Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
TopFiveTech - FCC říká

TopFiveTech - FCC říká "nechť je zachována síťová neutralita"

27.02.2015 18:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

  • Americký regulátor FCC (Federal Communications Commission) ve čtvrtek posvětil nové pravidlo síťové neutrality, které by mělo zajistit opravdovou neutralitu síťových providerů a donutit je přistupovat tak ke všem datům v síti se stejnou váhou. Na druhé straně to také zamezuje tendencím, kdy poskytovatelé chtěli vytvářet speciální tarify za rychlejší prohlížení např. YouTube v HD kvalitě. To tímto padá a oddýchli si tak hlavně velké technologické firmy, které značně využívají internetu pro svůj byznys jako Netflix, Google, Apple a další. Šéf FCC to označil po dlouhé době debat jako první krok k udržitelnému, rychlému a otevřenému internetu. Internetový provideři již ostře zareagovali s tím, že to demotivuje providery budovat a investovat do sítí a vyšší rychlosti.
  • Známý výrobce hardware Hewlett-Packard oznámil svoje čtvrtletní výsledky za první kvartál fiskálního roku 2015. Zisk HP na jednu akcii dosáhl 0,92 USD (+2 % yoy; proti 4Q14 -13 %) a těsně překonal očekávání trhu. Upravená výše zisku neobsahuje náklady ve výši 339 mil. USD nebo-li 19 centů na jednu akcii. Tržby společnosti bohužel očekávaného průměrného konsensu nedosáhly, nicméně zaostaly za očekáváním pouze o 1,7 %, když dosáhly 26,8 mld. USD (-5 % yoy; proti 4Q14 -6 %). Firma nadále pokračuje ve svém programu zpětného odkupu. Sečteno a podtrženo včetně dividend tak těmito dvěma formami vyplatila investorům již 1,9 mld. USD ve 1Q15. Ke konci 1Q15 zůstává v programu zpětného odkupu stále alokovaných 3,3 mld. USD pro tyto účely. Dá se tak očekávat, že program bude pokračovat i v dalších dvou čtvrtletích při obdobném objemu buybacku. Firma pro rok 2015 upravila znovu svůj výhled i když ho poskytla už v listopadu 2014, důvodem je hlavně silný dolar a zhoršující se podmínky na světových trzích.
  • Je až s překvapením, že by Blackberry pracovalo s Googlem (DIP). Ale opak je pravdou, Google již avizoval Google for Work ve kterém by chtěl separovat pracovní a osobní prostředí. S tím má Blackberry již zkušenosti a jeho systém BES12 patří mezi to nejlepší na poli EMM (Enterprise Mobile Management) za zdatného sekundování MobileIron. BlackBerry se svým BES12 připraví tu nejbezpečnější možnou variantu implementace pracovního prostředí na platformu Android a dalších systémů pro Google for Work. Jde v podstatě o čas, Google není jediný, kdo chce z prostoru, který cítí v kancelářských prostorech a BYOD kultuře, profitovat. I možná trošku překvapivě Facebook připravuje svůj produkt Facebook at Work. Nutno podotknout, že Google je se svým Diskem, Dokumenty, kalendářem apod. zatím o parník dál a jeví se jeho vítězství i na tomto poli jako více pravděpodobné. Ve světovém měřítku je dominance Androidu poměrně patrná, 1 miliarda zařízení s Androidem vs. 195 milionům iPhonů říká, že papírovým vítězem je Google.
  • Google (DIP) společně se SolarCity vytvoří společný fond ve kterém nashromáždí 750 mil. USD, aby zainvestovali na 25 000 rezidenčních solárních projektů. Google investuje skoro polovinu z celého objemu. Domácnosti budou platit měsíční poplatek za pronájem solárních panelů. Jedná se o největší dosud vytvoření fond za účelem investic do solární energie a i pro Google je to dosud největší investice v oblasti solárních technologií vůbec.
  • Visa Europe představí bankám novou technologii tzv. tokenizace, která ještě ztíží krádeže a podvody s platebními kartami. Dá to tak možnost zákazníkům bezpečně zaplatit za zboží a služby pomocí telefonu bez nutnosti prozradit číslo karty čtecímu zařízení. Je to technologie, která může hodně urychlit cestu Apple Pay a konkurenčních platebních systémů k evropským zákazníkům. Řada expertů tuto technologii označuje za průlom. Jedná se o další z řady novinek Visa Europe, které představila firma v nedávné době.

Jednou větou:

  • Apple (DIP) postaví dvě datová centra v Evropě za 1,92 mld. USD. Jedno se bude nacházet v Irsku a druhé bude v Dánsku.
  • Apple musí zaplatit 532,9 mil. USD poté co mu to uložil texaský soudce v patentovém sporu s firmou Smartflash LLC kvůli iTunes software.
  • Evropští přepravci pracují na zavedení Wi-Fi spojení do svých letadel, aby nalákaly internetu chtivé zákazníky.
  • Apple bude čelit žalobě Ericssonu poté co firma odmítla obnovit kontrakt o licenčních poplatcích kvůli 41 patentů v držení Ericssonu, které se týkají technologií Apple - zejména pak iPhone a iPad.
  • Google zprovoznil službu Google Flights pro vyhledávání letenek, vstupuje tak do byznysu se svojí technologickou převahou, která mu propůjčuje možnost spojit své Google Mapy s tímto plánovačem a dokonce grafem vývoje ceny letenky během celého roku nebo-li obrovským množstvím dat nashromážděných za léta indexace obsahu.
  • Microsoft pravděpodobně zavře svoje dvě továrny v Číně a přesune výrobu do Vietnamu. Tam bude pokračovat výroba telefonů. O práci v Číně přijde kolem 9 000 pracovníků.
  • Microsoft ve svém produktu Outlook přestal podporovat protokol pro Google a Facebook, uživatelé tak přes Outlook již nemohou komunikovat přes tyto sítě.
  • LinkedIn bude kompenzovat zhruba 800 000 lidí, kteří si předplatili prémiovou verzi a přitom nebyli dostatečně chráněni resp. jejich data nebyla chráněna tak jak LinkedIn slibovalo.
  • Platební online systém Alibaby (DIP) resp. firma stojícím za ním vidí svoje IPO na rok 2017.
  • Netflix rozšířil portfolio svých pořadů a dalších pět seriálů pro děti všeho věku.

Zdroj: Bloomberg, Reuters


Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data