Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna by měla změnit svou „nehoráznou“ ekonomickou politiku

Eurozóna by měla změnit svou „nehoráznou“ ekonomickou politiku

27.01.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Oslabení eura odráží rozdíl v tempech růstu americké a evropské ekonomiky, k tomu se přidává očekávání rozdílné monetární politiky v USA a eurozóně. Pokles kurzu eura je v eurozóně vítán, protože by měl pomoci k oživení. Je to ale nehoráznost. Měnová unie používá jako ekonomický nástroj měnový kurz v době, kdy dosahuje skutečně velkých obchodních přebytků. Graf porovnává vývoj domácí poptávky v eurozóně a její exporty:

1

Vysoké obchodní přebytky ukazují, že není třeba stimulovat zahraniční poptávku, ale poptávku domácí. Zatímco exporty prudce rostou, domácí poptávka je v útlumu. Země jako Spojené státy či Velká Británie by také mohly protestovat, a právem. Měna ekonomiky, která má velké přebytky, by měla posilovat a ne oslabovat. Správným řešením by tedy byla stimulace poptávky v eurozóně. Je ale dobře známo, že země, které mají vnější přebytky, tak nejsou ochotny učinit. Jedná se o Německo, Rakousko a Nizozemí.

Musí být tedy nalezen způsob, jak využít jejich nadměrné úspory k financování dalších soukromých či veřejných investic ve zbytku eurozóny namísto toho, aby tyto úspory směřovaly mimo měnovou unii. Následující dva grafy ukazují vývoj veřejných a firemních investic v eurozóně (obojí v poměru k HDP). Po roce 2009 došlo u obou druhů investic k prudkému propadu a ani v jednom případě doposud nedošlo k zotavení.

2

Co by mohlo mít v letošním roce na ekonomiku eurozóny negativní dopad? V základním scénáři by měl být vývoj relativně slušný, a to díky poklesu cen ropy, zmíněnému oslabení eura a fiskální politice ve Francii a Itálii. Hrozí tu ale riziko politické krize, která se týká zejména Řecka a Španělska. Negativně by se projevilo další zhoršování ekonomické situace v zemích, které vyvážejí ropu, protože ty představují významné exportní cíle. Rusko, Irán, Venezuela, Nigérie, Alžírsko, Kazachstán, Kanada a Austrálie generují 9 % exportů eurozóny. Pokud by zpomalila americká ekonomika, mělo by to také negativní dopad. Mohlo by se tak stát vlivem vývoje v energetice a sektorech, které na ni navazují. Spojené státy si ale našly další zdroje růstu a zmíněné sektory nemají tak velký význam.

Zdroj: Natixis


Čtěte více:

VIG zveřejnil předběžné výsledky v souladu s očekáváními
27.01.2015 8:25
Pojišťovací společnost Vienna Insurance Group (VIG), působící v Rakous...
Schizofrenní švýcarská banka: „Jsme připraveni intervenovat na forexovém trhu“
27.01.2015 9:30
Švýcarská národní banka (SNB) před necelými čtrnácti dny předvedla jed...
Euru se dál daří, rublu přináší ztráty horší rating
27.01.2015 10:33
Společná evropská měna dnes ráno navazuje na úspěšný včerejší den. Zr...

Váš názor
  • Nevidí břevna v oku svém avšak třísku na dvoře sousedově.
    27.01.2015 12:57

    Jak je možné, že jsem nikde nečetl názor redakce Patria online na českou obdobu této nehoráznosti? Velmi kvalitně na euru vysvětlujete, proč je oslabování koruny taktéž nehorázností.
    Hoblik
    • Re: Nevidí břevna v oku svém avšak třísku na dvoře sousedově.
      27.01.2015 16:11

      Souhlas. Česká republika potřebuje buď výrazně posílit kurz koruny nebo výrazně zvednout platy. Německé (a odjinud) firmy už mají vyzkoušené, že český dělník (inženýr taky) odvede lepší práci než italský, španělský nebo řecký. Možná odvede i velmi podobnou práci jako německý. Platově jsme ale na 5x nižší úrovni. Bohužel byl tady komunismus a české firmy, které by ždímaly německé (francouzské,..) dělníky nemohly vzniknout.
      pmx
      • hm...
        28.01.2015 7:53

        Česká republika hlavně potřebuje, aby se do ekonomických záležitostí nepletli politici !! V EU to vypadá, jako kdyby každá uklizečka rozuměla práci ve firmě lépe než její šéf. V Bruselu sedí na jednom místě 40.000 lemplů, kteří strkají svůj rypák do věcí, do kterých je jim s prominutím hovno !!! Všichni tuhle absurditu vidíme. Takové zásahy pak dělají v eurozóně jen maglajz. Můžeme být rádi, že do většiny našich ekonomických souvislostí strkají rypák jen domácí politici, což i to je tragédie. Potřebujeme, aby si producenti vytvořili vlastní pozice BEZ zásahů volených pitomců. Kde je proboha napsáno, že debil z volební kandidátky má víc schopností, než výrobci, imortéři, exportéři, spotřebitelé...? Kde je důkaz o tom, že servilní Singer a jeho parta mají víc "odbornosti", než 10 mil. ekonomicky aktivních lidí? Prostě situace už došla tak daleko, že se průmysl a spotřeba ocitla v rukách idiotů, co si o sobě myslí, že bez nich nemůže NIC fungovat. První výsledky se dostavily - Řecko. Přijdou další.
        Jesse
        • Re: hm...
          28.01.2015 8:28

          ja osobne bych celosvetove zakazal marketing, reklamy a predatorstvi obecne (to plati i pro predatorske chovani statnich organu - bez milosti popravit). jedna se o cistou, stoprocentni a umyslnou prezentaci snuzky lzi. jakmile podlehnes vabeni, tak od te chvile uz delas jen spatna rozhodnuti, protoze sis stoprocentne vybral produkt, ktery jsi vlastne nechtel. i kdyz zakazy jsou obecne na ho\/no. clovek se musi naucit sam odmitnout, co neni eticke. ale mne je zle z toho, kdyz vidim, jak lidi nemaji schopnost naplivat do xichtu firmam jako hjundaj nebo skupina čez za to jakym zpusobem se prezentuji. je to ultimatni ostuda lidi samotnych, ze v sobe nemaji kouska cti, hrdosti a zasadovosti a rozumu, ktery jim umozni nepristoupit na dohodubez standardu. a jelikoz firma je statnim aparatem preferovana vice nez clovek, pak to dopadatak, ze nam firmy prezentuji jeden bulshit za druhym a my jsme tak zmateni, ze povazujeme za samozrejme jim ty prachy nastrkat a taky povazujeme za samozrejme a spravne mit volby a v tech volbach nemuzem nic jineho, nez zvolit nekoho, kdo byl sikovne nastrcen a prezentovan jako spasonosna entita. lidi nepozaduji po statu prezentaci faktu (informaci oprostenych od manipulativnich privlastku), asi proto, ze by to byla nuda, ale pak nemuzem nadavat na ten bordel, kterej to vytvori.
          Azb
  • Neplatí i pro ČNB?
    27.01.2015 11:35

    Neplatí titulek náhodou i ČNB? Proč oslabuje korunu když i ČR má obchodní přebytky? Správným řešením je zvyšovat lidem mzdy, aby víc utráceli a ne je okrádat oslabováním koruny. Německo zavedlo minimální mzdu v přepočtu skoro 40000 Kč/měsíc, to u nás má málokterý inženýr.
    LOLa
    • Re: Neplatí i pro ČNB?
      27.01.2015 14:27

      ... je to smutná reality show, která má v ČR již dlouhou tradici a ČNB na ni asi spoléhá, protože ji založil již legendární výrok "Tondy Zápotockého." o pevnosti koruny před zítřejší měnovou reformou. My se prostě necháme hodně dlouho krmit frázemi.
      profesor
    • Klidně 30 CZK za EUR
      27.01.2015 13:01

      no ono je potřeba nejdříve mít práci a teprve pak se dá debatovat o platu. Německo je jiný případ, normální Němec si nejde koupit korejské nebo japonské auto i když je o 1000 Eur levnější ani si nekoupí polský jogurt i když je zapolovic než německý. mají jiné myšlení takže svou poptávkou se snaží max.podporovat domácí produkci, u nás bohužel zatím větší část lidí raději o 2 koruny levnější ale cizí výrobek, jen pro ten pocit že "ušetřili" v globálu to platí i o Evropě, s nižším kurzem by se mělo méně vyplácet dovážet každou kravinu z druhé půlky světa a mohla by se navrátit prac. místa co jsme si lehkomyslně nechali fouknout do Asie, ostatně to samé udělali Amíci a celkem jim to zafungovalo, druhá jen teoretická možnost je, že se lidem sníží platy ale to nejde páč by se musela slevnit elekr. voda atd a to stát nedopustí páč mu jde o DPH, takže i s těmi negativy EUR na 30 CZK :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
      • Re: Klidně 30 CZK za EUR
        28.01.2015 1:17

        Jenže se sraženou mzdou, nelze mít firmy, které nevyvážejí a poskytují služby. Ony totiž závisí na koupěschopnosti obyvatelstva. A když nejsou, tak nemohou taky nikoho zaměstnat. Je to začarovaný kruh Co se týče ceny a hledání nejlevnějšího, tak jsou v tom lidi víceméně nevině, protože to není o tom koupit o 2,- dráž, ale koupit/nekoupit.
        Naith
      • Re: Klidně 30 CZK za EUR
        27.01.2015 16:16

        Kdybyste se rozhodoval, jestli si koupíte vrtačku za 700,- korun z číny nebo českou za 800,- tak asi zvolíte tu českou. Protože 100 kč nehraje při vašich příjmech podstatnou roli. Tak to vidí ten němec, když si vybírá jestli VW nebo KIA.
        pmx
    • Re: Neplatí i pro ČNB?
      27.01.2015 12:53

      V současné době ji neoslabuje, intervence neprobíhají
      Velkamedvědice
      • RE VM.
        27.01.2015 14:12

        Medvěde.Na tohle trefně odpověděl analitik Pikora.Volně cituji.Jestliže nás pan Singr každý týden ujišťuje že dosavadní kurs ČNB bude pokračovat,tak vlastně intervence probíhají nepřetržitě.Moje poznámka.Slovní intervence jsou také intervence.Ahoj.
        Mira
        • Re: RE VM.
          27.01.2015 14:22

          o)) Máš pravdu. Sám jsem si uvědomil nepřenost mého vyjádření po odeslání, slovní intervence, taky intervence. Ale myslel jsem to tak, že koruna teď intervence nepotřebuje, protože ji přirozeně sráží slábnoucí euro. Hezký den!
          Velkamedvědice
          • RE VM
            27.01.2015 14:26

            S tímhle naprostý souhlas.Ahoj.
            Mira
    • Re: Neplatí i pro ČNB?
      27.01.2015 12:51

      Naprosto souhlasím s prvními dvěma větami. Kurs koruny vůči euru řídí ČNB stylem - čím hůře, tím lépe. Tak se chová jen Putin a jiní diletanti.
      Nemira
    • Re: Neplatí i pro ČNB?
      27.01.2015 12:51

      Naprosto souhlasím s prvními dvěma větami. Kurs koruny vůči euru řídí ČNB stylem - čím hůře, tím lépe. Tak se chová jen Putin a jiní diletanti.
      Nemira
      •  
        27.01.2015 14:29

        naprostý souhlas a ještě gradace - a další tuzemští pitomci
        profesor
Aktuální komentáře
18.04.2024
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m