Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Dividendové trháky pražské burzy na příští rok!

Dividendové trháky pražské burzy na příští rok!

08.12.2014 13:00
Autor: Research, Patria Finance

Při výběru akciových titulů, kterými investoři mohou vhodně doplnit svá portfolia, hraje často neodmyslitelnou roli očekávaná dividenda společností. Právě ta totiž dokáže mnohdy doslova „zachránit“ i případný nepříznivý vývoj v cenovém pohybu titulu.

Bezesporu tak za pozornost stojí i vybrané tituly pražské burzy, u nichž právě dividenda obykle tvoří výrazný díl celkového zhodnocení. Analytický tým Patria Finance proto přináší souhrnný výhled na příští rok u těch nejzajímavějších „dividendových“ titulů.

ČEZ: V příštím roce počítáme s růstem výplatního poměru na 75 % čistých zisků, což by umožnilo udržet dividendu na letošní úrovni 40 i v příštím roce (náš základní scénář). Nicméně pokud ČEZ realizuje větší akvizici (tj. Slovenské elektrárne, případně Energa – s čímž ale v základním scénáři nepočítáme), výplatní poměr by spíše zůstal beze změny (50-60 %) a dividenda by klesla do pásma 30-35 Kč;

KB: Banka hodlá navýšit výplatní poměr na 70-100 % v příštím roce. Podle našich výpočtů činí „přebytečný“ kapitál KB nad rámec požadavků ČNB asi 345 Kč/akcii a asi 235 Kč/akcii nad rámec interního cíle banky. Silná kapitálová pozice banky by tak podle nás umožnila pohodlně vyplatit až 100 % čistého zisku v příštím roce. Z dřívějších komentářů managementu banky však usuzujeme, že banka nastaví výplatní poměr spíše v dlouhodobě udržitelném pásmu 80-90 %. Uvažujeme-li o dolní hranici 80 %, dividenda by v příštím roce mohla činit minimálně 270 na akcii.

O2 CR: Riziko dalšího nastavení dividendové politiky ze strany PPF stále přetrvává. Domníváme se, že investoři se maximálně dočkají výplaty 100 % čistých zisků, což je méně než hotovost, kterou je firma schopna generovat. To by znamenalo výplatu dividendy maximálně 14 Kč/akcii v příštím roce. Na v minulosti realizovaný zpětný odkup akcií nebo výplatu emisního ážia tak v nejbližších letech podle nás nedojde.

PMCR: Očekáváme, že firma by v příštím roce měla mít prostor vyplatit dividendu ve výši až 900 Kč/akcii. Dividendový výnos by tak při aktuální tržní ceně akcií činil zhruba 9 %, což považujeme za velmi atraktivní výnos v přetrvávajícím prostředí rekordně nízkých sazeb. Navíc, firma disponuje možností dále přerozdělit uvolněné zdroje z letos zrušeného rezervního fondu, a to ve výši 140 Kč/akcii.

Pegas: Velmi solidní meziroční růst provozních zisků EBITDA (+22 % meziročně) v kombinaci s poklesem investičních výdajů v letošním roce by měl umožnit růst dividendy na úroveň 1,10 EUR na akcii po 1,05 EUR v letošním roce (náš základní scénář). Společnost Pegas nemá pevně stanovený výplatní poměr, resp. nepoužívá vazbu mezi výší dividendy a dosaženého čistého zisku;

Fortuna: Společnost Fortuna analyticky nepokrýváme. Nicméně, několik málo odhadů (2) dle agentury Bloomberg počítá v příštím roce s dividendou 0,30 EUR na akcii po 0,22 EUR v letošním roce. Dlouhodobou dividendovou politikou společnosti a deklarovaným výplatním poměrem 70 – 100 % konsolidovaného čistého zisku společnosti. Provozní zisky EBITDA společnosti v letošním roce za prvních 9M rostly o 21 %. Odhad výše dividendy v příštím roce (0,30 EUR/akcie) tak zřejmě kalkuluje i s růstem výplatního poměru z loňských 73,5 % na vyšší poměr.

Z domácích „dividendových“ titulů preferujeme Pegas, Philip Morris, případně Komerční banku, kde šance na růst dividendy v příštích letech (či alespoň udržení její stávající výše) považujeme za vyšší, než u společnosti ČEZ nebo O2 ČR.


Čtěte více:

Odkup PPF - kdy a jak využít šance k
08.12.2014 7:29
Začátkem prosince skupina PPF odstartovala druhou vlnu odkupu akcií od...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university