Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
„Buying the Dips“ jako vhodná investiční strategie na akciích Komerční banky

„Buying the Dips“ jako vhodná investiční strategie na akciích Komerční banky

13.02.2015 11:04
Autor: Tomáš Tomčány, Patria Finance

Včerejší obchodní seanci na pražské burze zcela ovládly akcie Komerční banky, které připsaly 5,1 %! Vítr do plachet vnesla titulu příznivá hospodářská čísla za čtvrtý kvartál minulého roku. V něm banka zaknihovala lepší provozní výsledky, a také nižší náklady na riziko, díky čemuž čistý zisk meziročně vzrostl o 12,1 % a překonal konsensuální odhady. Komerční banka zároveň potěšila investory navýšením své dividendy na 310 . Na zveřejněná příznivá čísla finanční instituce včera odpoledne navázala také konferenčním hovorem, ze kterého přinášíme nejdůležitější shrnutí.

Konferenční hovor se v největší míře zaměřil na výhled pro letošní rok. Banka počítá s růstem úvěrů o střední jednociferná procenta, když by se na aktivitě spotřebitelské, a také firemní základny mělo příznivě projevit pokračující posilování české ekonomiky. Čistá úroková marže by měla klesnout o 13 bps na 2,43 %, což lze připsat na vrub přetrvávajícím nižším výnosům z reinvestic „volné likvidity“. Celkově tak management banky letos počítá s meziroční stagnací čistého úrokového příjmu, přestože ještě v předchozím čtvrtletí avizoval mírný růst.

Rok 2015 pak podle banky nebude příliš přívětivý ani pro další z klíčových položek tržeb - poplatky a provize. Ty by měly klesnout o 2 až 3 %. No a také na třetího přispěvatele k tržbám - výnosy z finančních operacíletos podle vyjádření managementu pravděpodobně čeká horší výsledek. Pod příjmy za loňský rok se totiž pozitivně podepsaly velké „hedgeovací dealy“, které by letos banka nemusela realizovat.

V konečném výsledku by tak tržby měly v roce 2015 o několik procentních bodů klesnout. Stagnaci pak Komerční banka vyhlíží v položce provozních nákladů.

Naše hodnocení

Výhled na rok 2015, který Komerční banka zveřejnila v rámci včerejšího konferenčního hovoru, z našeho pohledu lehce zaostal za očekáváním. S ohledem na poskytnuté informace tak pro letošek nyní počítáme s meziročním poklesem čistého zisku o 3,5 % na 12,5 mld. . Oproti našemu předchozímu odhadu je hodnota nižší o 2,5 % a zároveň se nachází pod úrovní konsensuálního odhadu nastaveného na 12,8 mld. .

V našem posledním reportu z 19. ledna (který následoval po překvapivém rozhodnutí SNB uvolnit svůj kurzový závazek na švýcarském franku) jsme avizovali, že si Komerční banka s ohledem na lepší ziskové úrovně a atraktivní dividendový prospekt zaslouží valuační prémii vůči polským bankám. Trh nám v tomto směru dal za pravdu a prémie na akciích Komerční banky ve srovnání s polskými konkurenty aktuálně šplhá na 10 %. Pohled do historie ukazuje, že se relativní valuace Komerční banky vůči polským bankám odchyluje o téměř dvě standardní odchylky směrem vzhůru od úrovně tříletého průměru. Jinými slovy to tedy znamená, že se valuační prémie optikou tříletého průměru zdá poměrně „roztažená“. Nicméně pohled na pětiletý průměr odhaluje v relativní valuaci odklon "jen" o 1,2násobek standardní odchylky.

I proto v současné chvíli ponecháváme naše dlouhodobé doporučení „akumulovat“. Přesto se přikláníme k postupné realizaci části zisků, které investorům současná rally přihrála. Stejně tak doporučujeme přechod ke strategii „Buying the Dips“, tedy nakupování akciového titulu při propadech v jeho ceně. Naší cílovou cenu 5200 pak podrobíme revizi.

Read more::

 

 


Váš názor
  • Nakupování akciového titulu při propadech v jeho ceně. Naší cílovou cenu 5200 Kč pak podrobíme revizi.
    13.02.2015 11:50

    Vaše shrnutí je přehledné a věcné. Ale doporučovat nakupovat při propadech a posléze sdělit, že cenu podrobíte revizi. . . :-) . Ve Vašem shrnutí cash flow, bilance KB na dobu budoucí nevypadá zrovna růžově. Pouze ta divi je o něco růžovější.
    AMN
Aktuální komentáře
18.04.2024
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m