Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shilling: Připravte se na ropu za 10 dolarů za barel

Shilling: Připravte se na ropu za 10 dolarů za barel

27.02.2015 14:34
Autor: Redakce, Patria.cz

Růst americké ekonomiky se v pokrizových letech pohybuje v průměru na 2,3 %. Ve srovnání se standardním oživením po hluboké recesi je to asi polovina. Růst v Číně zpomaluje, v eurozóně se pohybuje na minimálních úrovních, v Japonsku je negativní. K tomu přidejme pokles spotřeby paliva v automobilech v USA a další úsporná opatření a je jasné, proč je poptávka po ropě tak slabá a dokonce může klesnout ještě více.

Na straně nabídky vidíme naopak růst, a to zejména díky hydraulickému frakování v USA. K tomu musíme přidat zmenšující se sílu kartelu OPEC. Jeho cílem je zajistit stabilní ceny, které se budou držet nad cenami tržními. Tak vysoké ceny ale vedou k podvádění. Pokud má kartel fungovat, musí Saúdská Arábie jako jeho vůdce akomodovat zvyšování produkce u těch, kdo podvádějí. Jinak ceny ropy klesají. Saúdové pak ovšem čelí tomu, že se jejich podíl na trhu zmenšuje. Nyní se tak rozhodli, že svou těžbu snižovat nebudou a tím poslali ceny ropy do volného pádu.

Společnost Wood Mackenzie minulý měsíc uvedla, že z 2 222 ropných polí po celém světě by jen 1,6 % z nich mělo negativní tok hotovosti při cenách ropy 40 dolarů za barel. To naznačuje, že při těchto cenách by nedocházelo k velkému uzavírání kapacit. Marginální náklady u americké alternativní těžby se v Texasu pohybují kolem 10 – 20 dolarů za barel. K tomu tu je několik zemí, které zoufale potřebují ropné příjmy, aby mohly splácet zahraniční dluhy.

Celkově není pochyb o tom, že globální těžba bude v následujících letech růst. Tím tlak na ceny dál poroste. S rostoucí nabídkou půjde ruku v ruce slabá poptávka. Například Čína se bude dál pohybovat k energeticky méně náročné ekonomice. V posledních deseti letech přitom tato země generovala dvě třetiny růstu globální poptávky po ropě. Můžeme tak čekat další pokles cen ropy a s ní spojených energetických zdrojů.

Autorem je Gary Shilling.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Strategie Saudů přináší první ovoce, je vykoupené oběťmi na všech stranách
27.02.2015 14:00
Tři měsíce poté co Saúdská Arábie dala jasně najevo, že je připravena ...
Pražská burza odepisuje 0,46 %; po příznivém ránu se začíná halit více a více do ruda
27.02.2015 11:41
Pražská burza poslední seanci toho týdne celkově oslabuje lehkých -0,4...
Řecká ekonomika ve 4Q klesla o 0,4 procenta
27.02.2015 13:37
Řecká ekonomika klesla ve čtvrtém čtvrtletí oproti předešlému kvartálu...

Váš názor
  • MAJOR TERAZKY
    04.03.2015 9:40

    K Telefonice,ropě jen řeknu,že ........PLÁNY TUNELÁŘU ZHATÍ?NAŠI VEPŘI BOUBELATÍ!!!!!
    Mac
  • A bude hůře. Co ropa - ted' už jde i o žrádlo
    03.03.2015 5:20

    "...ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev řekl:"Rusko chce Maďarsku a Řecku zmírnit embargo na potraviny" Nejdřív se sami zahnali do kouta a ted' škemrají.
    Serjožka
    • Re: A bude hůře. Co ropa - ted' už jde i o žrádlo
      03.03.2015 23:50

      chlapi, jste ale truhlíci. USA a vývoz ropy? Jednak to je zakázáno vyvážet z USA surovou ropu a jednak jí USA dovážejí. A dovážet budou. Chce to číst a myslet. http://www.akcieatrhy.cz/cz/sny-o-vyvozu-ropy-z-usa-jsou-v-tahu USA mají hovno a ne ropu. Ty jejich břidlice jsou nafouknutá bublina.
      bublina
      • Co sem pleteš ropu a Amíky ?
        04.03.2015 17:17

        Já jsem jen přeposlal výn'atek z článku z ruských novin. Ty si zajdi k doktorovi, už se ti to začíná dostávat na mozek - bublino.
        Serjožka
  •  
    02.03.2015 23:06

    To bude jedině dobře,že ceny ropy spadnou dolů.Prostě Saúdská Arábie míní Rusko a Putina potrestat za vodrzlosti a to bude jedině dobře.
    DCNS
  • To je ale průser přídou banderovci
    02.03.2015 22:46

    Ty ale zapomínáš že Ukrajinci jsou tady za prácí a něco dělají. Rusáci sem vozí a kšeftují s drogama, vydírají a unáší podnikatele. Rusáci neumí nic jiného než ničit a krást. Odkud přichází nejvíc hacker a zlodějů bankovních účtů. Takže 100 Rusáků u nás nadělá vice škod a méně práce než ty desetitisíce Ukrajinců. Ty si fakt vůl.
    ...
    • Re: To je ale průser přídou banderovci
      03.03.2015 0:22

      ukacka muzes zase vinit z toho, ze zlevnili cechum praci..
      Azb
      • Alespon' se udělá práce co Čechům nevoní
        03.03.2015 5:30

        Navic jsou Ukáčka pracovití a dovedou si práce vážit a nekradou jako Češi. Průser je jen s těmi Čechy co je organizujou a okrádaj.
        ...
        • Re: Alespon' se udělá práce co Čechům nevoní
          03.03.2015 6:29

          rikas co cech to kellner?
          Azb
      • azb
        03.03.2015 1:50

        Dělají tady práci, co češi dělat nechtějí a často zs horších podmínek.
        Velkamedvědice
        • Re: azb
          03.03.2015 3:09

          to ano. ale rekneme, ze by se to nechteni dalo nazvat tlakem na zlepseni podminek, ale zamestnavatel takto ziskal moznost podminky nemenit a zamestnat misto cehunu ukrajince, kteri asi byli doma vystaveni jeste ponekud horsim podminkam a tak souhlasili. mzdu pak stejne asi poslali dom rodine, takze na inflaci se moc nepodili, pokud nemaji rodinu zde. no samozrejme mnoho ceskych lidi asi nesni o takove praci, takze extremni psychicky dopad na cehuny by to zase mit nemelo. z jineho soudku, zajimalo by me, jestli existuje nejake mereni mezd brigad a prilezitostnych praci.. jestli studaci dostavaji furt 60,-/h nebo uz vice..
          Azb
  • no dobrá...za těch 10 USD za ropu
    02.03.2015 17:48

    je dost za vlasy přitažené, ale to byla jen nadsázka. Ovšem o ropě za 20 USD se už mluví a spekuluje už chvíli. Takže i ropa za 30, tedy 60% z dnešních 50 by zlomila Putinovi vaz. Pro něj a jeho oligarchy to pujde velice těžko rozdýchat když už ted' jejich občané trpí a tohle je jen začátek a ono se to nabaluje. Už ted' mluví o návrhu zákona na zrušení sankci na dovoz potravin, které si sami jak blbci na sebe uvalili jen aby zachovali tvář, jen aby ukázali západu jaký jsou drsn'áci a co ydží. Ale lidi si už za pár těch trochu lepších let zvykli na určitou úroven' a take, protože už cestují, poznali úroven' lidí na západě. Ono se těžko vrací k tlačence a kvasu když se ochutná stejk a sekt, Ono nejde napadat státy, přivlastn'ovat si jejich území, vraždit svoje oponenty a vůbec porušovat mezinárodní dohody, které sami podepsali a tvářit se jako svatoušci donekonečna.
    Sekera
  •  
    01.03.2015 18:47

    Shilling je velmi pravděpodobně úplně mimo, ale jedna předpověď na $20 už tu byla tak ji musel trumfnout ještě víc šokujícím titulkem s $10. Další "expert" pak už jedině bude muset napsat že ropa bude za šilink.
    karel304
    • No a na kolik bys to hádal ty ?
      01.03.2015 19:31

      Největší odběratelé Amíci jsou už nejen soběstačný a dokonce ropu vyvážejí. Navíc je ted' poptávka po plynu. Všechny zásobníky mají plný a Rusové těží na plné obrátky, protože potřebují peníze na válku na Ukrajině a tím si kopou vlastní hrob. Těm to nikdy moc nemyslelo protože všechno rvou silou. Před rokem taky nikdo nevěřil že bude ropa pod 50USD a za 1USD 80 rublů . To že cítíš s Putinem a nevěříš odborníkům neznamená že těch 10USD nemůže nebude a neni důvod se smát lidem s jiným názorem. Takové kecy jsem tady čet předlety od podobného machra, který vykřikoval, že Amíci jsou do pěti let na huntě, protože na tak dlouhou dobu jim vydrží zásoby. No vidíš a USA stale posiluje zatímco bývalý SS svaz už ani neexistuje a nova RF se už taky bortí. Asi jako s těmi, "US barevnými papírky" jste jen trapný.
      Sekera
      • Re: No a na kolik bys to hádal ty ?
        02.03.2015 16:25

        Amíci polovinu své spotřeby dovážejí a ještě nejspíš dlouho budou. Proto dělá Saudská Arábie to co dělá. Aby se jim nevyplatilo otevírat nové vrty. Ale ropě za 10 USD nevěřím. Pod 20 se podle mě už nikdy nedostaneme.
        qwer
      • Re: No a na kolik bys to hádal ty ?
        02.03.2015 9:18

        A kde jsi vzal, že jsou amíci soběstačný? Mají těžbu 9,2 mil a spotřebu cca 18 mil denně.
        tk69
      • Re: No a na kolik bys to hádal ty ?
        01.03.2015 23:08

        Trvám na tom že $10 i $20/barel jsou nesmyslné hodnoty jejichž dosažení je krajně nepravděpodobné. Tento (nejen) můj názor prosím nemá nic společného s podporou masového vraha Putina atp.!!! jde jen o odhad vývoje ceny komodity podle očekávaného vývoje nabídky, poptávky a nákladů na těžbu.
        karel304
        •  
          03.03.2015 0:32

          tak nejvic to bude bolet masoveho vraha a nositele nobelovy ceny za valku obamu. auta prejdou na eletriku a naftari splacou nad prodelkem. ten stret nabidky a poptavky se odehraje na jine komodite nez je ropa, na elektrine a ta bude asi regulovana, aby eventualni poptavkovy sok nezpusobil, ze se v domovech a podnicich prestane svitit a topit. mozna uz toudobou bude ziskavani ele dostatecne diverzifikovane, napr. vetrniky na mori. 10$ v radu 10 let je zcela realne.
          Azb
  • To je ale průser
    27.02.2015 18:39

    To abysme zase vybalili starý učebnice ruštiny. Putinovci tu budou co by dup na ochranu svých občanů. No hlavně na podporu jejich Zemáka až začne zase znárodn'ovat a prosazovat zase družbu. Ještě že jsme už v NATO.
    Sekera
    • Re: To je ale průser přídou banderovci
      02.03.2015 13:12

      Sekero, V Česku je 130 000 Ukrajincov, nie Rusov. Rusov je cca 30 000. Sa uvedom a zháňaj si knihu Ukrajinčina . A keby že mal niekto záujem o tu Českú mikroekonomiku ( žargóne Američanov mikymauziu) tak je to Porošenko s banderovskou čvargou. Nehovoriac o tom, že už teraz robia len šedu ekonomiku a naviac vyžrierajú český soc. systém. Znehodnocujú cenu práce za výdatnej pomoci českých podnikateľov.
      jářku
  •  
    27.02.2015 16:03

    Slyšeli jste tu ránu? Putin omdlel.
    Hans
  •  
    27.02.2015 15:19

    OPEC'S FEB OIL OUTPUT FALLS 350,000 BARRELS PER DAY MONTH/MONTH TO 29.92 MILLION BPD, LOWEST SINCE JUNE - REUTERS SURVEY
    cober
  • Má pravdu
    27.02.2015 15:07

    předsedo. Jen nepočítá s žádným neočekávaným excesem.
    €-&-€
Aktuální komentáře
23.04.2024
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů