Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akcie ČR - přehled doporučení: PX index zpět nad 1000 b?

Akcie ČR - přehled doporučení: PX index zpět nad 1000 b?

11.02.2015 17:45
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Úvod roku přinesl na pražské burze zisky finančním titulům, především akciím Komerční banky, ale i dividendovým stálicím jakými jsou akcie Pegas Nonwovens či Philip Morris CR. Na domácí burze letos nadále věříme právě v růst bankovních titulů Erste Bank a Komerční banky. Vyšší růstový potenciál (očištěný o riziko) podle nás nabízejí akcie rakouské Erste Bank. V loňském roce totiž významně pokleslo riziko spojené s rozvahou banky, zmírnily se také obavy z dalších ztrát v Maďarsku. Podpůrným faktorem je i výrazná váha české a slovenské dcery na podnikání skupiny, s dobrými vyhlídky pro letošní rok, či minimální angažovanost v Rusku a v dalších zemích postsovětského prostoru. Ve prospěch Komerční banky naopak mluví její silná kapitálová přiměřenost, což bance při absenci vhodných investičních příležitostí (nízkých sazeb) umožňuje vyplatit vyšší dividendu.

Tuzemské akcie již delší dobu lákají investory svými slušnými dividendovými výnosy. Investorům i letos radíme vybírat tituly, které mají nejvyšší potenciál vyplácet rostoucí (či alespoň stabilní) dividendu. Mezi ně řadíme akcie již zmiňované Komerční banky, dále akcie Pegas Nonwovens a Philip Morris CR. Nejistota ohledně výše dividendy přetrvává v případě společností ČEZ a O2 CR. Investici do těchto titulů (ve snaze nalézt stabilní dividendy) proto nedoporučujeme.

Na základě našich cílových cen pro jednotlivé tituly pražské burzy, odhadujeme cílovou hodnotu PX indexu v letošním roce na 1035 bodů, což představuje zhruba 4,8% potenciál růstu.

Vybíráme z reportu:

ČEZ: Domníváme se, že akcie ČEZ budou svým výkonem v úvodních měsících roku spíše zaostávat, a to jak v rámci svého sektoru, tak indexu PX . Trend vývoje zisků ČEZ totiž podle nás v roce 2015 (i 2016) zůstane klesající, na rozdíl od našeho předpokladu mírného růstu zisků evropských utilit v letech 2015-2017, či alespoň jejich stabilizace u německých energetik. V letošním roce počítáme s rozhodnutím o navýšení výplatního poměru do pásma 50-80 % čistých zisků (ze stávajících 50-60%), efektivně letos pak na 75 %, což by energetice umožnilo udržet dividendu na loňské úrovni 40 .

Komerční banka: Výprodeje na polských bankách po rozhodnutí SNB úplně smazaly jejich dlouhodobě přetrvávající prémii (měřeno ukazatelem P/TBV) vůči akciím KB. Domníváme se pak, že valuační rozdíl (prémie Komerční banky vůči polským bankám) by se mohl dále prohloubit ve prospěch KB, když banka nabízí méně rizik ve srovnání s polskými bankami a lepší dividendové vyhlídky. Naši cílovou cenu jsme (19.1.) navýšili na 5200 Kč/akcii z předchozích 5100 Kč/akcii a potvrdili doporučení na stupni „akumulovat“. Z dřívějších komentářů managementu banky usuzujeme, že banka nastaví výplatní poměr spíše v dlouhodobě udržitelném pásmu 80-90 %. Uvažujeme-li o dolní hranici 80 %, dividenda by letos mohla činit minimálně 270 na akcii.

Erste Bank: Dne 26.1 jsme vylepšili naše investiční doporučení z „akumulovat“ na „koupit“ na akcie Erste Bank zvýšení cílové ceny na 24,0 EUR (z 22,5 EUR). Na domácí burze letos nadále věříme právě v růst bankovních titulů Erste Bank a Komerční banky. Vyšší růstový potenciál (očištěný o riziko) podle nás nabízejí akcie rakouské Erste Bank. V loňském roce totiž významně pokleslo riziko spojené s rozvahou banky, zmírnily se také obavy z dalších ztrát v Maďarsku. Celoroční výsledky banka zveřejní 28.2. Zraky investorů se budou upírat hlavně na výhled hospodaření banky v letošním roce. Naše odhady RoE pro letošní rok se pohybují na dolní hranici cílového pásma 8-10 %.

VIG: I v úvodu letošního roku ponecháváme v platnosti naši cílovou cenu na úrovni 39,5 EUR a doporučení DRŽET, když trvající tlak nízkých úrokových sazeb v CE regionu na finanční výnosy pojišťovny a jen podprůměrný růst podnikání skupiny budou podle nás investory odrazovat od dalších nákupů.

O2 ČR: Firma se ve fázi nedokončené analýzy možného rozdělení společnosti a dojednávání úvěru pro PPF nebude vyjadřovat k dividendě. Výše dividendy se dle managementu bude spíše odvíjet od dalších strategických kroků firmy než od minulých finančních výsledků. My v základním scénáři nadále počítáme s dividendou ve výši cca 13 Kč/akcii v letošním roce. Nelze však vyloučit i možné úplné zrušení dividendy. V platnosti prozatím ponecháváme doporučení „redukovat“ kvůli přetrvávající nejistotě ohledně dalších strategických kroků a nastavení dividendové politiky.

Unipetrol: Velmi solidní výsledky společnosti ve 2H14 sice mají potenciál vydržet i do 1Q15, pak se ale může tempo růstu vyčerpat. Předpokládáme totiž, že příznivý efekt nízkých cen ropy do výsledků bude postupně oslabovat, tím jak se časem přizpůsobí (poklesnou) i burzovní ceny paliv, což by vedlo k poklesu palivových marží. Akcie doporučujeme při stávajících cenách DRŽET, v případě jejich dalšího růstu nabádáme k obezřetnosti.

Pegas: Akcie Pegas by minimálně v úvodních měsících letošního roku měly podporovat i nízké ceny ropy, které se projevují poklesem cen klíčových vstupních surovin Pegasu (polymerů). V kombinaci s defenzivním charakterem podnikání společnosti a stabilním dividendovým výnosem akcie okolo 5 % (aktuálně 4,3 %), považujeme akcie nadále za atraktivní pro dlouhodobější držbu.

Philip Morris CR: Naposledy jsme na akciích Philip Morris CR měnili doporučení dne 17. října na stupeň „koupit“. Od té doby akcie posílily o téměř 10 procent a nyní se již obchodují na dosah naši cílové ceny 11000 za kus. Proto přistupujeme k snížení investičního doporučení z dosavadního „koupit“ na „akumulovat“. Šestiměsíční cílovou cenu ponecháváme na úrovni 11000 Kč/akcii. Akcie Philip Morris CR řadíme mezi ty, které mají na domácím trhu nejvyšší potenciál vyplácet stabilní nebo rostoucí dividendu. Očekáváme, že firma by v letošním roce měla mít prostor vyplatit dividendu ve výši až 900 Kč/akcii po loňských 880 (820+60 Kč/akcii). Dividendový výnos by tak při aktuální tržní ceně akcií činil zhruba 8,3 procenta, což považujeme za atraktivní výnos v přetrvávajícím prostředí rekordně nízkých sazeb.

CETV: Restrukturalizace dluhu v loňském roce i oživení ekonomik v zemích, kde CETV působí, by měly přispět k lepšímu výsledku hospodaření a kladnému cash-flow společnosti v letošním roce. Navzdory očekávánému zlepšení hospodaření firmy nadále ponecháváme naše dlouhodobé doporučení na stupni „Prodat“, především kvůli vysokým dluhům a potenciálnímu masivnímu ředění v budoucnu.

NWR: V roce 2015 počítáme se stagnací cen koksovatelného i energetického uhlí okolo stávajících úrovní (tj. 110 USD/t, resp. 60 USD/t) a poklesem těžby do pásma 7,5-8,0 mil. tun uhlí, tj. impulsy pro významnější a trvalejší růst ceny akcií NWR aktuálně nevidíme. Při cenách uhlí, které NWR pro letošní rok dojednala (93 EUR/t pro 74 % plánované produkce koksovatelného uhlí), může podle nás být firma v provozu peněžně okolo nuly a celková hotovost by tedy letos klesala (resp. čistý dluh rostl) tempem součtu nových úroků (podle nás 30 mil. EUR) a nezbytných CAPEX (podle nás cca 50 mil. EUR ročně).

Podrobnosti k jednotlivých titulům v reportu ZDE.



Čtěte více:

Komerční banka - prognóza výsledků za 4Q/FY14 - dosáhne dividenda očekávání?
11.02.2015 17:00
Zítra ráno před trhem zveřejní své výsledky za čtvrté čtvrtletí a loňs...

Váš názor
  • Výsledky Erste
    11.02.2015 21:34

    Píšete, že výsledky budou 28.2., to je sobota. ;o)
    Harp.
    • Re: Výsledky Erste
      11.02.2015 22:12

      ...třeba bude pracovní...)))
      Nostradamus
      •  
        11.02.2015 22:55

        zvyšujete hodnocení na kupovat z akumulovat. Vždyť je to sna jedno a to samé - akumulovat něco znamená shromažďovat, nakupovat. Tak jaký v tom je tedy rozdíl?
        kanaďan
        •  
          11.02.2015 23:02

          Rozdíl je ten, že nakupuješ hned, akumuluješ při poklesech.
          Velkamedvědice
        •  
          11.02.2015 23:02

          Rozdíl je ten, že nakupuješ hned, akumuluješ při poklesech.
          Velkamedvědice
        •  
          11.02.2015 23:02

          Rozdíl je ten, že nakupuješ hned, akumuluješ při poklesech.
          Velkamedvědice
        •  
          11.02.2015 23:02

          Rozdíl je ten, že nakupuješ hned, akumuluješ při poklesech.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data