Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Řecko a mandolína kapitána Draghiho

Řecko a mandolína kapitána Draghiho

26.01.2015 17:00

Pokud někdo četl knihu Mandolína kapitána Corelliho, dostalo se mu vedle barvitého děje i mnohého dalšího. Třeba popisu toho, jakých zvěrstev se na řecké společnosti dopustili vyznavači komunismu, či jak se z vyhýbání se daním stal národní sport. A nevyhnutelně i popisu vztahů mezi Řeky a Němci, jdoucími od válečných zločinů až po poválečné turistické „nájezdy“. Řecko je takovým hodně barvitým evropským kotlíkem a teplota v něm už delší dobu zase povážlivě stoupá. A opět hrají významnou roli Němci i komunisté 2.0.

Asi většina lidí se domnívá, že Řekové si za své dluhy a tudíž i současné problémy mohou sami. Uvedená kniha by tento názor v mnoha ohledech podporovala (třeba kvůli onomu vyhýbání se daním). Já jsem ale toho názoru, že za dluh může vždy jak ten co si půjčuje, tak ten, který mu půjčuje. A to jak v okamžiku vzniku dluhu, tak během jeho (ne)splácení. Na úrovni celoevropské ekonomiky to jasně vystupuje do popředí ve chvíli, kdy si uvědomíme, že mechanismus je v principu následující: Země A má vyšší produkt než spotřebu a tudíž může (chce) půjčovat. Půjčí zemi B, která tak může (chce) nakoupit zboží od země A (které si občané země A nespotřebovali). Takto vzniklý dluh je zrovna tak dluhem, jako získáním poptávky a zaměstnanosti (pro zemi A). Pokud má dojít ke splácení dluhů, vše se musí obrátit – země A musí poskytovat poptávku a země B generovat více než spotřebuje. Pokud se tak neděje, dochází k absurdní situaci, kdy je některé země velmi zadlužená, ale nemá práci (poptávku).

Řekové neprodukují výjimečně kvalitní zboží, na které by se v Německu stály fronty. Nemají (pravděpodobně) ani výjimečnou nákladovou konkurenceschopnost. Na druhou stranu se Německo také nijak moc nesnaží o to, aby změnilo svůj mustr „pracuj a spoř“. Řecko nasekalo dluhy, ale Německo mělo vědět, že půjčuje někomu, kdo bude jen těžko splácet. V USA jsou za hypotéční krizi viněny banky (a správně) a ani zdaleka ne tolik zadlužené domácnosti. Stejným pohledem by musely být Německo na pranýři. Ono „jen“ půjčovalo, aby mělo samo práci. Kdo byl tedy více nezodpovědný? Německo je nyní vzorem střídmosti, ale co když se vezmou do úvahy veškeré dluhy v přímém i přeneseném slova smyslu z minulého století?

Snažím se říci, že Řecko a s ním i celá Evropa během víkendu dospěly do poměrně kritického bodu, který nelze ani zdaleka vykreslit černobíle. Podle mne nemusí vše skončit nějakou tragédií. Předpokladem ale je, aby se Německo přestalo držet své „pravdy“, která sice pravdou je, ale jen parciální a založená na selektivní historii. Do toho všeho bude hrát mandolína jiného italského kapitána - Draghiho. O ní už toho také bylo napsáno dost, ale snad nebude na škodu, když se jednoduše podíváme na to, jak se v minulosti vyvíjela rozvaha hlavních centrálních bank a jak by se měla vyvíjet v letech 2015 a 2016:

sous1

Rozvaha ECB začala klesat v roce 2012, krátce předtím, než Fed začal svou rozvahu opět navyšovat. Nyní se směr u obou bank otáčí, což je asi příhodné a hádejme, co je lepší. V neposlední řadě si bez velké námahy všimneme, že úplně mimo jinými bankami nastavený standard bude QE v Japonsku. Můžeme to v duchu ultrakonzervativní ekonomie interpretovat tak, že tamní elity se snaží zdestruovat celou zemi. Já to interpretuji v podstatě tak, že je to důsledek předchozí váhavosti. Celkově tak obrázek (v mé interpretaci) ukazuje, jak vypadá rozdíl mezi strategií razantního monetárního šoku (Fed, BoE), velké několikaleté váhavosti (ECB) až po váhavost chronickou (BoJ). Z investičního hlediska je důležitý závěr, že ač rozvaha Fedu bude (pasivně) mírně klesat, celková globální likvidita strádat určitě nebude.

Obecně se nyní tak nějak předpokládá, že se vše nakonec vyřeší bez velkých vln. Mandolína kapitána Draghiho může také navodit lepší atmosféru, ale zdá se mi, že k nějakému konečnému rozuzlení máme přece jen ještě daleko. Proč? Možná proto, že pokaždé vyplouvá na povrch jedno a to samé, jen v jiném kabátu. A je pravdou, že situace v řecké ekonomice se tu a tam lepší. Ale i pokud bychom předpokládali, že nezaměstnanost bude dál klesat tempem nastaveným v posledních měsících, na úroveň 10 % se podle mých jednoduchých odhadů země dostane za cca 7 – 8 let. Takový výhled moc nezjemní ani mandolínový kvintet.


Čtěte více:

Summers: Globální elity se musí začít starat o střední třídu
26.01.2015 15:10
Na setkání v Davosu se jen těžko budou řešit problémy těch, kteří jsou...
Výsledky Seagate ve 2Q15 - telegraficky
26.01.2015 15:21
Společnost Seagate (STX US), jeden z dvorních výrobců harddisků a dato...
OPEC mluví o dnu na ropě, cena pokračuje ve stabilizaci
26.01.2015 15:32
Propad cen ropy zhruba v polovině měsíce ustal. Po překotných změnách...

Váš názor
  • přijetí GR / kázání ČR
    28.01.2015 11:09

    Pamatuji se, jak v Řecku zavedli euro a jak v té době k nám se vztyčeným prstem mluvili z EU, že my musíme splňovat maastricht, že si počkáme, dlouhá cesta, spousty odříkání (rozuměj "reforem"). Při jedné ze svých (dovolenkových) návštěv Řecka jsem jen kroutil hlavou, jak tahle země lenochů je může splňovat, zatímco ČR ne. No, nesplňovali je, jak se ukázalo později :-)
    sgt.Mike
    • Re: přijetí GR / kázání ČR
      28.01.2015 11:22

      jak to, ale jak to?! uz tady proste bylo zaseto semeno neduvery a jak to chcou napravit? zas nachytat naky blbce na varenou italskou nudli za zvuku mandoliny..
      Azb
      •  
        28.01.2015 12:39

        Silně mi to připomíná ty televizní reklamy, které hustí do milionů diváků o tom, jak jsou zrovna ty jejich půjčky bezpečné a jak je zadlužení výhodné a moderní:-))) Ve finále pak stojí za dveřmi exekutor. Institut dluhu, věřitele a dlužníka je pořád na celém světě stejný. A je úplně jedno, jestli je to Řecko a nebo Máňa odnaproti. Prostě je dostali... i když nevím, co tím ty silné finanční kasty získají, když oslabí prostor, ve kterém se sami pohybují. Asi se řídí stejně jako náš polomozek Paroubek se svým "po nás potopa":-))
        Jesse
        •  
          28.01.2015 13:03

          jasny, paroub byl navrcholu trendu, kdy vsecko bylo mozny, vcetne zasolarkovani vsech ceskych polnosti :D a z eu se tichym hlasem ozvyalo: zdroje jsou-sou-ou-uuu. ja to paroubovi nezazlivam. proste byl naivka a mozna je takovy dobrotivy tululum od natury, zrejme se nechaval presvedcit poradci co ma delat a takhle to dopada, kdyz clovek neni kriticky. je to problem, kdyz clovek neni poucen zadnym karambolem a kotrmelcem, nevidi ty kvantitativni dusledky napric obyvatelstvem, ma problemy vyhodnotit realne riziko a pripravit paralelne alternativni plany zejemena pak proto, ze se spoleha na to (a asi mu i bylo sdeleno), ze paralelni plany ma jiz pro kazdy pripad vyhotovene ta uzasna neochvejna euroskupina v bruselu, kde jsou proste pripraveni i na navstevu martanu a uz maji i jidelnicek a luzka s moznosti snizeni gravitace atd..
          Azb
  • Připomeňme si
    27.01.2015 12:16

    co řekům dneska chybí: 1. možnost v podstatě neomezených daňových úniků 2. v podstatě doživotní renta v případech, kdy se člověk stal státním zaměstnancem (nemohl být propuštěn) 3. snad i většina lidí ve státní správě v řecku měla vedle nadstandartní mzdy co by státní zaměstnanec i další příjmy z podnikatelské činnosti (v turistickém ruchu) 4. důchodový systém zajištoval dokonce vyšší penze než v Německu a dalo by se pokračovat - ale to hlavní bylo že - NIKDO PO NICH NEPOŽADOVAL SPLÁCENÍ DLUHŮ PO DLOUHÁ LÉTA !! / A nyní otázka: proč po nic nepožadovali splácení dluhů? Protože nabubřeli politici z EU se chtěli zviditelnit v historii jako Ti, co zavedli měnu euro, chtěli být s tímto historickým okamžikem spojování na věky věků... a to se dalo zajistit jedině tím, že do eurozóny vstoupí co nejvíc zemí - tedy i Řecko a i další státy (španělsko,..) . Tak je přijali. A aby měna byla silná, musela se deklarovat ekonomická síla jednotlivých zemích. A protože se vědělo, že ekonomické údaje Řecka byly roky a roky fikslované (ať už řeckou vládou, ratingovými agenturami, bankami,uředníky v Bruselu..) , tak se vědělo, že reálně řekové jsou v prdeli. Proto se pro jistotu po nich nepožadovalo splácení dluhů, protože by se okamžite ukázalo, že na to nemají... a celé by to šlo do kopru. Ono to nakonec stejně časem prasklo, ale to už bylo pozdě - dluhy narostly do obludných rozměru a řekové si zvykli na život na vysoké noze. Hodně blbá kombinace.
    Jesse
  • mám dotaz
    27.01.2015 11:52

    a jak se podle vás může nezaměstnanost v řecku dostat na úroveň 10%??? To jako bude státní sektor zase masívně nabírat? Vy jste asi v řecku nikdy nebyl a Řecko jste asi viděl jen z letadla. Řecko dneska neprodukuje v podstatě nic zajímavého. Olivy mají lepší Španělé, jejich víno je spíš k zbli-tí, průmysl nemají a jejich předražené hotely s nízkou úrovní služeb to se nemůže rovnat Turecku a spol. Řekové jsou v průměru líný národ, který nemá co dělat nejenom v Eurozoně ale ani v EU.
    tk69
    • Re: mám dotaz
      27.01.2015 12:12

      Řecko prostě nechce splatit své dluhy - pro novou vládu i lidi v ulicích to je prostě minulost, kterou chtějí hodit za hlavu a to, že ještě před 7 lety se měli jako prasata v žitě - to berou jako normální - zrovna tak, jako že bylo normální si takhle žít na dluh. A hlavně - jako normální berou to, že ty dluhy nemusí platit - oni přeci nemůžou za to, že jsou Řekové... Řecko ve své historii už prošlo asi 3 státnimi bankroty... a enem blbec si může myslet, že to je náhoda. Merklová evidentně blbec není - a protože věděla, že se to stane znova - zavčasu se pojistila. Prosadila v podstatě silou takzvaný euroval, do kterého museli povinně přispět všechny země euroźony (pod záminkou pomoci Řecku) a tenhle balék peněz se poslal do Athén, aby byly schopny splatit dluhy, které dlužily převážně německým bankám. Stalo se. A stane se i to, před čím hodně politiků varovalo (zejména na slovensku, kde byl odpor proti eurovalu) - že Řecko ty dluhy nesplatí a že ty miliardy eur budou muset prostě jednotlivé země odepsat. Je ostuda, když řecké dluhy musí splácet i taková země jako je slovensko, které má proti řecku znatelně nižší životní úroveň (a to i po těch takzvaných škrtech v řecku).
      Jesse
      •  
        28.01.2015 11:48

        Já bych Řekům nezáviděl mají to teď docela utažené (jezdím tam ) a když přestanou platit , tak se vrátí k Drachmě a stanou se z nich lůzři . Myslím , že z nich udělají exemplární případ, jak dopadne země, která neplní své závazky. Nakonec, až budou na dně, tak to všechno skoupí zahraniční kapitál a postaví opět na nohy. Řekové pak budou muset makat pro zahraniční firmy . Češi i Slováci si tam budou kupovat letní chaty u moře. Jakmile nezaplatí a opustí EUR, nebude cesty zpět.
        Nero
  • to jako
    27.01.2015 11:41

    Nemci meli predpokladat, ze Rekove budou podvadet, takze muzou za jejich problemy, kdyz jim pujcovali? Ja to povazuji za velmi vstricne gesto, za ktere se jim nyni odvdecuji demonstrancemi s plakaty, kde kopou Angelinu do riti. Dokazuji, ze jsou to jen nesvepravni idioti, jako vetsina kazatelu na tomto chatu a meli by odejit tam, kam patri - do riti. Krast a podvadet jsou vlastnosti patrne vlastni jiznimu temperamentu , coz je mozne pochopit, nikoliv omluvit.
    lime
  • řek bych, že
    26.01.2015 18:44

    Řecko a makróny kapitána Draghiho :-)
    Jesse
    • Re: řek bych, že
      26.01.2015 18:48

      Tady s tebou souhlasím...a podotýkám že vystřízlivění soudruha Draghido bude kruté, dříve nebo později...
      el mrcoch
      •  
        26.01.2015 23:30

        Neboj, zpusobu jak napomoci spravnemu vyvoji deni je hodne.
        Mezernik
Aktuální komentáře
29.03.2024
8:40Čínská realitní krize se šíří do největších bank. Zatím je 'ještě zvládnutelná'
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
13:30USA - Jádrový deflátor PCE, y/y
13:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m