Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ben Bernanke: Proč jsou úrokové míry tak nízko?

Ben Bernanke: Proč jsou úrokové míry tak nízko?

31.03.2015 13:00
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Úrokové míry na celém světě jak krátkodobé, tak dlouhodobé jsou nyní výjimečně nízké. Americká vláda si může půjčit na deset let za 1,9 % a na třicet let za 2,5 %. Úrokové míry u jiných vyspělých zemí jsou dokonce i nižší - například výnos desetiletého vládního dluhopisu Německa je nyní kolem 0,2 %, Japonska okolo 0,3 % a 1,6 % ve Velké Británii. Ve Švýcarsku je dokonce desetiletý výnos lehce negativní, to znamená, že věřitelé musí platit švýcarské vládě za to, že drží jejich peníze. Úrokové míry pro domácnosti nebo společnosti jsou ovšem celkově vyšší hlavně dílem kreditního rizika, ale z historického pohledu jsou jinak velmi nízké také.

Nízké úrokové míry nejsou krátkodobou odchylkou, ale část dlouhodobého trendu. Jak čísla a křivky na grafu níže ukazují, výnos desetiletého vládního dluhopisu USA byl relativně nízký v šedesátých letech dvacátého století, pak rostl na vrchol nad 15 % v roce 1981 a od té doby už jenom volně klesal. Toto chování může být vysvětleno růstem a propadem inflace, kterou si také můžete prohlédnout na grafu. Investoři požadují vyšší výnos, když je inflace vysoká, aby jim kompenzoval pokles kupní síly měny, ve které se očekává splacení dluhu. Ale výnosy na dluhopisech chráněných před inflací jsou nyní také velmi nízké, reálný nebo o inflaci očištěný výnos z půjčování americké vládě na pět let je nyní asi - 0,1 %.

ben_b

Proč jsou úrokové míry tak nízké? Zůstanou tak nízké do budoucna? Jaké jsou implikace pro ekonomiku z nízkých úrokových měr?

Pokud se v USA zeptáte kolemjdoucího na ulici proč jsou úrokové míry tak nízké, pravděpodobně vám odpoví, protože FED je drží nízké. To je ale opravdu velmi omezený pohled na věc. Ano, FED samozřejmě určuje nominální krátkodobou úrokovou sazbu. A ano, politika FEDu je primárním vodítkem pro inflaci a inflační očekávání v delším časovém horizontu a inflační trendy ovlivňují úrokové míry, tak jak jsme si ukázali výše na grafu. Ale to co skutečně má nějaký smysl nebo vliv v ekonomice je reálná nebo o inflaci očištěná úroková míra. Reálná úroková míra je nejrelevantnější ukazatel pro rozhodování například o kapitálových investicích.

Schopnost FEDu ovlivnit reálné míry, zejména ty dlouhodobé, je dočasná a omezená. S výjimkou krátkého období jsou reálné úrokové míry determinovány širokým spektrem ekonomických faktorů, včetně prospektu pro ekonomický růst - ne FEDem.

Toto pochopit pomůže koncept tzv. rovnovážné reálné úrokové míry (někdy též nazývaný Wicksellova úroková míra švédského ekonoma Knuta Wicksella z přelomu 19. a 20. století).

Rovnovážná úroková míra je reálná úroková míra za podmínky plné zaměstnanosti pracovních a kapitálových zdrojů. Toto equilibrium je formováno mnoha faktory, které se mohou a také mění v průběhu času. V ekonomice, která se rapidně dynamicky vyvijí, bychom očekávali vyšší míru za jinak stejných podmínek, reflektující vyšší výnos kapitálových investic.

V rostoucí ekonomice nebo ekonomice v recesi bychom očekávali, že rovnovážná úroková míra bude nižší z důvodu limitovaných příležitostí pro kapitálové investice a jejich relativní neprofitability. Dalším faktorem ovlivňujícím rovnovážnou úrokovou sazbu jsou vládní výdaje a daňová politika. Velké deficity, ceteris paribus, povedou k růstu rovnovážné úrokové míry, protože vládní půjčky odklánějí úspory od soukromých investic.

Pokud FED chce vidět plnou zaměstnanost pracovních a kapitálových zdrojů, pak jeho úkolem je využít svůj vliv na úrokové míry, aby je dotlačil na ty úrovně korespondující s rovnovážnou mírou, nebo realističtěji řečeno, na úroveň odhadu rovnovážné úr. míry, protože ji není možné přímo přesně sledovat.

Pokud by FED udržoval tržní míry příliš vysoko, relativně k rovnovážné úrokové míře, ekonomika by zpomalila (nebo možná propadla do recese), protože kapitálové investice by byly neatraktivní, když náklady spojené s půjčkami převýší potenciální výnos z dané investice.

Podobně, pokud by FED udržoval tržní míry příliš nízko, pod úrovní rovnovážné úrokové míry, ekonomika by se začala přehřívat, vedlo by to k inflaci a to je také neudržitelná a nepříjemná situace.

Všechno toto vysvětlování vede k jednomu prostému závěru - stav ekonomiky, nikoliv FED, má nejvíce vliv na vývoj reálné míry výnosu dosažitelného investory a střadateli. FED ovlivňuje tržní míry, ale ne nespoutaně. Pokud se FED snaží nalézt cestu ke zdravé ekonomice, pak se musí pokusit dotlačit tržní míry k úrovním, kde by se mohla nacházet rovnovážná úroková míra. Zní to až učitelsky, ale selhání v pochopení tohoto bodu může vést k zmatené kritice politiky FEDu.

Když jsem byl hlavním představitelem FEDu, více jak jeden legislativec mě a mé kolegy z FEDu obvinil na FOMC zasedání, že (pokud mám použít slova jednoho senátora) “házíme seniory pod jedoucí autobus”, když držíme úrokové sazby nízko. Legislativci se obávali, že důchodci žijící ze svých úspor jsou schopni si zajistit pouze velmi malý výnos.

Já jsem se o tyto seniory obával také. Ale pokud by cílem bylo, aby si důchodci užili udržitelně vyšší reálné výnosy, pak by zvyšování úrokových sazeb FEDem bylo to nejhorší co se dalo dělat. Ve slabé ale zotavující se ekonomice několika posledních let všechny indikace napovídaly, že reálná rovnovážná úroková míra je velmi nízká, možná záporná. Proto by předčasný růst úrokových sazeb sestrojený FEDem vedl po krátkém čase k ekonomickému zpomalení a jako konsekvence by se dostavily nižší výnosy z kapitálových investic.

Zpomalující ekonomika by nakonec donutila FED kapitulovat a znovu úrokové sazby snížit. Tohle není jen hypotetický scénář. V několika uplynulých letech jsme viděli několik centrálních bank, které zvýšily úrokové sazby a byly přinuceny je zase snížit kvůli zhoršující ekonomickému výkonu. Nejlepší co je možné udělat pro střadatele i pro ekonomiku je to, co udělal FED - nechat úrokové sazby nízké blíže nízké rovnovážné úrokové míře, tak se může ekonomika zotavit a rychleji dosáhnout bodu, kdy produkuje zdravější investiční výnosy.

Podobně zmatená kritika, která je často slyšet na adresu FEDu, je, že nějak rozrušuje finanční trhy a investiční rozhodnutí, tím, že udržuje sazby až “uměle” nízké. Další z domnělých pochybení FEDu je, že nemůže jednoduše nechat trhy, aby určily tu správnou hladinu. FED nemá prostě volbu nastavit hladinu “nějak”. Tak jak jinak by to tedy mělo být?

Nejlepší strategie pro FED, o které můžu přemýšlet je, nastavit úrokové sazby tak, aby korespondovaly se zdravou aktivitou ekonomiky ve střednědobém horizontu. To je, v současné situaci, na úrovni nízké rovnovážné úrokové míry. Samozřejmě, je legitimní diskutovat o tom, kde rovnovážná úroveň úrokových měr leží v daném čase, ale tím zabředáme do diskuze, kterou svádí členové FEDu na každém svém zasedání.

Stav ekonomiky, ne FED, je ultimativní determinant udržitelné výše reálného výnosu. To pomáhá vysvětlit, proč jsou reálné úrokové míry nízké napříč industrializovaným světem, nejen v USA.

Autorem je Ben Bernanke, bývalý předseda rady guvernérů FED.

Zdroj: blog autora při Brookings Institution


Čtěte více:

Fúzí Net-a-Porter (Richemont) a Yoox vzniká lídr na trhu online luxusu
31.03.2015 11:16
Konkurenční společnosti v oblasti luxusního módního online retailu dne...
Inflace v eurozóně zůstává pod nulou i v březnu
31.03.2015 11:10
Index cen spotřebitelů v eurozóně meziročně dál klesá. V březnu se sic...
Zisk Huawei loni stoupl o 33 procent, pomohl prodej mobilů
31.03.2015 12:37
Čínské společnosti Huawei Technologies, která je jedním z největších v...

Váš názor
  •  
    31.03.2015 14:35

    ... úroková míra je nízká, protože natiskli hafo papíru, a tak to mají za co koupit ... a nejvíce na tom prodělají věřitelé, což jsme mi ... -).
    tl555
Aktuální komentáře
19.04.2024
13:24Perly týdne: Moc nečekat od Applu i celého trhu?
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data