Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Neviditelný Kellner je stále víc vidět

Neviditelný Kellner je stále víc vidět

02.01.2015 12:30
Autor: IHNED.cz

Petr Kellner zaplatí ročně čtyři miliardy korun na daních z příjmů a další dvě miliardy na zdravotním a sociálním pojištění. Zároveň zaměstnává 14 tisíc lidí, hájil na začátku listopadu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček nejbohatšího Čecha před obviněním, že jeho v Nizozemsku sídlící skupina PPF v Česku neplatí daně.

Ovčáček majitele největší domácí finanční skupiny bránil s využitím argumentů, které mluvčí PPF den předtím rozesílal na všechny strany. Na stejnou notu spustil i sám prezident. V Hovorech z Lán Miloš Zeman Kellnerovi kromě odvádění daní v Česku připsal k dobru, že "na rozdíl od některých jiných českých podnikatelů za ním nejsou žádné korupční skandály."

V rozhovoru pro MF Dnes zatlačil na pilu ještě víc: omlouval Kellnerův postup při ovládnutí České pojišťovny, základu impéria PPF. Ministerstvo financí v 90. letech umožnilo PPF pojišťovnu zcela řídit, byť skupina v ní tehdy měla jen menšinový podíl. Zakladatel PPF podle hlavy státu "zřejmě využil příležitosti" poskytnuté tehdejším ministrem financí Ivanem Kočárníkem. "Podezříval bych pana Kočárníka. Dostal velmi lukrativní místo ve vedení České pojišťovny, takže kdybych měl někoho kritizovat, bude to on," odrážel Zeman dotaz na klíčové období Kellnerovy cesty mezi multimiliardáře.

Tak důrazné, až ostentativní politické podpoře z Hradu - zmíněné výroky padly do atmosféry zjitřené Kellnerovou do poslední chvíle tajenou účastí na setkání českého a čínského prezidenta a následným Zemanovým letem na palubě stroje placeného finančními skupinami PPF a J&T - se nejbohatší Čech netěšil ani za prezidentování Václava Klause. A to jej se zakladatelem ODS spojovalo mnohé, od vazby na kuponovou privatizaci (pro kterou, když mluví k veřejnosti, má Zeman jen slova pohrdání) po více než vlídný pohled na Rusko. Proč Kellner potřebuje a dostává tak viditelnou politickou podporu právě nyní?

Ztratil miliardy

Majitel PPF nikým neohrožován stále vévodí českým boháčům, v absolutních číslech však Kellner loni zchudl - a to poměrně výrazně. Podle odhadů agentury Bloomberg se jeho jmění ztenčilo o 1,3 miliardy dolarů, tedy téměř třicet miliard korun. Se "zbylými" zhruba deseti miliardami dolarů se mu stovka nejbohatších lidí planety, v jejíž společnosti se kolem roku 2008 zdánlivě pevně zabydlel, víc a víc vzdaluje. Konkurenční Forbes došel k výsledkům znamenajícím ještě výraznější zmenšení Kellnerova majetku.

Jednoznačně nejdůležitějším důvodem propadu je dění v Rusku. To dosud bylo zdaleka nejvýdělečnějším trhem pro splátkovou firmu Home Credit, po prodeji České pojišťovny nejcennější součásti PPF. Ruský Home Credit zajišťoval až devadesát procent zisku celé splátkové společnosti. Už rok 2013 však přinesl pokles a loni Home Credit v Rusku tvrdě narazil. Výrazně, zhruba o třetinu, vzrostl podíl nesplácených úvěrů, a vedení firmy tak muselo půjčky omezit, propustit přes šest tisíc lidí a zrušit dva tisíce poboček. I tak byla Kellnerova splátková společnost na ruském trhu za tři čtvrtletí v minusu téměř dvou miliard korun.

A to se krize ruské ekonomiky nastartovaná západními sankcemi a akcelerovaná hlubokým poklesem ceny ropy teprve rozjížděla a propad rublu nabíral spád. Při současném kurzu Kremlu přitom zrušení sankcí není v dohledu. Kdoví, zda dnes Kellner znovuzvolení Putina do prezidentské funkce hodnotí stejně kladně, jako v posledním rozhovoru, který médiím poskytl před třemi lety.

O co hlubší jsou potíže v Rusku, o to důležitější jsou zbylé pilíře Kellnerova byznysu. Tedy Čína, v níž chce PPF se svým Home Creditem hodně vyrůst, nebo nákupy nemovitostí v západní Evropě. A čím dál víc také Česko. Na domácí nohu byznysu totiž PPF přenáší v posledních letech větší váhu.

Loni však největší Kellnerovou transakcí nebyl paradoxně nákup, ale prodej: zbavil se podílu v Energetickém a průmyslovém holdingu, druhé největší české energetické skupině. Té v expanzi na středoevropském trhu pomáhaly především peníze PPF. Šlo však o očekávané stažení. Že Kellner investicím do energetiky, oboru destabilizovaného masivní podporou obnovitelných zdrojů, nevěří a chce z něj vycouvat, se vědělo už předloni. A otázkou jen bylo, jak dlouho potrvá vypořádání mezi ním a zbylými akcionáři holdingu - Danielem Křetínským, Patrikem Tkáčem a skupinou J&T.

Společných pěti let však Kellner litovat nemusí: investice mu podle pololetní zprávy PPF vynesla nejméně deset miliard korun. Další peníze skupina inkasovala na úrocích z poskytnutých půjček.

Haló, tady Kellner

Nejzásadnější expanzí PPF posledních let je koupě majoritního podílu v největší české telekomunikační firmě O2. S bývalými španělskými majiteli se Kellner dohodl už na podzim roku 2013, ovšem EU transakci schválila až loni. Jakmile bylo O2 oficiálně v majetku PPF, začala být síla nového majitele znát. Jako první ji pocítili minoritní akcionáři. Nejdříve dlouhé měsíce čekali na povinnou nabídku odkupu (dohadování PPF s ČNB totiž trvalo výrazně déle, než je stanovená lhůta) a nabídnutá cena jim pak radost neudělala. Byla totiž nižší, než kolik za akcii inkasovala španělská Telefónica.

Ještě větší šok pro ty, kteří si akcie O2 ponechali, přinesl požadavek skupiny PPF, která si od operátora vyžádala sedmiletou půjčku v obří výši 25 miliard korun. Aby operátor sumu představující více než pětinásobek předpokládaného celoročního zisku sehnal, musí se hluboce zadlužit. I když se dohodnuté podmínky tzv. finanční asistence pro operátora oproti požadavku PPF mírně zlepšily (úroky bude inkasovat každoročně a může mít i nepatrnou úrokovou marži), stejně zadlužení firmy drobní akcionáři považují za hrozbu a dali to na prosincové valné hromadě hlasitě znát. Ovšem to je vše, co mohli dělat. Nyní jen počítají ztráty (akcie meziročně propadla o více než pětinu) a doufají, že se přece jen dočkají dividend. Zda s nimi počítá i PPF, se však ani přes opakované dotazy nedozvěděli.

Politici PPF rozumějí

Vliv PPF byl hodně cítit i při schvalování nového zákona o elektronických komunikacích, podle kterého operátoři nemusí informovat své klienty o změnách smluvních podmínek, které si oni sami vyhodnotí jako nepodstatné. Zákon prošel i přes důrazné varování ČTÚ, že takové zhoršení postavení zákazníků je v rozporu s právem EU.

S politiky to prostě Kellnerovi lidé umějí. I s těmi nejdůležitějšími. Už expremiér Petr Nečas přišel s kritikou dalajlamismu v době, kdy PPF v Číně vyjednávala o získání celostátní licence pro svoji splátkovou firmu. Ale dosavadní vrchol přišel při Zemanově návštěvě Číny. Prezident jednak pronášel výroky, jež musely hostitelům lahodit, ale také navštívil sídlo Home Creditu, který nyní v zemi ve velkém expanduje. Zeman zašel i do nové pekingské pobočky biotechnologické firmy Sotio, na jejíž rozvoj Kellner silně tlačí. Sotio se loni dostalo do závěrečné fáze testování léčebného přípravku na rakovinu varlat. Tak blízko schválení původního léku a léčebné metody ještě žádná česká firma nebyla.

A zlatý hřeb přineslo setkání s hlavou nejlidnatější země světa Si Ťin-pchingem, na kterém kromě majitele PPF a zástupce J&T doprovodil českého prezidenta i šéf Home Creditu a Kellnerův dlouholetý parťák Jiří Šmejc. Ano, ten samý podnikatel, kterého Zeman před 15 lety urážel. "Poslední písmenko jeho jména by mohlo být drobně modifikováno," řekl tehdy Zeman.

Těžko najdeme lepší důkaz vlivu muže, který se úzkostlivě vyhýbá publicitě. A to až do té míry, že Kellner nezveřejnil ani fotografie ze setkání s čínským prezidentem.

IHNED.cz dále doporučuje

Buffett: V roce 2015 nekupujte bitcoiny a nepředstírejte, že jste "profíci"


Váš názor
  •  
    02.01.2015 15:44

    Pan Kellner je podnikatel, který nic nevytváří nic nevyrábí, pouze vytahuje peníze lidem z kapes, pojišťovnictví, půjčování peněz. Českou ekonomiku moc nepodpořil, nic neexportuje, možná tak finance do Švýcarska. Nevím proč mu Zeman leze do zadnice. Peníze mu nezávidím, vydělám jich kolik potřebuji a vydělávám je vytvářením hodnot, které exportuji do okolních států.
    František
  •  
    02.01.2015 13:22

    Té radosti z miliard , o které pan Kelner přišel . Pane Kelner , i Vám již musí být jasné , že v Česku se úspěch neodpouští . Největší radost udělá lidu českému zpráva jak je na tom jejich zaměstnavatel špatně . To ,že se to dotkne i jejich peněženek jim zatím nedochází
    karel IV
    •  
      02.01.2015 14:27

      Kladu si otázku, kde by tento stát byl, kdyby ovčané nepustili k lizu takové kreatůry jako je Klaus, Kalousek, Kelner, Kočárním, Dlouhý, Bakala, Zerman, Sígr, Drábek a jiné postkomunistické kreatůry. Taky si kladu otázku jestli tady byl vůbec někdo kdo by neměl snahu ukrást co nejvíc, nebo nebyl zatížený svojí genialitou.
      Homo
      •  
        02.01.2015 14:41

        Kdyby nebyli ti vyjmenovaní, byli by jiní - stejný nebo horší bestie :(
        many
        •  
          02.01.2015 16:27

          Možná by místo nich byli Jančurové a Dědkové
          ..
    •  
      02.01.2015 13:56

      Příběh O2 je jenom další z řady příběhů (a určitě ne poslední), které velmi pŕesně dokládají, proč v Česku neexistuje normální burza. Pokud tedy tu parodii, na které byly obchodovány i akcie O2 nepokládáme za burzu. Musel bych se asi zbláznit, abych si koupil akcie (tak jak to udělá běžný Američan) a riskoval, že jakmile si většinu akcií koupí někdo jiný, tak mě, v souladu se zákonem a za příhlížení centrální banky a dalších státních institucí, obere o všechno.
      vlado
      •  
        02.01.2015 14:12

        Nám soudruzi naordinovali místo investic na důchod pomocí akcií třetí důchodový pilíř. Proč myslíš, že ta Burza svazáka Koblice vyhnívá do zapomění? Jen proto, aby nás přešly na fungující kapitalizmus chutě. To bylo keců od Klauze. Ještě dnes bych ho za ty lži pověsil a nedělalo by mi to žádné potíže.:-)
        Jesse
        •  
          02.01.2015 15:56

          Jses si jisty? On pry pribral 20 kilo.
          Mezernik
          •  
            02.01.2015 17:29

            ja bych mu s tim bremenem pomoh :)
            Azb
            •  
              02.01.2015 17:38

              Díky :-) Existují i jiné methody. Třeba el. křeslo, plynová komora, gilotina, zastřelení, natahování na skřipec, lámání kostí, železná pana, trhání koňmi, vláčení po zemi, ukamenování, ukřižování, napíchnutí na kůl a tak... :-)))
              Jesse
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m