Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jsme svědky konce, či naopak úsvitu bitcoinu a dalších kryptoměn?

Jsme svědky konce, či naopak úsvitu bitcoinu a dalších kryptoměn?

09.03.2015 17:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Kolem kryptoměn můžeme stále pozorovat závoj mystéria, obchodování s nimi se ale daří. Neplatí to pouze o bitcoinu. V polovině února tvořila celková kapitalizace neregulovaných elektronických měn asi 4,04 miliardy dolarů. Jednu z hlavních hybných sil zde přitom představuje poptávka po rychlých a nízkonákladových platebních systémech, které by obešly současné banky a jejich systémy. A významnou roli hraje samozřejmě i čistá spekulace. Kritika se soustředí zejména na to, že kryptoměny nemají žádnou podkladovou hodnotu. Jejich zastánci tvrdí, že jako u dalších investic rozhoduje prostě to, jakou hodnotu jim připisuje trh. Ale tento argument je dvojsečný. Například bitcoin dosáhl maxima své hodnoty v prosinci 2013, od té doby ale oslabil o 80 %. Stojíme na počátku nové monetární éry, nebo se máme držet svých tradičních peněženek?

Pozitivně vidí budoucnost kryptoměn například Campbell R. Harvey, který působí jako profesor financí na Duke University. Bitcoin by podle něho mohl vyřešit řadu problémů. Může umožnit online transakce tak, že nemusíme poskytovat osobní data. Všichni, kdo mají mobilní telefon a internet, mohou provádět transakce bez omezení, a to i co se týče minimálních částek. Tato výhoda se týká zejména rozvíjejících se zemí, kde lidé nemají tak dobrý přístup k bankovní službám. K tomu je eliminováno riziko inflace, protože bitcoiny se těží velmi pomalým tempem a jejich celkové množství je omezené. Bitcoin tak představuje alternativu zejména pro země, které čelí ekonomické či politické krizi, tvrdí ekonom.

Harvey uznává, že za bitcoinem nenajdeme žádnou vládní autoritu, to ale podle něho nemá velký význam. Domnívá se, že vlády stejně stabilitu měny negarantují a posledním dobrým příkladem je Švýcarsko. Za bitcoinem také není žádná komodita, ale to samé platí o euru či dolaru. Na bitcoinu je ovšem podle ekonoma nejlepší technologie, která stojí za jeho využíváním. Ta podle něho může nakonec najít své uplatnění třeba i k tomu, aby nově zakoupené auto nastartovalo pouze v případě, kdy bude splácena půjčka poskytnutá na jeho koupi. V systému totiž bude nastaven příkaz „pokud – pak“ a mobilní technologie zajistí jeho vykonávání. Lidé by také mohli dostávat úvěry bez bank či bez nich investovat. Budoucnost bitcoinu přitom nelze hodnotit na základě propadu jeho ceny na trzích. Lepším indikátorem jsou stovky investorů, kteří sypou peníze do firem spojených s touto měnou.

Jako dlouhodobý nástroj na uchování hodnoty dnes bitcoin sloužit nemůže, protože jeho hodnota je příliš volatilní. To je ale z velké části odrazem malé likvidity, a ta zase odpovídá tomu, o jak novou technologii jde. Je pravděpodobné, že poroste počet důvěryhodných obchodních firem a platforem. A problémem by nakonec nemělo být ani to, že bitcoin je spojován s nezákonnými aktivitami. S těmi bychom totiž měli spojovat zejména používání hotovosti. Je například podivuhodné, že 78 % amerického oběživa tvoří stodolarové bankovky, uzavírá svou podporu bitcoinu Harvey.

Naopak negativní postoj k bitcoinu a kryptoměnám zaujímá třeba Eric Tymoigne. Jde podle něho o „podivné komodity“. Nejedná se o finanční nástroje, protože jejich cena prochází prudkými fluktuacemi podle toho, jaký je právě názor na jejich využitelnost a jak se vyvíjí spekulativní mánie. „Jestliže rádi spekulujete, je to pro vás ideální cíl. Pokud hledáte alternativní monetární nástroj, je třeba se poohlédnout jinde,“ píše Tymoigne.

Bitcoin je jako alternativní měna nepřijatelný kvůli vysoké volatilitě a malé likviditě. Ty vytvářejí rizika, která jsou s jinými měnami nesrovnatelná. Bitcoin také porušuje všechna hlavní pravidla finančního světa a neexistuje žádná centrální autorita, která by garantovala jeho hodnotu. S jeho likviditou souvisí obrovské riziko, které se projevuje ve chvíli, kdy je třeba ho směnit za národní měnu – třeba za eura či dolary. Pokud za pár let plánujete nákup domu, extrémní volatilita bitcoinu znamená, že je pro vás nepoužitelný. To samé platí v případě, kdy splácíte hypotéku či úvěr na koupi automobilu. Byla by ohrožena vaše solvence, a platí to zejména o chudších domácnostech, které dnes nemají přístup k bankovním úvěrům.

Poslední finanční krize ukázala, jak může nezodpovědné chování bank poškodit celou ekonomiku. Mechanika vytváření peněz musí být jednoduchá a flexibilní. Tvorba bitcoinů se ale řídí matematickou logikou, ne logikou ekonomickou. Takový přístup jen zvyšuje riziko finanční a cenové nestability, protože není založen na žádném ekonomickém a finančním základě, tvrdí Tymoigne, který působí jako profesor ekonomie na Lewis & Clark College v Portlandu.

Zdroj: WSJ


Čtěte více:

Hlavně neinvestujte jako Buffett!
09.03.2015 13:00
Hodně se dnes hovoří o padesáté výroční zprávě adresované akcionářům B...
Tesla bude v Číně propouštět; šéf čínské divize má nůž na krku kvůli špatným prodejům
09.03.2015 15:00
Známý výrobce elektrických aut Elona Muska - Tesla Motors Inc (TSLA.O)...
Kvantitativní uvolňování - den první
09.03.2015 15:16
Dnešním dnem odstartovala Evropská centrální banka svůj program nákupu...
McDonald’s v kleštích; tržby se znovu propadly
09.03.2015 16:07
Společnost McDonald’s Corp. dnes oznámil své celosvětové prodeje za mě...

Váš názor
  • dobrá otázka
    10.03.2015 7:02

    ale nic neřeší. Je úplně jedno, jakému platidlu dávají lidé přednost. Stačí jediné - důvěřovat mu. Měna je tu beztak jen od toho, aby zamezila výměnnému obchodu, nad kterým nemají vládci dohled. Až budou mít vlády a jejich úředníci dohled na bitcoinem, dostane se na stejnou úroveň obyvatelstva, jako doposud všechny měny. Nejlepší varianta pro lidi v omezené míře je směna něco za něco. Neplatí se z toho daně, nikdo ty dva aktéru obchodu neokrádá a netrestá. Bitcoin prostě nic neřeší.
    Jesse
  • Super
    09.03.2015 20:22

    Bitcoin poskytuje nevidane moznosti, urcite se na jeho propagaci da vydelat, vsechno ma ale svuj cas. Takovej Bill Gates podporuje myslenku cashless society a podporuje neziskove organizace :-) Nekteri uz tusi....
    Mezernik
    • Re: Super
      10.03.2015 7:03

      Rozveď podrobněji, co tušíš ty :-)))
      Jesse
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.