Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Spojené státy a Velká Británie zvládly to, co eurozóna s Japonskem ne

Spojené státy a Velká Británie zvládly to, co eurozóna s Japonskem ne

28.11.2014 17:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Zdá se, že se Spojeným státům a Velké Británii povedlo to, co eurozóna a Japonsko nedokázaly. Nezaměstnanost v USA se po krizi dostala až na 10 %, ve Velké Británii na 8,5 %. Nyní dosahuje 5,8 % v USA a ve Velké Británii 6 %. V eurozóně se ale nezaměstnanost vyšplhala až na současných 11,5 % a ekonomika Japonska spadla zpět do recese. Americká a britská centrální banka sledovaly velmi agresivní monetární politiku od samého počátku. Japonsko zvýšilo sazbu daně z obratu, aby snížilo rozpočtové deficity. Evropa jen pomalu přikročila k léčbě bankovního systému a držela se fiskálního utahování.

Celkové nastavení ekonomické politiky jednotlivých ekonomik shrnují následující obrázky. První z nich porovnává cyklicky upravené rozpočtové bilance. Celkově byla fiskální politika flexibilnější v USA a ve Velké Británii. Jejich monetární politika byla agresivnější (viz. druhý graf s vývojem klíčových sazeb). Poslední graf shrnuje vývoj vládního dluhu v poměru k HDP. Je patrné, že i přes rozdílný mix ekonomických politik rostla míra zadlužení v USA, ve Velké Británii, Japonsku i eurozóně. Zadlužení Japonska je přitom výrazně vyšší než u zbylých tří ekonomik:

pre

„Zjistili jsme, že nekonvenční monetární politika je efektivní i v situaci, kdy sazby klesnou k nule. V roce 2008 jsme si tím nemohli být ani zdaleka jisti,“ říká k pokrizové monetární politice Stephen Cecchetti z Brandeis International Business School. Co se týče fiskální politiky, je hlavním poučením nutnost vytváření rezerv na dobu, kdy by vláda měla reagovat na ekonomický útlum. Janet Yellen v této souvislosti nedávno uvedla, že vlády by měly „výrazně zlepšit své strukturální bilance v dobrých časech, aby mohly stimulovat v těch zlých“. Příkladem je Japonsko, kde v současné době probíhají snahy o snížení zadlužení, které ale kolidují s plánem na oživení ekonomiky. V USA a Velké Británii byla fiskální politika flexibilnější a deficity přechodně vzrostly s cílem snížit dopady krize.

Dalším důležitým krokem bylo navýšení kapitálu bank. Podle některých názorů je rozdíl v současném výkonu americké a evropské ekonomiky hlavně odrazem toho, jak se obě ekonomiky postavily k navyšování kapitálu bank a jejich posílení. V Evropě se poměr kapitálu k rizikovým aktivům zvyšoval zejména tím, že klesl objem úvěrů a rizikových aktiv. Americké banky se naopak zaměřily na zvyšování kapitálu. Výsledkem byla větší ochota poskytovat půjčky. Podle Banky pro mezinárodní vypořádání navýšily americké banky mezi lety 2009–2012 svůj kapitál o 203 miliard dolarů. Evropské banky svůj kapitál ve stejném období zvýšily o pouhých 108 miliard dolarů, ale jejich rizikem vážená aktiva klesla o 1,5 bilionu dolarů. U amerických bank se snížila o pouhých 154 miliard dolarů.

Zdroj: WSJ


Váš názor
  • USA, Anglie
    28.11.2014 22:38

    Já bych tak optimistický ohledně USA nebyl. Jejich hrubý státní dluh je 104 % HDP , to měli naposledy roku 1945, kdy skončil jejich boj o holé přežití se světovým nacismem. Během měsíce přesáhne státní dluh USA - 18 bilionů dolarů, jen za letošek vzrostl státní dluh USA o 740 miliard dolarů. HDP USA tedy roste jen na steroidech, bez podpory obřího růstu svého dluhu by USA už dávno přišly na buben. Okamžik pravdy ještě přijde.
    xiluodu
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data