Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Napůl těhotná Čína

Napůl těhotná Čína

26.11.2014 17:45

Vše s mírou. Klidně i s Mírou Dušínem, který „ještě nikdy neřekl sprosté slovo“. Ale hlavně s vědomím, že optimální množství, velikost, či intenzita většinou není množstvím, velikostí, či intenzitou maximální. Čínská ekonomika se snaží najít kompromis mezi kapitalismem a komunismem, ale podle mne je to stejné, jako třeba snaha být jen napůl těhotná. Je třeba se rozhodnout pro to, či ono. Ale někdo tento model může považovat za cestu budoucnosti. Jisté je každopádně to, že dosavadní „půltěhotenská“ cesta zemi přivedla do extrému, z kterého se bude jen těžko dostávat ven. Při tom, jak už v podstatě roky řešíme, jestli přijde tvrdé přistání, či ne, je dobré neztratit pojem o jeho extrémnosti.

První graf porovnává podíly investic na HDP ve vybraných světových ekonomikách. Čína by mohla být vzorem pro bývalé komunistické země opájející se vidinou ve stylu „ještě více vyrobené oceli“. Investice mají tu příjemnou vlastnost, že zvyšují současnou poptávku (tedy komoditu v globální ekonomice nejvzácnější), zároveň ale zvyšují produkční potenciál ekonomiky. Přesto, anebo spíše právě proto, si zejména zde musíme dát pozor, abychom nepropadli maximalizačnímu vábení.

Je jasné, že od určité chvíle jsou další a další výrobní (či ubytovací) kapacity nevyužitelné. Hard-core keynesiánci (a já nemám ke Keynesovi nijak záporný postoj, naopak) by mohli připomenout logiku kopání jam a jejich zasypávání: Pokud je ekonomika pod potenciálem, může jí teoreticky rozhýbat i činnost, která sice nemá faktický užitek, ale rozhýbe obrat peněz a poptávku. Podobně užitečně-neužitečné by mohly být i nadměrné investice. Pokud by ovšem nebyly financovány dlužními úpisy. Jejich držitelé totiž tyto úpisy (bez ohledu na to, jak jsou recyklovány finančním systémem) považují za své bohatství. Realizace toho, že jejich hodnota je nulová (nulová je hodnota „podkladových“ výrobních kapacit) nadělá tolik škody, že keynesiánský užitek se bude jen krčit v koutě.

sous1

Zdroj: JPM

Pohled na konkrétní vývoj tedy ukazuje, že už několik let se podíl čínských investic na HDP drží blízko 50 % a známky prudšího poklesu nejeví. Druhým největším investičním přeborníkem je Japonsko, které se ale nalézá cca 13 procentních bodů ze zemí draka. A zbytek pelotonu si vystačí s podílem investic k HDP na úrovni 20 %, či dokonce znatelně pod ní. Takové Německo, které určitě nebudeme pokládat za nesofistikovanou a podinvestovanou ekonomiku, si vystačí se 17 %.

Můžeme samozřejmě tvrdit, že celkový objem reálného kapitálu (strojů, budov…) je v Číně stále hluboko pod standardem vyspělých ekonomik a země tak vysokými investice jen dohání tento standard. Problém je „jen“ v tom, že to se nedá uspěchat. Je například zjevné, že nyní už nemohou jít investice do zmiňované výroby oceli, ale do sofistikovanější produkce. Což ale není tak jednoduché, protože zde je konkurence mnohem intenzivněji a ani zdaleka při ní nejde jen o výši nákladů. Míra je tedy významná i co se týče rychlosti dohánění.

Druhou stranou „investiční“ mince je podíl spotřeby na produktu. Z druhého grafu je patrný nepřekvapivý fakt – zde Čína naopak hluboce zaostává. Můžeme přitom s lehkým srdcem zamítnout teze o konfuciánské moudrosti vedoucí k tomu, že Číňané své příjmy neprošustrují, ale uspoří a investují. I zde totiž platí, že co platí pro domácnosti, neplatí o celé ekonomice. Pokud by to Číňané masově dělali, tak jen proto, aby mohli ještě více spotřebovávat v budoucnu. Jinak skončí a už skutečně končí u investic, které jsou jen oněmi vykopanými a zase zasypanými jámami v zemi (někdy doslova). Jinak řečeno, na to, aby oni spořili, musí někdo jiný více spotřebovávat, či investovat a pak se to hlavně musí otočit.

Na ono „více spotřebovávat v budoucnu“ je dnes už pět minut po dvanácté. Pozitivní je, že z druhého grafu přece jen vidíme určitý obrat a drak se sice pomalu, ale přece jen začíná přibližovat svým spotřebitelským protějškům. Přeborníkem jsou zde Spojené státy a Mexiko s téměř 70 % podílem spotřeby na HDP. To má svá pozitiva i negativa. V kontextu grafu je ale zajímavé zejména to, že vyšší podíl spotřeby v Číně nejde ruku v ruce s poklesem spotřeby v USA. Přitom právě toto je jedním z hlavních prvků zdravého globálního rebalancování. Ale opět všeho s mírou - i těchto dnešních úvah o Číně. Pointa je jednoduchá – u investic žádný velký posun, u spotřeby se něco málo děje, obojí je ale stále extrémní. Velká Čína, velké výzvy. Pokud se tedy někdy radujeme z toho, že její ekonomika roste rychleji než se (prý) čekalo, radujeme se možná i z toho, že se drží pevně toho, čeho se má pustit.


Čtěte více:

Juncker chce nastartovat Evropu za 300 mld. EUR
26.11.2014 10:16
Nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker dnes představí v EP, inve...
Růst trhu tabletů má v roce 2014 propadnout na 7,2 % z 52,5 %
26.11.2014 15:05
Světový trh s tablety by měl silně zpomalit na 7,2 % v tomto roce. O k...
Osobní finance Američanů se vyvíjely hůř, jejich důvěra za listopad revidována dolů
26.11.2014 16:28
Včera zaostal za očekáváními výsledek průzkumu spotřebitelské důvěry C...

Váš názor
  • Čína
    27.11.2014 11:02

    TO : Vlastní práh. Přesně ! To mi mluví z duše. Dnes už na Západě tzv. "TRH" ani neexistuje, je to jenom jakýsi HYBRID trhu totálně zdeformovaný neustálými zásahy vlád a CB. Podívejme se třeba na Abeho v Japonsku, který chce za každou cenu vytvořit inflaci 2 % a umělým zásahem znehodnotil měnu třetí největší ekonomiky světa za 2 roky z 75 na 118 Jenů za Dolar, to je o neuvěřitelných 57 % !!! Je tohle snad tržní vývoj ??? A nebo ona slavná QE-1, QE-2,QE-3 ...atd ??? Skutečný trh už přestal existovat a současný BORDEL jednoho dne rupne a bude to horší jak 1929-33. Dluhy jsou děsivé , USA - 104 % HDP , země OECD v průměru 100 %. Jak to splatit ? Vysokou inflací ? Těžko, blíží se deflace. Myslím si, že kdo ve svém zájmu nakoupí zlato, nemovitosti a pozemky , tak budoucí totální krach zdeformované ekonomiky Západu jakžtakž přežije.
    xiluodu
    • Re: Čína
      27.11.2014 11:45

      Čína přežije vše, jeďte se tam podívat, mají jinou mentalitu a nebrečí o důchodech, ISMY, jsou totální nesmysly, co to byl New Deal?, proč pomohla USA tolik válka, čína je normální obrovský trh, pro mladé se staví města a staří dožijí na vesnici, do Číny se přihrnulo spousta investic, ale i oni jich spoustu zasadili po světě. mají největší armádu a první supersonické zbraně, komunisti, v Číně mají normální spravedlivou společnost dle konfuciánské filozofii, v městech má každý práci, všechny ulice se blízkají, památky jsou jak ze sna, rychlovlaky úplná báseň, to věčné vyprávění jak se Čína položí, je dle rčení přání otcem myšlenky, bez letadlové flotily USA, je svět čínský, ale oni o impérium nemají zájem, to je to další jejich síla, Pohoda jing a jang, západ je proti Číně trapná společnost, jeďte se nato podívat sami
      robelix
  •  
    27.11.2014 10:37

    Článek se mi líbí, jen si myslím, že je v něm drobná chyba. Z 1. grafu plyne, že o 13% v investicích pod Čínou není Japonsko, ale Indie.
    Josef
  • Vlastní práh
    27.11.2014 9:57

    A Západ se snad nesnaží ještě intenzivněji vytvožid hybrid mezi kapitalismem a socialismem? Západní státy přerozdělují polovinu HDP, celá odvětví jsou státní (školství, zdravotnictví, spoření na penzi, sociální pojištění, pošty, dráhy, centrální banky, ale občas i pivovary, benzínové pumpy, atd...) a zbytek "soukromého" sektoru je intenzivně regulován a legislativou je podepřena moc odborů (nevlastníků), takže moc vlastníka nad "soukromou" firmou je z nezanedbatelné části jen formální. Stát ovlivňuje (deformuje) či přímo centrálně plánuje měnovou zásobu, úrokové míry, ceny energií, cenu lidské práce, cenu půdy a další "pro ekonomiku jistě nevýznamné" faktory. Ekonomika se tak nutně nachází v chaosu, protože bez přirozených tržních cen není možná ekonomická kalkulace. Kolik státních zaměstnanců na 1000 obyvatel je v Číně a kolik ve Francii? Kritizovat Čínu je možné za milion věcí, ale netvařme se, že si nepotřebujeme zamést i před vlastním prahem.
    Vlastní práh
  • Čína
    26.11.2014 22:13

    Čína nevyrábí nějak moc oceli na jednoho svého občana, jak se mylně pan Soustružník domnívá. USA roku 1970 vyráběly více, Jižní Korea dnes vyrábí dvojnásobek a také Japonci mají více oceli jak Čína. Čína musí stavět a investovat do infastruktury ještě dlouho. Má 100 000 km železnic, stejně velké USA přes 200 000 Km. Má jen pár desítek velkých letišť, USA stovky a tisíce. Na jednoho svého občana vyrobí Čína stále 3 krát méně elektřiny než USA ,...atd. atd. Prostor pro investice je v Číně stále obrovský = železnice, elektrárny, dálnice, metro, letiště, přístavy, kosmodromy, mosty, ... tam všude je Čína stále silně poddimenzovaná vůči Západu ! Těžko srovnávat objem investic v Německu, tedy v zemi všeobecného přebytku, která už nepotřebuje žádné nové doly, mosty, letiště, dálnice, železnice apod. , ale potřebuje rozvíjet spotřebu s Čínou, kde je nominální HDP na občana stále asi 8 krát menší jak v USA. Chudá země potřebuje investovat, nikoli spotřebovávat jako bohatý Západ - ten už si dost proinvestoval v minulosti.
    xiluodu
Aktuální komentáře
28.03.2024
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university