Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Německo je největším bankrotářem Evropy

Německo je největším bankrotářem Evropy

29.01.2015 13:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Angela Merkelová a Alexander Stubb tvrdí, že evropští věřitelé by neměli nést zodpovědnost za svá špatná rozhodnutí ohledně toho, komu půjčovali. Přesně tak to tedy neřekli. Merkelová v Davosu hovořila o tom, že zodpovědnost za své dluhy nese Řecko a Německo mu nehodlá slevit z výše celkových závazků. Alexander Stubb z Finska také zaujal tvrdý postoj a mimo jiné uvedl, že Řekové si musí být vědomi toho, jak složité by bylo odpustit jim nějaké dluhy. Řecko má podle něho pouze tři možnosti: Může pokračovat směrem, kterým se ubírá nyní, nebo projít „dlouhým obdobím nestability“. Poslední možností je chaotický odchod z eurozóny.

Zdálo by se, že řecké problémy se splácením dluhů jsou v Evropě nejhorší v historii. Tak tomu ale překvapivě není. V rozhovoru pro Der Spiegel na to před časem poukázal německý historik Albrecht Ritschl. Ten mimo jiné uvedl, že neexistuje žádný rozumný základ pro to, aby Německo v současné ekonomické debatě o dalším vývoji v eurozóně vystupovalo jako hlavní autorita. Podle něj bylo Německo „zodpovědné za největší státní bankroty ve dvacátém století“. Jen díky Spojeným státům, které po obou světových válkách „obětovaly velké množství peněz“, dosáhlo Německo finanční stability a pozice v Evropě, které se těší i dnes. Na to se podle historika často zapomíná.

„Mezi lety 1924–1929 žila Výmarská republika z úvěrů a půjčila si dokonce i peníze, které potřebovala na válečné reparace. Tato úvěrová pyramida zkolabovala během ekonomické krize v roce 1931. Peníze došly a Spojené státy tím utrpěly velké ztráty. Dopad na globální ekonomiku byl devastující. Po druhé světové válce to bylo podobné, ale Spojené státy podnikly kroky, které zabránily vysokým reparacím. Německu tento krok zachránil krk a šlo o základ takzvaného Wirtschaftswunder – ekonomického zázraku, který začal v padesátých letech. Zároveň to ovšem znamenalo, že reparací se musely vzdát i oběti německé okupace, včetně Řecka,“ uvádí historik.

Podle Ritschla mělo německé nesplácení úvěrů ve třicátých letech podobný dopad na americkou ekonomiku jako finanční krize roku 2008. Ve srovnání s tím jsou současné problémy, které má se splácením dluhů Řecko, „nevýznamné“. Podle historika se dá dokonce říci, že „co se týče dluhu, jsou Němci králové“. Tato země je totiž ve dvacátém století největším „dluhovým provinilcem“. V minulém století byla minimálně třikrát insolventní, včetně snížení dluhů v roce 1953. A Německo dokonce prošlo obdobím nesplácení dluhů v roce 1990. Helmut Kohl totiž odmítl implementovat změny v dohodě o dluzích z Londýna z roku 1953. Německo tak po roce 1990 už reparace neplatilo a nesplácelo ani úvěry a náklady spojené s okupací v zemích, které během druhé světové války obsadilo. Opět se to týká i Řecka.

Na závěr historik říká: „V Německu je velice rozšířený nebezpečný protiřecký sentiment. Německý úspěch byl ale možný jen díky tomu, že mu byly odpuštěny dluhy a reparace. V Řecku nikdo nezapomněl na to, že jeho úspěchy jsou odrazem velkorysosti jiných zemí. Pokud ale bude Německo neústupné, nakonec se na světlo vytáhnou i staré účty.“

Zdroj: Der Spiegel, FTAlphaville


Čtěte více:

Technická analýza - Euro to dnes ve vleku událostí nebude mít proti dolaru jednoduché
29.01.2015 9:27
Měnový pár se dnes pohybuje pod denním pivotem 1,1317 EURUSD. Osciláto...
Evropa koriguje měsíční zisky, nedaří se ropným společnostem
29.01.2015 10:55
Evropské akciové trhy v úvodu dnešního obchodování ztrácí, kdy tak kor...
Fed dolaru trochu pomohl, dnes má však mírně navrch euro
29.01.2015 11:11
Fed žádné velké překvapení nepřichystal. Včerejší jednání se neslo zhr...

Váš názor
  • ... informuji Kalku
    30.01.2015 18:57

    ... že kupříkladu dnes děkovala AMN Velkémedvědici za jeho cenné informace a analýzy. Dokonce si vyžádala soukromou konzultaci po emailu. Tedy je jasné, že ty jen prostě žárlíš na jeho schopnosti.
    ☺lolek☺
  •  
    30.01.2015 12:24

    velkamedvedice se naprosto zblaznila by mne zajimalo kdo je pousti na vychazku z LDN????PRECE SE NEMUZOU JEN TAK BEZTRESTNE PROCHAZET A PSAT NEHORAZNE LZI
    velkaamdvedice
    •  
      30.01.2015 13:15

      ... cetv, no viš, od té doby, co jsi napsal nehoráznou lež a trváš na ní, a hlevně, nehoráznu hloupost, že z každé dolarové transakce se platí poplatek vládě ve Washingtonu, a že je to podstata rezervního dolarového systému, tak od té doby si myslím, že tomu nerozumíš ještě více, nežli je v kraji zvykem. Já oceňuji, že se snažíš to pochopit, ale holt čerpáš z hloupých nzdrojů. A na okraj, dolar coby rezervní měna má i neopominutelné ekonomické náklady pro USA. Já si myslím, že snižující se podíl USA na světovém rezervním systému celkově ve výsledku americké ekonomice pomáhá. Toto snižování bude postupně pokračovat, neboť ekonomická dominance USA již před nějakým časem narazila na své limity. Protivítr je ten, že významný rezervista musí být ochoten se významně zadlužovat. A to kupříkladu Čína ochotná není, ač se jinak velikostí své ekonomiky juan jako jedna z možných velkých rezervních měn nabízí. Euro zase naráží na Němce, nicméně je ze čtvrtiny rezervní měnou. Jiné ekonomiky jsou zase nevýznamné, a pokud je jejich měna chápána a využívána jako rezervní, pak ukrajuje jen malý díl koláče. Žádná vláda země s rezervní měnou ale nedostává z tohoto titulu žádný poplatek, ani vláda eurozóny (sic!), ani švýcarská vláda, a pochopitelně ani americká. To si oprav. Hint: rezervní měna předpokládá existenci hlubokých dluhopisových trhů obchodovaných v takové měně. To kupříkladu Čína nemá, a chysá se k tomu dost vlažně. A tak podobně obdobně.
      ☺lolek☺
      •  
        30.01.2015 13:39

        To víš, voni ti soudruzi z páté kolony Kremlu mají hloupost a lži v popisu práce... Jsou za to odměňováni. Vyvadil je pohladí za odměnu po hlavince před otevřenou skříňkou :-)))
        Jesse
    •  
      30.01.2015 12:25

      Jaké lži? Konkrétně napiš, kde jsem na rozdl od Tebe lhal.
      Velkamedvědice
  • zuzka
    30.01.2015 12:22

    Bankéři mohou lobovat a uplácet politiky, aby si více nahrabali. Nicméne jako politici neovládají Tesco, stejně neovládají věřitele Nováka či finanční privátní instituce. Cetv je prolhaná trubka.
    Velkamedvědice
    • Re: zuzka
      30.01.2015 12:24

      Míchá dohromady dohromady půjčky nadnárodních institucí a klasické státní dluhopisy prodané na trhu. Dluh Čr může kupovat kdokoliv privátně.
      Velkamedvědice
  • Přátelé
    30.01.2015 11:20

    Normální je, že když si někdo něco půjčí, tak by to měl vrátit. Vše ostatní normální není.
    oradapoisson
    • Re: Přátelé
      30.01.2015 11:39

      Dnes je normální obechcat věřitele a nic mu nevracet :-))
      Jesse
      •  
        30.01.2015 12:07

        A co myslíš? Obechčije Kellner i O2??
        qwer
        •  
          30.01.2015 13:40

          Kellner O2 nevobchčije... možná se mu to podaří u většího počtu hejlů, kteří mu na jeho kejkle skočí:-)
          Jesse
  • pro zuzku
    30.01.2015 11:00

    https://www.youtube.com/watch?v=TKurU_7zV8k
    velkaamdvedice
    • Re: pro zuzku
      30.01.2015 11:14

      velkamedvedice by mel shlednout tento film aby vedel ktera bije je to kreslene takze by to pochopilo i dite ovsem velkamedvedice rekne ze to natocil skurveny bolsevik ,pravdu muzes popirat ale nikdy ji nevymazes ta se vrati jak bumerang
      velkaamdvedice
      • Cetv
        30.01.2015 11:20

        Jsi zbabělec. Pořád pomluváš a nedokážeš reagovat na fakta, vždy uhne. 30.1.2015 11:15 Idioti poslanci udělají deficit v rozpočtu, ČNB vydá dluhopisy. Dluhopisy ČR koupí třeba dluhopisový fond ČSOB, J aT a fyzická osoba Josef Novák. Diktuje Novák a ČSOB politiku ČR?? Jak diktuje čína politiku USA?? Konkrétně odpověz nebo nepomlouvej...Kdo kam posílá poplatky do USa z každé dolarové transakce??
        Velkamedvědice
        • zuzka
          30.01.2015 11:34

          Tak to vidíš, že je lhář a zbabělec.... Nedokáže reahovat na fakta....lže, že všechny státní dluhy vlastní Ecb, aby mohla vydírat. Lže, že největší držitelé amerických dluhů jsou američané. To dělá pořád, tragéd.
          Velkamedvědice
          • Re: zuzka
            30.01.2015 11:36

            ja mu reagoval ale on to ignoroval a porat si mele svoji propagandu ja tady pisi fakta ale on je tupe mele lzi jemu to nevysvetli nikdo on to ma nabiflovano ,ale vubec tomu nerozumi....Re: Cetv 30.1.2015 11:21 a tady jsme u toho kdo vlastni dluhopisovy fond a jsme u chobotnice kterou kdyz rozpletes tak dojdes k cili, jan novak vlastni dluhopis ktery mu muze vykopit treba zase csob a tady jsme zase na zacatku,takze ty jsi ta holcicka ktera ma nabiflovanou latku ale svymi slovy nevi vubec nic ,takze hloupy a nebo placeny aby vymyval mozek....tady koukni a podivej se do konce https://www.youtube.com/watch?v=TKurU_7zV8k cetv
            velkaamdvedice
            • cetv
              30.01.2015 11:58

              Jsi ubožák. Tvrdíš, že věřitelé půjčují, aby mohli vydírat. Tvrdíš, že Usa dluži usa. Jasně jsem Ti vysvětlil, že největší věřtel usa je čína. Odpověz jak čína diktuje Usa politiku? Nedokážeš? Takže si lhář. Vyvrátil jsem i Tvou druhou lež o Ecb a Mmf. České dluhopisy koupil Novák a instituce dluhopisový fond Čsob? Napiš, jak tento fond a Novák diktuje politiku čr. Umíš jen lhát a napadat a vykrucuješ se jako had. Je mi z lidí jako Ty špstně. Splést se může každý, ale dělat po objasnění faktů bola h druhého může jen křivák.
              Velkamedvědice
              • Re: cetv
                30.01.2015 12:03

                a jeste kdyz neco napisu tak muj prispevek svazes s prispevkem nekoho jineho a prezentujes ze jsem to psal ja uz jsem si toho vsiml minule ale mne neojebes a pravdu mi taky nevemes
                velkaamdvedice
              • Re: cetv
                30.01.2015 12:01

                ja ti to popsal to ze si to nechces priznat je tvoje vec jsi dementni a stary jsi na to dost
                velkaamdvedice
                • ubožák a lhář Cetv
                  30.01.2015 12:12

                  Co největší věřtel usa čína diktuje číně lháři? Co jsem Ti poddtrčil lháři. Klidně mluv, můj vřed na prdeli Kalka, toho ráda využije. Ta je stejný křivák.
                  Velkamedvědice
                  • Re: ubožák a lhář Cetv
                    30.01.2015 12:19

                    nic takoveho jsem nepsal a ja netvrdim ze cina neco diktuje usa,cina hraje spiciho draka zatim, az se probudi toz uvidime....a na tebe je skoda reakce ,tve nadavky svedci ze jsi v ouzkych a propo shledl jsi ten animovany film ???
                    velkaamdvedice
                    • cetv ???
                      30.01.2015 12:30

                      Psal si, že věřitelé půjčují, aby mohli vydírat. Už si zapomněl co si psal? Podal jsen Tě několik důkazů, že se mýlíš. Novák nediktuje Čr stejně jako čína Usa. Nevykroutíš se. Urážím recipročně. Tys myslel, že si nechm Tvé pomluvy líbit? Napiš, který dluhopisový fond diktuje politiku Čr!!!!
                      Velkamedvědice
                      • Re: cetv ???
                        30.01.2015 12:49

                        no tady je videt co jsem psal nize a to ,ze vezmen nekolik prispevku a spojic je dohromady a a reknes to psal cetv,vic neni co dodat
                        velkaamdvedice
                        • cetv
                          30.01.2015 13:01

                          Racionální diskuze evidentně nejsi schopen, i když Ti ji rozklíčuji na jednotlivé kroky. To mě mrzí. Za urážky se omlouvám vypěnil jsem , už mám plně zuby jedinců, co od rána do večera vytváří blbé nálady a tak život v tomhle slzavém údolí ještě větší peklo. Jinal zadlužená je celá evrooa nikoliv jen u nadnárodních institucí a většina věřitelů jako fondy a fyzické osoby si půjčují kvůli úrokům ne diktátům. Neznám žádný privátní dluhopusový fond, který by plnil politická zadní. K věcné diskuzi nedošlo, škoda, hezký zbytek dne a přeji Ti méné nepodloženě konspirace.
                          Velkamedvědice
        • Re: Cetv
          30.01.2015 11:22

          jsi demagog a k tomu hloupy manipulativni
          velkaamdvedice
  • prosím o informaci
    30.01.2015 10:23

    když jsou zadlužení státy jako je Bulharsko, Česká republika, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Kypr, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Německo, Nizozemsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Slovensko, Chorvatsko, Slovinsko, Španělsko, Švédsko, Velká Británie komu kdo teda dluží co???
    ZUZKA
    • Re: prosím o informaci
      30.01.2015 11:41

      Nevyjmenovala jsi všechny státy. Kromě Kuby a sev.Koree jsou dlužníci všechny státy :-)))
      Jesse
    • Re: prosím o informaci
      30.01.2015 10:35

      zuzko kapitalizmus je o tom,ze vsechno musi byt privatizovano tedy prijit do soukromych rukou a stat kdyz uz nema penize na financovani vlastniho provozu statu,tak nabehne mmf nebo ecb( kdo vlastni tyto instituce vime) a temto statu pujci za urok o kterem rozhoduje ratingova agentura(kdo vlastni nezavyslou ratingovou agenturu vime) no a pak jsou temto statum poskytovany dalsi a dalsi pujcky az uz nejsou splatitelne a prichazi diktat protoze pokud neposlechnou museji vratit penize ze? a dalsi penize ziskavaji tak jak psal dzorzo
      velkaamdvedice
      • divíte se, že ráno vychází slunce
        30.01.2015 11:17

        nevím proč se hádáte o takové jasné věci. Jestliže si půjčím víc než mohu splatit tak potom mě už nic nepatří. To ale není vydírání, to je absolutně normální, že potom rozhoduje o svých penězích ten kdo je jejich vlastníkem. Snad jste si nemysleli, že si někdo bude půjčovat do nekonečna a věřitel bude jen do nekonečna mlčky sypat???????
        oradapoisson
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data