Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Král je mrtev, ať žije král!

Král je mrtev, ať žije král!

23.01.2015 13:30
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Král Salman, nový vládce Saudské Arábie, ponechá ministra pro ropné záležitosti Ali Al-Maimi na jeho postě a rozmetal tak pochybnosti o to jakou politiku aktuálně Saudská Arábie bude zaujímat k těžbě ropy. Zdá se tedy, že by k nějaké zásadní změně docházet nemělo a Saudská Arábie bude udržovat svůj tržní podíl i kdyby ceny ropy dále klesaly. To potvrdil i královským dekretem.

S produkcí ve výši 9,5 mil. barelů denně a exportem 7 milionů barelů je Saudská Arábie 10. největší producent ropy a 5. země podle exportu a objemu prodané ropy na mezinárodním trhu. Samozřejmě tvrdý odpor k omezování těžby přispěl k prudkému propadu ceny ropy ruku v ruce s tím, jak se v USA dostaly nové těžební technologie frakování do provozu a začaly chrlit na trh nejvíce ropy od sedmdesátých let.

Po smrti krále zareagovala cena ropy poměrně solidním růstem, ale tenhle růst nebude trvat dlouho, protože to byla spíše spekulace na změnu politiky země vůči ropě. Teď už je jasné, že k výrazné změně pravděpodobně nedojde a země bude dál bránit svůj podíl na trhu i za cenu ještě nižších cen.

Nový král ve svém projevu komentoval situaci na trhu tak, že se jeho země již několikrát v minulosti s podobnou situací setkala a s moudrostí a zkušeností se také zachovala a znovu zachová při současném poklesu.

Rozhodování
Teoreticky rozhodování o produkci má v rukou rada s králem ve vedení a členy jsou starší členové královské rodiny, ministři a přední představitelé společností ze segmentu.

Fakticky jsou rozhodnutí svěřována do rukou Al-Naima, tvrdí Simon Henderson z Washingtonského institutu ve své studii. Ale i tento člověk, který drží spoušť na saudské pumpě má již za sebou 70. rok života a tak se čeká, že brzy odejde do důchodu. Je tak na pořadu dne uvažovat o jeho nástupci. Možným nástupcem by mohl být syn současného krále, princ Abdulaziz bin Salman, který je asistentem ministra pro ropné záležitosti a pravidelným účastníkem setkání OPEC.

Zdroj: Bloomberg

 


Váš názor
  •  
    23.01.2015 21:42

    Zeny maji od prirody periferni videni a nechaji se snaze roztylit nez muz s tunelovym videnim. Nekde to holt muzou vnimat jako bezpecnostni riziko pro ostatni ucastniki silnicniho provozu. Ale stejne, pohledy obycejneho lidu a jejich idea fungovani sveta je usmevna.
    Mezernik
    •  
      23.01.2015 21:56

      Máš to obráceně. Periferní vidění mají lepší muži než baby. Kdyby tomu bylo naopak, byly by baby ve fotbale lepší... Ono je totiž periferní vidění pro fotbalistu velmi důležité, bez něj by si nekopl a jak víme, je to ryzí mužná hra rozšířená po celém světě. Máš se ještě hodně co učit:-)))
      Jesse
      •  
        23.01.2015 23:00

        Hele, me je jasny, ze to vis taky a hledas rozptyleni, to proste je sranda, se podivej, staci neco napsat v novinach a je z toho narodni sport, nekdy celoevropsky, nekdy i euroatlanticky.
        Mezernik
      •  
        23.01.2015 21:59

        I při řízení auta...
        Velkamedvědice
    •  
      23.01.2015 21:48

      Ty si neobyčejný lid? :-)
      Velkamedvědice
      •  
        23.01.2015 23:01

        jsem soucasti vesmirneho lidu pod vedenim Astara Serana.
        Mezernik
  • E.Chmelár na FB
    23.01.2015 14:10

    Ťažko existuje väčšie pokrytectvo západného sveta ako prehliadanie zločinov saudskoarabského režimu. Naše médiá nikdy neváhali vykresliť odporcov tzv. Washingtonského konsenzu ako diablov, démonizujú Rusko, Kubu či Venezuelu, no keď zomrie saudskoarabský kráľ Abdalláh, jeden z najväčších tyranov súčasného sveta, nedozviete sa nič o jeho zločinoch. S úžasom čítam, že to bol „čestný a odvážny líder“ (Barack Obama), že sa snažil modernizovať kráľovstvo a zapojil sa do boja proti terorizmu... Ani slovo o tom, že Saudská Arábia patrí medzi najbrutálnejšie režimy sveta, že zneužila „boj proti terorizmu“ na uväznenie tisícov kritikov režimu, že ateizmus stotožňuje s terorizmom a trestá ho trestom smrti, že len za jediný mesiac popravila 19 ľudí, že sú bežné popravy ľudí obvinených z drobných trestných činov na základe „priznania“ vynúteného mučením, že popravy sú vykonávané obzvlášť brutálnym spôsobom a verejne, že disidenti neexistujú a tí, čo sa pokúsili postaviť na odpor, boli zaživa zaliati do asfaltu... Práve v tejto chvíli rieši Amnesty International prípad blogera Raifa Badawího, ktorý bol iba za to, že založil diskusné fórum na internete, odsúdený na tisíc rán bičom. Môžem len zopakovať: náš systém zneužíva demokraciu len ako zásterku na svoje mocenské ciele. Kritizujeme porušovanie ľudských práv iba podľa toho, či ide o nášho spojenca alebo geopolitického konkurenta odmietajúceho sa podriadiť. Prekrásny nový svet, ako by povedal Aldous Huxley. Hlavným nebezpečenstvom pre demokraciu a ľudské práva nie sú hlúčiky agresívnych neofašistov, ktorých dokáže polícia zvládnuť. Sú to práve títo uhladení technokrati moci, ktorí relativizujú význam týchto slov a robia všetko pre to, aby ľudia zabudli na to, že to, o čo išlo v sociálnych zápasoch predovšetkým, bola vždy rovnosť, spravodlivosť a sloboda.
    €-&-€
    • Re: E.Chmelár na FB
      23.01.2015 14:29

      Byl jste vůbec někdy v Saudské Arábii a zároveň v jiné arabské zemi???
      sgt.Mike
      • Na
        23.01.2015 18:50

        nějaké pedofilní zmrdy ti seru. Provdávat osmileté holčičky za staré křeny, zakazovat řídit ženám, zakazovat stavění sněhuláků ? Já to v Evropě nechci a pokud ty ano tak se odstěhuj...
        el mrcoch
      •  
        23.01.2015 15:19

        Vzdy me fascinuje tato otazka od kazdeho Pepika v dizkuze :) Vzdy se mi chce pouzit odpoved B. Polivky: "Vasi p...u jsem taky nevidel ale verim ze ji mate" :)
        foreigner
        • největší producenti ropy
          23.01.2015 18:37

          Sice jsem to aktuálně nekontroloval, ale silně pochybuji, že je Saudská Arábie desátá na světě v produkci ropy a pátá podle výše exportu. Vždy byla v obojím nejhůře do třetího místa spíš druhá až první. Chtělo by to ze strany profesionálů Patrie trochu lepší úroveň, člověk si pak říká, jaké nesmysly jsou používány jako výchozí fakta v jiných článcích a analýzách.
          • Re: největší producenti ropy
            23.01.2015 23:50

            Pravdu díš, Saudská Arábie byla většinou na prvním místě. Třeba v roce 2012 určitě...
            qwer
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data