Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Buffettovy sázky: Moody’s

Buffettovy sázky: Moody’s

12.03.2015 17:30

Svět je plný paradoxů. Třeba Barry Ritholtz v souvislosti s dalším vzedmutím vlny buffettománie poukazuje na to, že pokud někdo sleduje jeho investiční styl, může se mu paradoxně hodně vzdalovat. Shrnul bych to tak, že WB svou osobnost jen extrapoluje do svého investičního přístupu a tím vzniká přirozený proces, který nese své výsledky. Můžeme tak tvrdit, že investovat jako on znamená investovat podle naše naturelu. Což může být i pravý opak toho, jak vypadá investorské chování věštce (viz „Hlavně neinvestujte jako Buffett“).

V této sérii, kde spolu hledíme na fundament firem, se ale hodně blížíme i formě Buffettova přístupu. Když se nyní o něm tak hodně hovoří, rozhodl jsem se učinit ještě jeden ryze praktický krok tímto směrem – podíváme se detailněji na to, jaké akcie nyní tvoří podstatnou část investičního portfolia Berkshire Hathaway. Konec konců, když už by někdo chtěl kopírovat doslova, ať nakoupí přesně to, co pan Buffett.

Ke konci roku 2014 tvořil 23 % portfolia BH podíl ve Wells Fargo. Rád bych čtenářovi pomohl s analýzou toho, jak na tom tato firma je a zda její akcie náhodou nepředstavují křičící, či alespoň šeptající „buy“ (či „sell“). Pro demonstraci jsem se zde sice pár bankám před časem věnoval, ale podle mého názoru jde většinou o firmy, které jsou v podstatě nečitelné a jejich hodnotu nejde určit ani s notnou dávkou sebezapření.

Portfolio BH:

Buffett BC 12.3. 1.png

Další firmy z žebříčku už jsou BH klasikou – žádná divočina, většinou jasný byznys model a tvorba hotovosti. Při pohledu na vysoký podíl Coca Coly se ptám, proč investiční guru tak moc věří této firmě a zároveň vůbec ne Pepsi? Dnes jsem ale vybral něco jiného – podíváme se spolu na v žebříčku poslední Moody’s. Jedním z důvodů je to, že před časem jsem se zde zabýval relativně podobnou Accenture, která rozhodně nebyla nezajímavá.

Moodys dokáže posledních pět let soustavně zvyšovat zisky i tržby. Jak podle pravítka. Zajímavý je pak pohled na generované návratnosti – návratnost investic je na 31 % a návratnost vlastního jmění dosahuje řádově čísel jinde nemyslitelných. Moodys je totiž další firmou, která má účetní (!) hodnotu vlastního jmění minimální (v roce 2014 dokonce mírně zápornou). Jde mimo jiné o extrémní, ale možná o to lepší příklad, jak málo vypovídající jsou někdy účetní data a hodnoty.

Buffett BC 12.3. 2.png

Zdroj: FT

Pohled na tok hotovosti dělá investorům také radost. Na provozní úrovni soustavně roste, v roce 2014 se vyšplhal na cca miliardu dolarů. CapEx je ve srovnání tímto tokem hotovosti minimální, ale občas proběhnou nějaké vyšší ostatní investice. I po nich ale hodně zbývá pro akcionáře.

Buffett BC 12.3. 3.png

Zdroj: FT

Firma soustavně zvyšuje dividendy a už dva roky také odkupy. Tok hotovosti k akcionářům tak v roce 2014 dokonce výrazně převýšil tok hotovosti po investicích. To znamená, že firma vyplatila více, než vydělala, tudíž si musela půjčit (a snížit zásobu hotovosti v rozvaze). Budeme tedy pana Buffetta podezřívat z toho, že přes své firmy napomáhá „neozodpovědné“ vlně dluhem financovaných odkupů? Asi ne. Povrchní pohled by ale byl hrozivý – firma s negativním vlastním jměním se zadlužuje, aby vyplatila více, než vydělá!

Moodys je členem trojky ratingových agentur, které mají výjimečné postavení na trhu. Projevuje se to mimo jiné na oné vysoké návratnosti investic. Po krizi existovaly velké tlaky na to, aby se současný systém ratingů a jejich používání změnil, vše ale v podstatě usnulo a v dohledné době se pravděpodobně nic nezmění. V reálu tu tedy máme přirozený/nepřirozený monopol generující haldu hotovosti a štědře obdarovávající akcionáře. Dlouhodobější vývoj cen akcie jim radost dělá asi ještě větší:

Buffett BC 12.3. 4.png

Zdroj: FT

Dejme tomu, že by firma byla krátkodobě schopná generovat CF po CapEx ve výši 900 milionů dolarů. Moodys má dost vysokou betu (1,61) a požadovaná návratnost by se tak měla pohybovat kolem 11 %. Kapitalizace dosahuje 19,24 miliard dolarů a zmíněné cash flow by na její ospravedlnění muselo dlouhodobě růst asi o 6,2 % (při CF ve výši 800 milionů dolarů je implikovaný růst na 6,6 %). Pokud bychom si jako měřítko vzali růst toku hotovosti v posledních pěti letech, trh je hodně skeptický. Ale takové měřítko by asi bylo příliš měkké. Každopádně pan Buffett se evidentně nedomnívá, že by současné implikované růsty už byly příliš vysoko, jinak by už akcie asi nedržel.


Čtěte více:

Americký maloobchod zchladila tuhá zima
12.03.2015 13:45
Americké maloobchodní tržby nečekaně zpomalily, v únoru klesly o 0,6 %...
Jiří Rusnok exkluzivně pro Patrii: Jsem zastáncem vstupu do eurozóny, jedná se však o politické rozhodnutí
12.03.2015 14:34
Prezident republiky Miloš Zeman by rád viděl stávajícího vrchního ředi...
Kvantitativní uvolňování dál snižuje výnosy, vlády emitují nové dluhy
12.03.2015 16:12
Dluhopisové výnosy zemí eurozóny dnes pod tlakem nákupů Evropské centr...

Váš názor
  •  
    13.03.2015 11:35

    článek pozor na buffa'' je holý nesmysl.jen někdo neunese vlastní neschopnost.Buffet prodává,jen když k tomu má opravdový důvod,není to spekulant,jako většina.
    rol
  • Pozor na Bufa
    13.03.2015 9:31

    Buffet se chova stejne jako cesti zlatokopove po revoluci, kteří se zmocnili firmy, rozprodali a polozili ji, s tim, ze Buf je samozrejme setrnejsi. ale kupuje postupne firmu, te tim stoupaji akcie, jakmile muze, tak vyhlasuje postupny odkup vlastnich akcii takove firmy (napr. ted u Moody´s, jak je zde psano), tim opet zvysuje cenu akcii, pak najednou vse proda (dřív napr. Washington Post, Philips..). Jednoduse, koupi, zvedne cenu akcii a se ziskem proda. Nic nového, vyhoda velkého hrace. Takze pozor na to, co ma a třeba brzy proda, pak akcie poleti dolu.
    Katka
  •  
    13.03.2015 8:44

    W.B kdysi vlastnil podíl pepsi,stačí se podívat na historické držby akcií ,vlastnil a dost dlouho třeba i texas instrumenst a s obřím ziskem.v duchu své ivestiční filozofie zjistil,že cocacola je lepší značka a vždy byla. nežli pepsi.WB neprodává své akcie ani v dobách nadhodnocení trhu,jako tomu je teď nebo třeba v roce 2007/8...on není fond.proč by tedy teď prodával?ono není vůbec jednoduché přehazovat miliardy dolarů a pak to vysvětlovat ostatním akcionářům a komisi pro cenné papíry.konec konců ,ty opravdové ponikové perly WB kupuje celé.viz BNSF atd.
    rozens
Aktuální komentáře
18.04.2024
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty
11:52Komentář analytika: Růst prodejů LVMH zpomaluje, na rozdíl od konkurence však firma dále roste
11:30Powell potvrdil pozdější uvolnění, pozornost se ale přesouvá k výsledkům  
10:22Seidler: Ceny tržních služeb v březnu v souladu s běžným vývojem, ceny rostlinné výroby však skokově vzrostly
10:15Inflace v Británii v březnu klesla na 3,2 procenta, je nejníže za dva a půl roku
9:17Výrobce čipů ASML je díky vývozu do Číny v zisku, má ale málo zakázek
9:07Rozbřesk: Globální výprodej dostal pod tlak i středoevropské trhy
8:54ČEZ jedná o větrných turbínách v lesích. Bank of England možná začne snižovat sazby dříve než Fed a futures jsou smíšené  
8:09Adidas po nečekaně úspěšném prvním čtvrtletí zvedl celoroční výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m