Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk - Prezident Zeman zatopil ČNB

Rozbřesk - Prezident Zeman zatopil ČNB

19.02.2015 9:10
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Český prezident Miloš Zeman byl vždy mediálně zajímavou postavou. Člověk by však nečekal, že se stane hlavní figurou pro český devizový trh, který bude skákat tak, jak se na pražském hradě píská. I stalo se a českému prezidentovi se letos povedla již druhá parádní verbální intervence ve prospěch české koruny.

Jak se to stalo? Zjednodušeně řečeno český prezident, v jehož pravomoci je jmenovat celou bankovní radu ČNB, se včera nechal slyšet, že napříště bude do vedení centrální banky jmenovat jen takové lidi, kteří nebudou experimentovat (s politikou cíleného oslabování koruny) a budou podporovat vstup koruny do eurozóny. Nad to Miloš Zeman neopomněl dodat, že již příští rok jmenuje guvernéra ČNB. My pak dodáváme, že kromě guvernéra bude Miloš Zeman v tomto prezidentském období jmenovat ještě další tři členy bankovní rady. S již jmenovaným Jiřím Rusnokem vymění celkem 5 ze sedmi stávajících členů bankovní rady, když ve funkci mohou Zemana přežít jen Vladimír Tomšík a Mojmír Hampl.

Výroky Miloše Zemana by jistě vystačily na zahájení hezké akademické debaty, kde by se mohly prolínat názory na nezávislost centrálních bank a politiku cíleného oslabování měny (či kvantitativního uvolňování). Pokud nás však zajímá čistě praktická stránka věci, tak se Zemanovi povedla velmi pěkná verbální intervence ve prospěch koruny. A vzhledem k tomu, že intervenční úroveň EUR/CZK 27,0 je již blízko a eurozóna naopak daleko, tak tu máme nejsilnější korunu za rok a čtvrt, z čehož někdo může mít radost (importéři) a někdo naopak starost. Například ČNB. A zde stojí za zmínku citace posledního zápisu z jednání ČNB, kde stojí, že centrální banka bude mimo jiné při monitorování deflačních tlaků sledovat i kurz koruny.

Dluhopisy

Dluhopisy si po delší době ulevily, když jim šla naproti jak americká data, tak rétorika Fedu. Pokud jde o data, tak to byla především americká výrobní inflace za leden, která byla díky inflaci velmi nízká. Večer pak dluhopisům zápis z lednového jednání FOMC ukázal, že uvnitř výboru je několik členů, kteří si přejí udržet stávající sazby na stejné (nulové) úrovni déle. Zde je třeba upozornit, že FOMC diskutoval o sazbách ještě před vynikajícím lednovým reportem z trhu práce. I proto bude pro dluhopisy důležitější vystoupení šéfky Fedu Yellenové příští týden.

Do té doby si mohou dát medvědi na trhu pauzu, přičemž trh bude bezprostředně zajímat spíše situace okolo Řecka a také dnešní důležitý údaj o podnikatelské náladě od Philly Fedu.





Čtěte více:

Fed se definitivně osvobodil - záda si kryje možností oddálit zvýšení sazeb!
18.02.2015 21:29
Tak tohle čekal asi jenom málokdo. Americká centrální banka zveřejnila...

Váš názor
  • Zemak muze zatapet sam sobe.
    24.02.2015 1:34

    Co se do vseho sere. Sotva se udrzi na nohou a rad se zviditelnue. Jeste ze ho pousteji jen na vychod a za Putinem. Tam je mezi svymi. Na zapade by delal republice jen ostudu. Viroza starej
    helejuu
  •  
    21.02.2015 0:59

    To je zajímavý téma,jakej má být kurz koruny,měny.Já myslel že máme kapitalismus a kurz stanovuje trh,nabídka-poptávka.Tady se o tom diškutuje,jak v socialismu,si to naplánujem a zorganizujem,jak nám vyhovuje.Singer jako představitel generace co vyrůstala v době Klausova bankovního socialismu je toho zářným příkladem.Klaus kdysi devalvoval korunu,nebo záměrně podhodnotil její kurz,když ještě nebyl zcela volný,aby vytvořil tzv.polštář pro naše vývozce.Dnes už dávno víme,jak jeho polštáře a bankovní socialismus dopadli,lidem to nestačilo a pohřbilo ho chudáka až ukradený pero a amnestie.Exportéři musí být vystaveni tlaku konkurence,v tomhle má Kalka kupodivu pravdu,polštáře všeho druhu vedou tak leda k usnutí na vavřínech prohnilých květů.Navíc každej občan je v jiný pozici,každej není exportér,takže taky každej na tom zázraku co předvádí Singer nevydělá,navíc kdyby to bylo tak samospasitelný a geniální řešení,tak žádná centrální banka nedělá celej den nic jinýho,než tiskne a prodává vlastní měnu a tak podporuje export:-))
    Brutus
  • ... místní zprávy
    20.02.2015 14:56

    ... Kalce se udělal genitální vřed. Nadějně mokvá. Případ budeme dále sledovat.
    ☺lolek☺
  • nase KKK se opici po Putlirovi
    19.02.2015 20:15

    nejdriv si zasere vlastni region o DPH, pak prejde na jiny a ted posila svoji humanitani pomoc sem, kde ji taky nikdo nechce a neni na jeji kraviny zvedavej.
    ...
  • aneb, když se chce, tak to jde
    19.02.2015 19:23

    "•ECB odkryla debatu, která vedla ke kvantitativnímu uvolňování. •Dosud byly záznamy odtajňovány až po 30 letech."
    mša
  • Jsme otevřená ekonomika
    19.02.2015 17:14

    závislá na exportu. Tudíž je pro nás výhodnější slabší měna, protože eurové ceny jsou v podstatě dány světovým trhem - jako exportér jsem např. nucen držet konstantní ceny už cca 20 let. Jenže v roce 1999 jsem za euro dostal (v přepočtu) 37,- Kč, zatímco v roce 2011 necelých 25 Kč (vše roční průměry kursu), přičemž korunové náklady (mzdy) pochopitelně jen rostly. S tím vším jsme se my exportéři museli vyrovnat (u mě robotizací a s ní spojeným propouštěním). Žvásty o prospěšnosti silné koruny jsou tak typické zejména pro lidi, které živí stát a kteří vidí hlavně svoji levnější dovolenou.
    JJa
    • Re: Jsme otevřená ekonomika
      19.02.2015 17:53

      přesně ono spoustě lidí nedochází, že jsme už dávno nákladově se zahraničím srovnatelní, protože tam se lidská práce už delší dobu nahrazuje automatizací i když se stále populisticky hýká, že jsou u nás nižší platy. Jenže zákazníka zajímá cena v EUR nebo USD a je mu uplně putna jak k ní dodavatel dojde. Eman si nevidí na špičku nosu, slabší koruna pomáhá exportu a stejně tak zvýhodňuje domácí produkci oproti dovozům, jenže někdo holt jen vidí že ho bude stát iphone místo 20k 22k :o)
      Mike -Green D. is killing Europe
  • Kalka, Azb
    19.02.2015 16:59

    mléčné věci jsou kvůli přetlaku z banu na ruskáky o 1/3 levnější to jen místní řetězcoví piráti u nás ceny nesnižují :o) no a pokud se prodávám elektronika za 50-100k tak zase tak zle nebude. a co bude za dva roky to ví asi jen eman :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
  • to jsou kydy
    19.02.2015 14:38

    každá země si pomáhá oslabením kurzu, když to nejde doma tak se musí získat peníze venku. to ten eman nikdy nepochopí, my nemáme finanční system jako švýcaři ani buhvikajou znalostní ekonomiku, takže když se s lepším kurzem dostatneme k větší porci byznysu tak proč ne, navíc slabší koruna by mohla zastavit kraviny typu vyvezeme v cisterně mléko, zpátky si dovezeme jogurt. i dolar šel z 1,1 na 1,5 vůči euru a blejkal někdo v Americe že zchudl ? klidně ať je eur za 30, určitě so má vice pozitiv než když bylo za 23.
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Re: to jsou kydy
      19.02.2015 14:59

      kdyby adekvatne k oslabeni rostly mzdy a mely moznost vydelavat i deti, tak by se s tim ze spotrebitelskeho hlediska dalo zit.. ale kdyz ti zdrazi zbozi o 30%, tak proste spotreba, az na tampony a sminky, klekne a navic zmizi uspory..
      Azb
  • balšój těátr hradního kozla:-)
    19.02.2015 13:31

    Zemák nám v roce 1990 sliboval západoněmeckou marku za 3,- koruny, ale můůůůhehehehehe :-))) Jistě si uděláte o jeho prognostických kvalitách vlastní úsudek.
    Jesse
  •  
    19.02.2015 13:24

    http://nazory.euro.e15.cz/rozhovory/zamrazilova-v-euro-e15-tv-paritni-kurz-k-euru-je-pod-20-kc-eur-1162032 Ono se to dá přeložit i tak, že každé euro, které se v Čes. vyrobí, utratí si někdo ??? sebere 7Kč. Takže ostatní lumpárny jako fotovoltaik, privatizace,repatriace církvím a soudcům,rúzné stavební zakázky a jiné lumpárny jsou opravdu jen banality.
    Homo
  •  
    19.02.2015 11:30

    Klaus a Zeman jsou generálové této rozkradené země. Klaus za pomocí privatizace nechal rozkrást tuto zem. Jeho výrok Nejsou přeci čisté a špinavé peníze.by měly být ve všech učebnicích ekonomie, Zeman v roce 1995 ve jménu zrychlení ekonomiky poprvé prosadil jako premier deficitní rozpočet. Nezaměstanost je i po 20 letech 8%, Prakticky se lépe nemáme. Na státních zakázkách si pár vyvolených namazalo kapsy a dluh je přes bilion. Co dodat.
    nestraník
    •  
      19.02.2015 12:44

      dodam, ze jsi brecici chudak :)))
      bramborový knedlík
    •  
      19.02.2015 11:44

      VK: "...Musí to být zlý a nenávistný člověk, když znovu omílá tisíckrát odmítnutou větu o špinavých penězích. Nikdy jsem neřekl, že špinavé peníze neexistují a nekonečněkrát jsem uváděl na pravou míru, že jsem řekl, že je strašlivě obtížné rozlišit čisté a špinavé peníze, protože to na nich není poznat. Ale toto snad každý slušný člověk ví...."
      mša
      •  
        19.02.2015 12:30

        Bohužel jsem pamětník a slyšel jsem předně co řekl. Toto je již jen jeho ješitná omluva národu. Tak jak ředitel nemocnice zodpovídá za poslední uklízečku, tak premier Klaus zodpovídal za tuto zemi a všechny vytunelované fabriky. Měl totiž pod sebou zakonodárce a ke kontrole policii. Nic neudělal. Já na rozdíl od něj vím, že peníze které ukradl Viktor Kožený jsou špinavé aniž je to na nich napsáno. Při své inteligenci to pozná i ON.
        nestraník
        •  
          19.02.2015 12:47

          Jooo. Klaus nepozná čisté a špinavé pero. Proto bere všechny. Jaký Pan, taková krám.
          dranž
  • to je nářez...
    19.02.2015 11:18

    ...toho monarchu by bylo nejlepší totálně ožrat a na zbytek funkčního období dobře uklidit. Jeho nenažraná touha po moci a všechnopravdě mi ohavně připomíná Putina. Sleduju kořalův obdivný pohled na východ a je mi z něj blivno. Tady jde o totální demontáž systému dělení moci a už by to chtělo nějakej pořádnej klacek do ruky!! Strká pracky do soudního systému, teď do bankovní nezávislosti, co by chtěl eště sežrat?? Pletichář jeden bolševickej křivej.
    marrtt
  •  
    19.02.2015 11:11

    ČNB stanovila jistá pravidla a ty hodlá dlouhodobě držet. Ať jsou dobrá nebo špatná tak si je osvojili podnokatelé a spoléhají na ně. Jestliže prezident svých výrokem vychýlí kurz koiruny o jedno a půl procenta, tak to pochopitelně misí ČNB korigovata to stojí těžké peníze a to není dobré.
    Juniper
    •  
      19.02.2015 11:21

      me ale podnikatele nezajimaji.. v ceske republice potrebuju prezit hlavne ja!
      Azb
  • EURo a bude líp...
    19.02.2015 11:11

    tak to bude asi nový, Zemanův volební hit .. (rozumí se líp než v Řecku:)
    Karl von Bahnhof
  •  
    19.02.2015 9:30

    I ten ožrala ví co si elity dělají s korunou a jak si navyšují zisky na úkor lidí. Po zázracích typu Sigra opravdu, ale opravdu jen brzké přijetí eura může být záchranou ne pro korunu, ale pro životní úroveň lidí.
    Homo
    •  
      19.02.2015 10:44

      Nevím, kolik toho prezident Zeman vypije a je mi to fuk. Paměť i rozum mu slouží tak, že to mnozí nemohou unést. A hlavně, nikdy po něm nezůstala ekonomická spoušť jako po panu „profesorovi“ Klausovi a jeho spolupracujících ekonomických babrácích a zločincích všeho druhu. Máme-li se přibližovat s ekonomickou úrovní západní Evropě měl by se kurz koruny vůči Euro stále posilovat. Vzpomeňme na to, že již byl pod 23 Kč/Euro. To, co provedla ČNB je jednoznačně zločin a zneužití její nezávislosti. Nevyčítejte proto prezidentovi, že tam hodlá najmenovat lidi jiného typu. A má plné právo to říci nahlas.
      Jiří
      • no tak tohle
        19.02.2015 10:57

        je teda fakt síla. Za Zemana došlo k neprůhledným privatizacím, začalo se silné zadlužování.... Myslím si, že Zeman s Klausem si nemají co vyčítat, jeden za 18 a druhý bez 2 za 20.
        tk69
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data