Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Západ čelí velmi těžké volbě

Víkendář: Západ čelí velmi těžké volbě

31.01.2015 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Islám provedl invazi do Evropy dvakrát. Nejdříve na Pyrenejském poloostrově, poté v jihovýchodní Evropě. Křesťané provedli podobných invazí do islámských zemí několik. Byly tu křížové výpravy, vyhnání muslimů z Pyrenejského poloostrova, vyhnání Turků ze střední Evropy. Nakonec přišlo zabrání velké části severní Afriky. Obě náboženství chtěla nad tím druhým získat nadvládu a obě byla blízko tohoto cíle. Ani jedno ovšem neuspělo. Stále jsou však posedlé tím druhým. Podobně jako Řím a Egypt spolu obchodují a válčí. A to je výbušná kombinace.

Současná krize v Evropě, která se projevila událostmi v Paříži, má své kořeny v kolapsu evropské hegemonie v severní Africe. Evropa potřebovala vyřešit problém s potřebou levné pracovní síly a imperiální vztahy byly nakonec ukončeny způsobem, který umožnil migraci muslimů do Evropy. Ti ale nepřicházeli proto, aby se podíleli na kulturní transformaci. Chtěli práci a peníze. Výsledkem byl obrovský pohyb populace a celou věc ještě zhoršilo to, že Evropa už nebyla čistě křesťanská. Sílila doktrína sekularismu, včetně svobody věřit tomu, čemu kdo chce. Tím se vyřešily problémy neustálých bojů mezi jednotlivými větvemi křesťanství. Zároveň se však objevil problém nový: Přicházeli lidé, kteří sekularismus odmítali a vnímají ho jako úpadek.

Ono vlastně není jasné, co je míněno pojmy jako křesťanství, islám a sekularismus. Na světě je více než miliarda křesťanů, více než miliarda muslimů a nespočet sekularistů, kteří míchají dohromady vše. Je těžké najít jasné významy těchto pojmů a naopak jednoduché přiřazovat jim něco, co je podle nás špatně. Například u pařížského útoku můžeme tvrdit, že není zodpovědný nikdo jiný než sami útočníci a ti, kteří je přímo podporovali. Ostatní, kteří sdílejí stejnou víru, jsou nevinní. Takový názor ale znamená morální soud a z praktického hlediska paralyzuje naši schopnost bránit se. Proti náhodnému výbuchu násilí se totiž bránit nelze. Stejně tak ale nelze uplatňovat princip kolektivní viny. Pro Evropu je její složitý morální postoj problémem, který nelze jednoduše vyřešit. Ne všichni muslimové jsou za útoky zodpovědní, dokonce ani ne jejich většina. Všichni, kteří útočili, ale byli muslimové a tvrdili, že muslimy zastupují. Mohli bychom říci, že je to problém muslimů a pak je všechny vinit za to, že ho neřeší. Co ale dělat, pokud ho nebudou řešit nadále? A tato debata může pokračovat do nekonečna.

K tomu všemu má Evropa jedno skryté tajemství: Evropané nevnímají muslimy ze severní Afriky či Turecka jako Evropany. A ani jim nehodlají umožnit, aby se jimi stali. Evropským řešením této izolace je multikulturalismus. Ten na povrchu vypadá jako velice liberální přístup, ale v praxi jde o vytváření ghett a kulturní fragmentace. Kolem celé Paříže tak jsou paneláky, kde bydlí muslimové, kteří jsou oddělení od Francouzů žijících jinde. Vraždění v Paříži nemá co do činění s chudobou. Imigranti se stěhují proto, že jsou chudí. Problém tkví v tom, že multikulturalismus vede k permanentní izolaci. A ti, kteří přišli za prací, se ani do společnosti zařadit nechtěli. Povrchní systém hodnot se nyní mění v hrůzu, která kulminovala událostmi v Paříži.

Křesťanství se už dávno nesnaží šířit víru mečem. Islám si tuto ambici alespoň částečně ponechal. Ne všichni muslimové tuto vizi sdílí, ale je jich dost. To nemůže ignorovat ani ohrožený Západ, ani ti muslimové, kteří s takovým postojem nesouhlasí. Policista v USA či v Evropě není schopen rozeznat, kdo je ochoten pro víru zabít a kdo ne. Sami muslimové to rozeznat mohou. Policisty se ale nestanou. Takže výsledkem je válka, kterou francouzský premiér Manuel Valls nazval válkou s radikálním islámem. Kéž by tak protistrana nosila uniformy, vše by bylo mnohem jednodušší.

Stojíme před hroznou volbou. Buď bude Západ čelit opakovaným útokům, nebo bude považovat celou muslimskou komunitu za potenciální hrozbu až do doby, kdy se ukáže, že hrozbou není. Historie je podobných složitých voleb plná. Pokud říkáme, že jsme ve válce s radikálním islámem, je to jako říkat, že jsme ve válce s přívrženci Jean-Paula Sartra. O koho konkrétně jde? Západ si vysnil arabské jaro, ale jde jen o fantazie. Mezi muslimy jsou určitě liberálové a sekularisté, ale jejich vliv je omezený. Evropa staví národ na společné historii, jazyku a také křesťanství nebo jeho nástupci – sekularismu. Muslimové z toho nesdílí nic. Lze si jen těžko představovat něco jiného, než že přijde další kolo budování ghett či deportací. Jiné řešení nebude a vše se posune tímto směrem. A bude to přesně ten vývoj, který se hodí radikálům.

Autorem je George Friedman.

Zdroj: Stratfor, Geopolitical Weekly


Čtěte více:

Čína ztrácí na dynamice. Stane se novým oblíbencem investorů Indie?
30.01.2015 11:06
V Číně to nevypadá úplně nejlépe. Růst mírně převyšující 7 % je sice s...
Graf měsíce: Švýcarská raketa
30.01.2015 11:15
Jasným favoritem na graf měsíce ledna je švýcarský frank. 15. ledna šv...
Google ve 4Q14 - zpomaluje růst prokliků
30.01.2015 11:20
Včera večer po uzavření amerického trhu společnost Google Inc. zveřejn...

Váš názor
  • Je smutné, že
    01.02.2015 13:52

    bojuje Rusko s Ukrajinou. Dva slovanské národy, tak si navzájem blízké - to se musí jiné rasy tetelit štěstím, když to vidí. Nechápu proč se do toho Rusko pouštělo- dneska se přeci Války vedou na poli obchodním. Doufám , že na Rusové brzy přijdou sami. Vždyť je přece jedno jestli jedu na dovolenou na ruský, či ukrajinský Krym. Ten těží jen a především z cestovního ruchu. není tam plyn, ani ropa, či uran, není tam významný průmysl. Tajně doufám, že právě vzrůstající islámské nebezpečí přinutí oba státy rychle spor urovnat. Jedině spojené síly USA, Evropy a Ruska dokáží zastavit islám a poslat ho zpět do jeho tradičních hranic. Ona jinak totiž islamizace Západu by znamenala dát muslimům do rukou jaderné arzenály, desítky atom. elektráren, co chrlí množství štěpného materiálu, dát jim do rukou high-tech technologie, průmysl a vyspělou raketovou techniku. Víte kam by spělo další šíření islámu ? Zcela jednoznačně k III. svět. válce. Bezskrupulozní muslimský fanatik zcela klidně odpálí jadernou pumu, tomu věřte jakože je Slunce nad Vámi.
    občan
  • a teď vážně...
    01.02.2015 13:42

    Islám je militantní náboženství. kdo mi tochce vyvrátit ať si přečte Korán , dále doporučuji knihu Islám bez závoje. Bible , spec. Starý Zákon, je též plná násilí, ALE je tam i Nový Zákon , který ten Starý usměrňuje. "Kdo je bez viny, ať hodí kamenem " tzn. křesťan nehodí- nikdo není bez viny, muslim to takhle nemá, proto hází kamenem a je přesvědčen, že koná dobře. Islám má jako jediný správný stát ten, který vychází z Koránu. Stát a právo, který z Koránu nevychází není legitimní. V islámu NIKDY nedošlo a ani nemůže dojít k sekularismu. Naopak už Kristus řekl: "Co je císařovo Císaři, co je božího Bohu. " Islám je pro Evropu nepřítel č.1. Obrovská porodnost a pokračující immigrace je smrtelné nebezpečí. Jakmile muslimové zvětší svoji populaci, pak si vytvoří politicko stranu a jednoznačně ji zvolí. Zcela legimně ovládnou některou evropskou zemi a začnou měnit zákony k obrazu svému - tedy v souladu s Koránem a šaríou. I Hitler se dostal k moci legální parlamentní cestou !!!! Cesta ven pro Evropu je: 1/ okamžitě zarazit immigraci muslimů. 2/ okamřitě přestat podporovat finančně Palestinu, tyto finance naopak přesměrovat všem křesťanským enklávám v muslimských zemích. 3/ zavést propopulační opatření pro Evropany, co zde mají předky minimálně 100 let - tím obejdeme nařčení z rasismu - jen minimum muslimů zde bydlí déle než 100let. Jinak... rozlučme se vinicemi, plesy, kiny, divadly, tancem , svobodou slova . Navždy.
    občan
  •  
    31.01.2015 16:59

    Nevím jak autor článku ale myslím, že většina lidí velice přesně rozumí významu slova "sekularizmus". Je to společnost v níž je náboženství soukromou záležitostí, plně svobodným rozhodnutím každého jednotlivce. Neexistuje státní náboženství, volení zástupci lidu neříkají "a k tomu mi dopomáhej bůh". Islám i křesťanství jsou velice podobná monoteistická náboženství ale ve způsobu jak jsou hlásána dnes je jeden zásadní rozdíl. Dnešní evropská civilizace je založena na tom, že v jakékoliv víře jste vychováni (nebo v žádné), můžete ve své dospělosti víru změnit nebo se ji vzdát a je to Vaše soukromá věc. Islám tohle neakceptuje a vzdát se náboženství je trestáno soukromě tím, že se Vás zřekne rodina, přátelé, i právně - odsoudí Vás na smrt, v lepším jenom ztratíte práci a jakékoliv uplatnění. A tento postoj přínášejí muslimové do Evropy a tím ohrožují jeden z jejích základních civilizačních principů - to, že lidská práva jsou myšlena jako individuální.
    Vlado
    • Souhlas
      01.02.2015 1:49

      jak poznamenal Milos: islamisty (obyvatele blizkeho vychodu) je potreba nemilosrdne znicit driv, nez znici evropu a sni nase deti. Vsadim 10Kc, ze v te brnenske synagoze maji tajnou teroristickou bunku, kde mladiky radikalizuji a nabadaji k odpalovani se v extremistickych sebevrazednych vestach znacky Hugo Boss. Islamsky Stat se chysta popravit 10 ceskych politiku uprostred pouste, pravost tvrzeni autority stale overuji ale nebezpeci je realne.
      Mezernik
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data