimnutí stojí, že pokud bychom vážili index S&P 500 tržní kapitalizací, dosáhl by meziroční nárůst zisku až přes 13 %, tj. velké korporace rostou v nynějším prostředí o něco rychleji než jejich menší konkurence.

Korporátním konferenčním hovorům dominovala témata: rozdílných růstových trajektorií v USA a Evropě, negativních vlivů sílícího dolaru, lepšící se produktivity a předpokládaného pokračujícího růstu kapitálových výdajů i ve 4. čtvrtletí 2014. I přes obecně pozitivní vyznění výsledkové sezóny došlo opět na negativní revize očekávání pro poslední čtvrtletí 2014 a fiskální rok 2015 (FY15), jež jsou koncentrovány především v energetickém sektoru. Zatímco očekávaný růst EPS ve FY15 v energetickém sektoru byl revidován až o -3 ppt, u indexu S&P 500 ex-energetika je to jenom -1 ppt. Vzhledem k váze energetického sektoru v rámci indexu S&P 500 se již tento vývoj (v kombinaci se sílícím dolarem a hospodářským útlumem v Evropě, potažmo Číně) stihl markantně podepsat i na celkovém tržním výhledu pro 4. čtvrtletí 204 a FY15, kdy se nyní na trhu počítá se 4,5, resp. s 8,1procentním meziročním nárůstem zisku, zatímco ještě v úvodu výsledkové sezóny za 3. čtvrtletí 2014 směřovala tržní očekávání k +9 %.

Patria Online: Jaký je výhled pro hlavní ekonomiky? Na která témata se akcie zaměřují?

Věnoval bych se hlavně trendům v ekonomikách, které momentálně chování investorů ovlivňují. Spojené státy budou v nejbližší době kráčet v čele, když ekonomika setrvá ve slušném růstu, ačkoli problémy jinde ve světě ji mohou mírně negativně ovlivnit. Čína pomalu zpomaluje, ale důležitá je tendence vlády podnikat kroky na podporu ekonomiky a to i za cenu zpomalení vytyčených reforem. Eurozóna má problém hlavně ve Francii a Itálii, strukturálně slabé druhé a třetí největší ekonomice. Vypadá to ale, že se podaří prosadit volnější fiskální podmínky, čímž by mohla přijít pomoc na úkor dalšího zvýšení dluhu. Německo zpomalilo kvůli zmíněným zemím i Rusku, ale dál bude mít výhodu ve větší síle domácí poptávky. Pokud navíc politici svolí, může Německo stimulovat ekonomiku i skrze rozpočet, čímž by pomohlo také zbytku bloku. Zmíněné Rusko táhne dolů levná ropa a sankce a na těchto faktorech závisí i otázka budoucí recese nebo růstu. Klíčovou otázkou na poli měnové politiky je, nakolik bude předpokládané utahování podmínek Fedem kompenzováno expanzí v eurozóně a Japonsku. Volná politika v ostatních ekonomických oblastech má možnost negativní dopad kroků Fedu na trhy značně omezit.


Čtěte více:

Jan Kovalovský: Pevnou vůlí a vytrvalostí k vítězné strategii
13.10.2014 15:45
Zdánlivě nesourodé disciplíny, jakými jsou triatlon a kapitálový trh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data