Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investice do luxusu – Prada a Hermes

Investice do luxusu – Prada a Hermes

31.03.2015 17:00

Musím říci, že jsem byl překvapen tím, jak velkému zájmu se zde těšil pohled na svět luxusních značek – „Pyramida luxusu: z LV je značka pro sekretářky“. Asi to bude tím, že tomuto světu jsem na hony vzdálen (doslova i přeneseně). Investičně tomu tak ale není - před časem jsem se zde několika „luxusním“ akciím věnoval. Při čtení zmíněného článku jsem přesto pojal podezření, že jsem zde tuto kategorii akcií příliš opomíjel a rád bych to tak napravil. Předmětem našeho dnešního zájmu bude Hermes a Prada.

Luxus 1.png

Zdroj: FT

Hermes je, co se týče dlouhodobější návratnosti, jasným vítězem. Prada kvůli vývoji v roce 2013/2014 nepokořuje ani německý index. Hermesu ale dost pomohl rok 2011 a 2010. Nyní už pohled na fundament. Hermes má až zarážející stabilitu růstu tržeb a zisků. Pohled na návratnosti pak ukazuje vysoká čísla, která bychom u podobných společností čekali. ROI je na 28 % a ROE na 30 % - firma evidentně těží z toho, že si vybudovala svou značku, svůj segment na trhu a na něm si cenově „dělá, co chce“ (to jsem si ale trochu zapřeháněl). Z toho, jak podobné jsou si ROE a ROI už také tušíme, že zde se nijak výrazně dluhově nepáčí. Což se jistě páči konzervativně laděným investorům. Pro poslední čísla firmy viz výše zmíněný článek.

Luxus 2.png¨

Zdroj: FT

Zvyšovat soustavně tržby i zisky dovede i Prada, v minulém fiskálním roce u ní ale zisky už stagnovaly. Tato firma je ale vlastně výjimkou z toho, co tvrdím výše – její ROE a ROI jsou na tento typ firmy a odvětví až podezřele nízko: 16 % a 19 %. Hrubá marže se u ní přitom pohybuje na 72 %, což je více než u Hermesu (68 %). Na úrovni marže provozního zisku se ale už pořadí značně obrací: 21 % Prada vs. 32 % Hermes. To v principu znamená, že Prada dovede vyždímat více z toho, za kolik své produkty vyrobí a za kolik je prodá, to vše ale smažou náklady dalších aktivit – prodeje, marketingu, vedení firmy atd. Otázkou je, zda jí to jako investici spíše diskvalifikuje, či to z ní naopak činí atraktivní potenciální restrukturalizační příběh.

Luxus 3.png

Zdroj: FT

Jak hodnotit v úvodu zobrazený cenový vývoj Prady a Hermesu? Někdo se na věc bude dívat tak, že Hermes se veze na vlně popularity, zatímco Prada je opomíjena a ještě tomu tak nějaký čas bude. Já mívám v podobných situacích opačný instinkt a i proto se s vámi radši podívám na tok hotovosti Prady. Na provozní úrovni vidíme soustavný růst toku hotovosti, minulý rok dosáhl 769 milionů eur. Tento tok bez problémů pokrývá investice, minulý rok ale došlo k jejich znatelnému nárůstu (mimochodem tedy došlo k něčemu, co ze zisků nevyčteme). Cash flow po investicích tak v roce 2013 dosáhlo více než 400 milionů eur, v roce 2014 už jen cca 200 milionů eur.


Luxus 4.png

Zdroj: FT

V roce 2014 to Prada měla jednoduché – na dividendách v podstatě vyplatila to, co vydělala (tedy to, co jí zbylo po investicích). Rok předtím jí ale ještě hodně zbylo. Její rozvaha je velmi silná, hotovost dosahuje asi 560 milionů eur (dlouhodobý dluh je na cca 200 milionech eur). Hovoříme tedy o firmě, jež si při absenci akvizic může dovolit bez problémů vyplácet cca vše, co jí zbude po investicích. Klíčová otázka tak zní, kolik jí v budoucnu po těch investicích skutečně zbude. Prada má betu na 0,85, takže požadovaná návratnost by se u ní mohla pohybovat kolem 6,5 %. Pokud by CF krátkodobě dosahovalo oněch cca 200 milionů eur, pak mi vychází, že na ospravedlnění současné kapitalizace by toto CF muselo dlouhodobě růst asi o 5 %. Pokud by toto CF dosahovalo krátkodobě 400 miliard eur, tento růst by se musel pohybovat na 3,6 %.

Ohledně prospektu Prady se někteří „zasvěcení“ vyjadřují spíše skepticky, což samozřejmě odráží i cena akcie. Pokud by investice zůstaly vysoko a provozní CF stagnovalo, kapitalizace vyžaduje oněch 5 % dlouhodobého růstu, což není s ohledem na nedávný vývoj zrovna málo (navíc je toto číslo relativně blízko požadované návratnosti). Počítám ale, že mezi zdejšími čtenáři je řada těch, kteří se ve světě luxusu pohybují jako ryba ve vodě a výhled firmy tak odhadnou lépe než já. Já bych našel řadu akcií, které se mi líbí více.

Možná na tuto akcii, respektive firmu doléhá i logika nastíněná v článku „Pyramida luxusu: z LV je značka pro sekretářky“. Pokud je totiž z LV značka pro sekretářky, pak z Prady je podle uvedené pyramidy značka, nad kterou by i slečna sekretářka ohrnula nos. Ale oni to mají marketingoví stratégové ve firmách nabízejících luxus nelehké. Na jedné straně čelí tlaku padělků, na druhé straně ví, že snižování cen může dlouhodobě značku podkopat. Podle posledních zpráv se zdá, že evropské firmy využily slabší euro k tomu, aby snížily ceny v Asii – důvodem by měl být právě boj s padělky. Více mi sedí odvětví „sportovních“ akcií a je možné, že Prada je takovou luxusní obdobou Adidasu. Nás by pak mělo zajímat, co je zde obdobou Under Armour.


Čtěte více:

Luxus nejen z Pařížské: potěšení i investice
16.03.2015 17:45
Více než 300 miliónů spotřebitelů na světě si dopřává větší nebo menší...
Luxus nejen z Pařížské: Výhled a trendy 2015
18.03.2015 16:30
Rok 2014 se nesl na trhu s luxusním zbožím ve znamení pomalejšího a us...
Pyramida luxusu: z LV je značka pro sekretářky
25.03.2015 17:30
Ve světě luxusních značek už není jen jeden druh luxusu. Pomalu vzniká...
Fúzí Net-a-Porter (Richemont) a Yoox vzniká lídr na trhu online luxusu
31.03.2015 11:16
Konkurenční společnosti v oblasti luxusního módního online retailu dne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university