Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
A zase to Řecko: státní bankrot?

A zase to Řecko: státní bankrot?

13.02.2015 13:00
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

V posledních dnech se na scéně opět objevila otázka řeckého dluhu. Po očekávaném vítězství Siryzy v řeckých parlamentních volbách, které se konaly v lednu, chce řecká vláda vyjednat s věřiteli další odpis dluhu a pozměnit podmínky záchranného programu, podle kterého se Řecko muselo zavázat k implementaci úsporných opatření v návaznosti na finanční pomoc z roku 2010. Vítězství Siryzy bylo řeckým občanům prezentováno jako konec ústrků ze strany věřitelů a zaujmutí tvrdého postoje při jednání s věřiteli. Není divu, že tato rétorika společně s populistickým programem Syrizy vynesla premiéra Tsiprase vysoko v žebříčku popularity (podle posledního průzkumu má důvěru více než 70 % obyvatel).

Postoj Řecka se samozřejmě nelíbí věřitelům v čele s ECB, MMF a zeměmi eurozóny, kteří snahu změnit předchozí dohody nepovažují za seriózní. Ovšem již před řeckými volbami muselo být bystrému pozorovateli jasné (vzhledem k téměř jistému vítězství Syrizy a jejímu volebnímu programu i rétorice), že bude potřeba najít další kompromis. Zainteresované strany si již několik dní vyměňují na první pohled neústupná stanoviska, ze kterých budou muset částečně slevit, aby bylo možné najít řešení akceptovatelné pro všechny strany. Lze to brát jako součást vyjednávacího procesu s cílem vytvořit si lepší podmínky pro pozdější ústupky.

Možná to bude znít trochu paradoxně, ale v lepší vyjednávací pozici se zdají být Řekové, protože varianta nedohody spojená s nuceným odchodem Řecka z eurozóny (nebo dokonce i z Evropské unie) by znamenala něco, čemu se stejně jako v minulosti evropští politici budou snažit zabránit. Jednak by to totiž znamenalo (krátkodobou) nestabilitu na finančních trzích s rizikem návratu recese do eurozóny, a jednak možný efekt přelévání do jiných zemí na periferii eurozóny s rizikem nechtěné stimulace separatistických tendencí či motivace k opuštění úsporných opatření u zadlužených zemí.

To jsou důvody, které Řecku hrají do karet, ale i ono nesmí zapomínat na racionální jednání, protože varianta nedohody by také pro něj znamenala horší řešení ze dvou možných. Pravděpodobnost negativního scénáře (nedosažení dohody) se proto jeví jako malá, ale nikoli zanedbatelná. Stačí, aby některá z protistran jednala přehnaně agresivním stylem, a řecký bankrot se stane realitou.

Asi není překvapivé, že jako nejpravděpodobnější tak zůstává varianta dohody Řecka s věřiteli. Na přesnou podobu kompromisu si budeme muset počkat, ale lze očekávat úpravu podmínek úsporných opatření a další restrukturalizaci dluhu. Ovšem bude to konečné a udržitelné řešení? Nebude se situace za pár let opakovat či přesněji, jak dlouho si máme počkat na reprízu?

Pozn.: Evropský bankovní sektor by již neměl být zasažen případným odpisem řeckého dluhu, jelikož evropské banky se v minulých letech postupně zbavovaly řeckých dluhopisů většinou až na úplné minimum. Dluhopisy ale nezmizely, jen se mezitím přesunuly do jiných institucí, které se staly největšími věřiteli Řecka (konkrétně jde o EFSF, bilaterální věřitelé, ECB či MMF). Předchozí restrukturalizace řeckého dluhu jen spíše vedla k získání času pro evropských bankovní sektor, ale základní problém zůstal nevyřešen, a to že Řecko bylo a je předlužené.
Objektivně je nutno přiznat, že možná až nečekaný propad řecké ekonomiky (více než 5 let v recesi) vedl, i přes snížení absolutní hodnoty dluhu (předchozí restrukturalizace), ke zvýšení relativní zadluženosti Řecka na úroveň okolo 180 % HDP, což je opravdu vysoká úroveň, a restrukturalizace dluhu je tak nevyhnutelná.

Patrick Vyroubal

Pozice: portfolio manažer 

Patrick Vyroubal má více než 10 let zkušeností v oblasti finančního sektoru. V minulosti pracoval v útvaru exportního a strukturovaného financování  ČSOB, dále pak jako akciový analytik ve společnostech Atlantik finanční trhy a ČSOB Asset Management. V současnosti má na starosti správu akciových fondů zaměřených na vyspělé trhy (USA, Evropa, Japonsko) a také ČR. Je absolventem Vysoké školy ekonomické v Praze (Fakulta mezinárodních vztahů) a držitelem certifikátu CFA (certifikovaný finanční analytik).

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE

 


Váš názor
  •  
    13.02.2015 17:20

    tak to šel tedy Patrick opravdu do hloubky. povrchní popis situace, který by byl neaktuální i kdyby ho napsal před týdnem. jak může takový člověk řídit akciový fond. to je možné pouze v CSOB.
    honza
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m