Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Shilling: Nejoblíbenější krátká pozice na komoditách

Shilling: Nejoblíbenější krátká pozice na komoditách

11.03.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Komoditní boom začal poté, co Čína v roce 2001 vstoupila do Světové obchodní organizace. Tento boom se ale přeměňuje na propad a např. ceny mědi dnes leží relativně ke svému vrcholu z roku 2011 o 41 % níže. A pravděpodobně ještě ani zdaleka nenarazily na dno. Proč tedy těžební společnosti ignorují všechny možné signály od nízké poptávky a vysoké nabídky až po klesající ceny a nadále rostoucí produkci? Odpověď je taková, že k tomu mají stále velkou motivaci.

Předně musím zmínit, že spravuji portfolio, které má i krátké pozice na mědi. Vydělávám tedy na tom, když cena této komodity klesá. Nyní už vysvětlení výše uvedeného: Na počátku tisíciletí se obecně předpokládalo, že rychle rostoucí čínská ekonomika do sebe vstřebá většinu komodit produkovaných ve světě. Skutečně se tak v řadě oblastí dělo a těžební společnosti tak investovaly v zemích jako Austrálie či Brazílie. Řada z těchto projektů byla dokončena ve chvíli, kdy globální poptávka po komoditách ochladla.

Nadměrné kapacity ale rostou i přesto, že poptávka je v útlumu. Zastavit těžbu totiž není často ekonomické proto, že do ní byly investovány velké částky a další by se musely investovat do ukončení těžby. Někteří producenti navíc nemohou svobodně reagovat na vývoj cen, protože je vlastní vlády, které potřebují příjmy v cizích měnách. Porovnejme těžbu mědi a hliníku. Ceny hliníku od roku 2011 klesly o 32 %, což je mnohem méně než 41% pokles cen mědi. Šest firem z deseti nejvýznamnějších producentů hliníku najdeme v Rusku a Číně, kde rozhoduje především vláda. Produkce se celkově šroubuje na maximum, polovina té čínské generuje ztráty. Čínská vláda ale hliník stále nakupuje, aby zabránila bankrotům a růstu nezaměstnanosti. Většina růstu kapacit v rozvíjejících se zemích je pak eliminována vývojem v Austrálii, Kanadě a USA, kde jsou kapacity omezovány, a to zamezuje kolapsu cen této komodity.

Měď se těží zejména v zemích jako Chile, Peru, Kongo, Zambie a Rusko. Čína je čistým dovozcem. Její hromadění zásob pokleslo na tempu. Produkce ve vyspělých ekonomikách se omezuje, výjimku představují Spojené státy a Austrálie, kde jsou mezní náklady stále nižší než tržní ceny. S celkově se zvyšující produkcí rostou zásoby. Asi 93 % celkové produkce probíhá mimo USA. Sílící dolar tak tlačí dolarové ceny mědi dolů, zároveň však klesají mzdy ve výrobě mimo USA (v dolarovém vyjádření). Tento pokles motivuje k dalšímu zvýšení produkce. Dnes asi 20 % globální produkce mědi negeneruje zisky. Je pravděpodobné, že letošní přebytek na trhu dosáhne 500 000 tun. The International Copper Study Group odhaduje, že poptávka poroste asi o 1,1 %, zatímco nabídka o 4,3 %.

V celkovém prostředí klesajících cen komodit je pravděpodobné, že měď si nadále povede špatně. Je to moje nejoblíbenější krátká pozice. Čím nižší její cena bude, tím větší motivaci budou mít rozvíjející se ekonomiky k vyšší těžbě, aby získaly potřebné množství dolarů a mohly splácet zahraniční dluhy. Čím více budou exportovat, tím více budou ceny klesat a celá spirála se bude točit ještě rychleji.

Autorem je investor Gary Shilling.

Zdroj: Bloomberg






Čtěte více:

Apple Watch -
10.03.2015 9:41
Na včerejším “večírku” Apple, který se konal od šesti hodin večer naše...
Oslavy nového roku pomohly čínské inflaci
10.03.2015 10:48
Čínský index spotřebitelských cen se v únoru y/y zvýšil více, než se ...
Zisk RWE v 2014 propadl kvůli cenám na trhu; dividenda
10.03.2015 11:46
Dnes ráno svoje výsledky za celý rok 2014 a zveřejnila společnost RWE....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.04.2024
22:01Wall Street vstoupila do nového týdne růstem; Tesla +15 %  
17:07Tesla a pár dalších vystupují z řady, akciové indexy však velký růst nepředvádějí  
16:38Švýcarský návrat ke starému normálu, eurozóna a USA jemu vzdálené?
15:37NET4GAS, s.r.o.: Zveřejnění výroční zprávy společnosti za rok 2023
15:21Primoco UAV SE: Konsolidovaná výroční finanční zpráva za rok 2023
15:01Musk v Číně odblokoval samořízení Tesly, akcie v reakci posilují
14:48Míra inflace v Německu v dubnu setrvala na březnových 2,2 procenta
14:30ČEZ OZ uzavřený investiční fond a. s. - Výroční zpráva za rok 2023
14:14Týdenní výhled: Od Fedu nečekáme akci ani velké rétorické změny, velký tech prozatím rally zachránil. ČNB znovu -50 bps, ale zpomalení se blíží  
13:57UNICAPITAL Invest III a.s.: Oznámení o deváté výplatě úrokového výnosu
13:56EU by k zastavení přílivu elektromobilů z Číny potřebovala vysoká cla
13:51Gevorkyan převzal polskou továrnu konkurenta a výrobu převedl na Slovensko. Získal také dodávky pro SKF
13:26Než otevře Wall Street: Tesla, Apple, Paramount Global  
13:00ČSOB Hypoteční banka, a.s.: Výroční zpráva 2023
13:00Primoco UAV SE: Pozvánka na valnou hromadu dne 31. 5. 2024
12:11TESLA KARLÍN, a.s.: Zveřejnění Výroční finanční zprávy za 2023
12:01Nabitý týden startuje růstově pro akcie i dluhopisy  
12:00Philips se dohodl na urovnání žalob v USA, jeho akcie prudce posílily
11:55UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Výroční zpráva za rok 2023
11:07Primoco UAV zveřejnilo výroční zprávu za rok 2023. Výrobce bezpilotních letounů v něm dosáhl růstu tržeb na šestinásobek, svolává valnou hromadu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00DE - Harmonizovaný CPI, y/y