Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Akviziční apetit ČEZ narůstá, vytáhne společnost eso z rukávu? (+ komentář analytika)

Akviziční apetit ČEZ narůstá, vytáhne společnost eso z rukávu? (+ komentář analytika)

16.02.2015 11:29
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

Energetická společnost ČEZ zvažuje podání nabídky na hnědouhelné doly a elektrárny v Německu, které vlastní švédská společnost Vattenfall Group. Pro Wall Street Journal to uvedl šéf společnosti Daniel Beneš. Důvodem pro nabídku je moderní a efektivní řízení uhelných elektráren, ale také zájem o možné rozšíření portfolia ČEZ o vodní zdroje Vattenfallu (8 přečerpávacích zdrojů v Duryňsku). Švédský vlastník totiž uvedl, že je připraven přiřadit přečerpávací zdroje do své prodejní nabídky, avšak nikoliv odděleně, ale jako součást „balíčku“ s uhelnými elektrárnami. Celkově pak společnost hodlá obchod uskutečnit do konce roku.

Samotný akviziční plán, který Beneš představil, nepředstavuje podle analytika Patria Finance Tomáše Sýkory výraznější překvapení, neboť je v souladu s dřívějšími vyjádřeními. Ostatně ČEZ již dříve avizoval svůj investiční apetit vyjádřením nezávazného zájmu o 66%-ní podíl v Slovenské elektrárne, které ke koupi nabídl italský Enel. V otázce slovenských aktiv však nadále přetrvává nejistota, a to v důsledku průtah s dostavbou jaderné elektrárny Mochovce. Bez dohody se slovenskou vládou (drží zbylý 34%-ní podíl) o sdílení rizik či o případném garantování výkupních cen z nových bloků by hodnota podílu mohla výrazně klesnout, což by pravděpodobně ČEZ od uskutečnění nabídky odrazovalo.

Pro ČEZ tak ve výsledku akviziční nabídka představuje součást hlubší strategie, která je zacílena na externí růst. Český energetik se skrze doplnění portfolia pokusí ochránit svá hospodářská čísla, kterým v příštích letech budou škodit stlačené ceny na trhu silové elektřiny. Právě ta totiž představuje klíčový determinant pro hospodaření skupiny. V letošním roce tak například cena zajištěné silové elektřiny klesne na 39,5 EUR/MWh z loňských 44,5 EUR/MWh. Částečnou podporu by do budoucna mohla přinést rostoucí cena emisních povolenek, které podle Beneše ze současných 6 EUR mohou do roku 2018 stoupnout na 12 EUR. Emisní povolenky vstupují do ceny silové elektřiny, v posledních letech jsou však s ohledem na přebytek na trhu kontinuálně pod tlakem. 

Překvapení v letošních číslech?

Vývoj na trhu s povolenkami může sehrát v cenotvorbě silové elektřiny význačnou roli, pro letošní rok však hospodaření už neovlivní. Důvodem je skutečnost, že cena téměř kompletní produkce letošního roku již je nasmlouvaná (zajištěná). S ohledem na nižší ceny silové elektřiny loňských let, tak pozornost poutá část rozhovoru, ve které Beneš předeslal možnou podobu hospodářských čísel na letošní rok. Nejprve se nechal slyšet, že výsledky za rok 2014, které společnost zveřejní 3. března, nepřinesou žádné překvapení (výhled společnosti počítá s provozním ziskem ve výši 72 mld. Kč), aby následně navázal, že čísla v letošním roce budou obdobná těm loňským. S ohledem na již zmiňované nižší ceny silové elektřiny, od kterých se odvíjí 65 % realizované EBITDA, je tedy právě tato část komentáře hodna pozornosti. „Pro letošek očekáváme především v důsledku nižších zajištěných cen silové elektřiny meziroční pokles EBITDA o 10 % (65 mld. Kč) a čistého zisku o 14 % (25 mld. Kč). Pokud bude výhled, který výkonný ředitel ČEZ nastínil, potvrzen v rámci v březnu uveřejněných výsledků, bude se dozajista jednat o pozitivní překvapení nejen pro nás, ale pro celý trh,“ uvedl Sýkora.

I proto budou blížící se hospodářská čísla bedlivě sledována. Pochopitelně pak především doprovodný výhled na rok 2015. Pokud v nich společnost představí plán, jak zachovat provozní čísla z loňska, mohlo by se akciím dostat nákupní podpory. Na druhou stranu je klíčovou otázkou samotná struktura onoho skrytého přispěvatele k zisku. Jednat se za určitých okolností může o peníze z divestice bulharské jednotky (je však otázkou, na kolik by se mělo jednat o zdroj přispívající například k hodnotě provozního zisku EBITDA, či pouze o jednorázový zisk). Případně má společnost nějaké skryté eso v rukávě, které nám třetího března odkryje.


Váš názor
  •  
    16.02.2015 11:37

    4.2.2015 8:25 Loňský čistý zisk energetické společnosti ČEZ by měl dosáhnout úrovně 29 miliard korun, řekl dnešnímu Právu generální ředitel firmy Daniel Beneš. Předloni to bylo 35,2 miliardy Kč........................Pro letošek očekáváme především v důsledku nižších zajištěných cen silové elektřiny meziroční pokles EBITDA o 10 % (65 mld. Kč) a čistého zisku o 14 % (25 mld. Kč). Pokud bude výhled, který výkonný ředitel ČEZ nastínil, potvrzen v rámci v březnu uveřejněných výsledků, bude se dozajista jednat o pozitivní překvapení nejen pro nás, ale celý trh,“ uvedl Sýkora. ........................29 versus 25 ??? ....to není zrovna zanedbatelný rozdíl ?
    AMN
    • Jjo
      16.02.2015 12:57

      a nevím, co je překvapivého na tom, že pokles čistého zisku koresponduje s poklesem cen nasmlouvané silové energie
      lime
Aktuální komentáře
29.04.2024
6:03Citi: Sazby mohou jít stále dolů už v červnu
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y