Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
CETV za 3 dny přidala 10 % - nazrál čas opustit rozjetý vlak?

CETV za 3 dny přidala 10 % - nazrál čas opustit rozjetý vlak?

19.11.2014 14:57
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Akcie CETV v posledních dnech prudce stoupají vzhůru. Své vzedmutí odstartovaly během pátečního odpoledne po zveřejnění nových plánů na refinancování svých dluhopisů. K němu CETV využila nově zřízené kreditní linky od konsorcia bank s tím, že roli garanta zaujme Time Warner. Díky tomu (jako už několikrát v minulosti) společnost odsunula splatnost části svých závazků a alespoň trochu tak vylepšila dluhový profil. Ještě tentýž den akcie CETV připsaly přes 4 %.

Začátkem týdne jim pak vítr do plachet vnesla zpráva ratingové agentury Moody´s. Ta uvedla, že kreditní rating Time Warner nebude garancí kreditní linky CETV ohrožen. To pro samotnou CETV znamená, že se bankám placený úrok z linky bude pohybovat na spodní hranici, neboť jeho výše je odvozena od kreditního ratingu Time Warner. Akcie včera (poté, co byla pražská burza v pondělí zavřena) připsaly další dvě procenta, aby obdobným růstem navázaly také dnes.

Dlouhodobý potenciál

CETV tedy posunutím splatnosti části svých závazků zlepšila dluhový profil. Zároveň pak CETV vylepšila svůj peněžní tok, neboť „poplatek za garanci“, který si Time Warner účtuje (a díky kterému jsou v podstatě úrokové náklady placené bankám nižší), nemusí splácet (peněžní náklad), ale může o něj navyšovat svůj závazek (nepeněžní náklad) vůči Time Warner. Akciím tak zavdala důvod k posunu směrem vzhůru. Nicméně fundamentálně stále přetrvávají nástrahy.

(i) Prvně se sluší zmínit, že hospodářské výsledky CETV v posledních letech nejsou pro investory zrovna rajskou hudbou. Ve 3Q14 společnost sice díky nákladovým úsporám vyšplhala na kladnou hodnotu v rámci svého provozního zisku OIBDA, růst tržeb přesto nadále zaostal za očekáváním a především pak celkový výhled pro budoucí provozní výkonnost CETV nenabídl (a vlastně ani nenabízí) příliš světlých bodů. I proto analytik Patria Finance Tomáš Tomčány zůstává k akciím CETV skeptický: „Obavy ze zpomalení růstu CEE ekonomik, a s tím spojená nižší poptávka ze strany inzerentů, v kombinaci se silným dolarem můžou negativně dolehnout na výsledky společnosti v příštích čtvrtletích. Naše dlouhodobé doporučení stále zůstává „Prodat“ kvůli vysokým dluhům a potenciálnímu masivnímu ředění v budoucnu. Naší cílovou cenu ponecháváme na 1,9 USD/akcii,“ uvedl Tomčány.

(ii) Nově zřízená kreditní linka sice vylepšila dluhový profil CETV, dlouhodobě však předznamenává možné, pro minoritní akcionáře zcela zásadní, riziko naředění. Time Warner aktuálně v CETV drží 49,9 % podíl. Zřízená kreditní linka pak upevňuje pozici hlavního věřitele. A právě velmi silné „duální“ postavení v sobě skýtá hrozbu budoucí konverze. „CETV podle nás nebude schopna v příštích letech významně snížit svou zadluženost, a proto by část dluhu mohla být konvertována do akcií. Výsledkem by bylo výrazné naředění stávajících (minoritních) akcionářů,“ domnívá se Tomčány.

Kdy z rozjetého vlaku vystoupit?

Logicky se tak při stávajícím růstovém pohybu nabízí otázka – kdy akcie CETV opustit a maximálně tak zhodnotit jejich držbu. Fundamentálně analytici akciím přiřazují konsensuální hodnotu 54,94 . Je tedy patrné, že při současné ceně 57,5 (odhadovaný) potenciál zhodnocení prakticky neexistuje. Pochopitelně psychologie investorů může titul vytáhnout výše, avšak z fundamentálního hlediska by takový posun neměl být příliš odůvodnitelný.

Když se na situaci podíváme optikou zmíněné psychologie investorů, můžeme si při určení hodnoty pro vystoupení z pozice pomoci technickou analýzou. Pohled na pohyb kurzu akcií CETV od dubna (kdy došlo k hlubšímu propadu a následné konsolidaci ceny) odhaluje, že se akcie pohybují v pásmu 46,65 – 63,55 (bez započtení ojedinělých výkyvů spíše mezi 48 – 58,5 Kč). Pokud bychom pak k určení vstupních a výstupních pozic v tomto období použili indikátor MACD (překřížení křivky MACD se signální linií) zisková strategie by v průměru dosáhla 3,5 % (při dodržování od začátku roku by byla výkonnost dokonce vyšší, díky prudkým skokům v ceně). Pokud by tedy investor na základě MACD plánoval výstup z pozice, optimální chvíli by mohlo být proražení signální linie křivkou MACD (zatím nenastalo).

cetv

Samozřejmě je potřeba brát výsledky backtestingu technické analýzy s velkou rezervou. Nicméně blížící se rezistenci na 58 , u které se postup akcií CETV vzhůru již několikrát v minulosti zastavil, může při kombinaci s short signálem vyslaným indikátorem MACD zahájit prodejní tlak.

Závěr

Pochopitelně je klíčové vnímat fundamentální stránku akcií CETV. Ta je dle mínění trhu velice slabá (až na pár výjimek) a výrazný posun ceny vzhůru by tak představoval spíše psychologickou hru, než posun hodnoty vystavěný na reálných základech. I proto se nabízí spíše strategie postupného zpeněžení pozic jejich uzavíráním. Technická analýza pak může pomoci jejich optimálnějšímu načasování.


Čtěte více:

CETV - Komentář analytika k výsledkům za 3Q14
30.10.2014 11:36
Výsledky za třetí kvartál dnes před trhem oznámila mediální skupina CE...
Dluhový hlavolam CETV - další refinancování zvyšuje riziko budoucího naředění
14.11.2014 17:50
Mediální skupina CETV dnes oznámila nové kroky na restrukturalizaci čá...

Váš názor
  • .
    19.11.2014 15:34

    V USA v prepoctu prave za 57,8 Kc tak pojdme nahoru :)
    krupicová kaše
  •  
    19.11.2014 15:27

    no, nemohu se ubránit tomu, že patria se stále dokola snaží cetku tlačit dolů, je mi to vlastně jedno , momentálně v ní nejedu, ale trošku mi to smrdí, na druhou stranu je cetka stále předlužená až na půdu, ale to byla i v době kdy ji parta velebila
    sid_cz
    •  
      19.11.2014 15:37

      No hlavně včera Komerčka zvýšila cílovku na 3 USD a doporučení na buy. Na Fiu píšou, že CETV je v současné době podhodnocena a že vidí velký růstový potenciál a oni tady píšou analytici nevidi potenciál. Naprostý rozpor/lež.
      krupicová kaše
  •  
    19.11.2014 15:10

    Chapu to spravne ze je patria v shortu a nevi jak dal...
    krupicová kaše
    •  
      19.11.2014 16:28

      Správně, nalijme si čistého vína...!
      ken
      •  
        19.11.2014 22:31

        Jak se řika u vas v Česku, psi štěkají karavana tahne dal.
        starej warner
        •  
          20.11.2014 8:58

          Ukončete výstup a nástup dveře se zavírají
          ken
          •  
            20.11.2014 9:02

            Dopravní podnik cetv už poskytuje cestování ponorkama?:-)))
            Jesse
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data